Prljavi Harry i prljava Sally u rokerskom filmu

13.09.2007. Print | Pošalji link

Povijest hrvatske kinematografije pokazuje nam da u hrvatskoj nikada nije bio pretjerano izražen populistički pristup filmu.

Za razliko od naših istočnih susjeda, koji se nikada nisu ustručavali proizvoditi serijale poput «Žikine dinastije» ili «Tesne kože», u Hrvatskoj je prevladavajuća tendencija bila i ostala snimiti umjetnički relevantan film, koji, naravno, nešto važno govori o čovjeku, svijetu i u glorificiranju nekog netom završenog rata, nego samo i jedino dobro zabaviti publiku. To ne znači da kod nas nema redatelja koji se ne mogu pohvaliti blockbusterima lokalnih razmjera, kao što je Hribarov «Muškarac bez brkova» ili Brešanov "Kako je počeo rat na mom otoku", ali je rijetko koji od njih rađen s jasnom namjerom komercijalnog uspjeha. Daleko od toga da ima nešto loše u tome da se filmovi snimaju s konstantnim visokoumjetničkim pretenzijama, ali nije isto željeti i biti Ingmar Bergman.

Zato je, po pristupu gorenavedenom, dugometražni prvijenac Gorana Kulenovića «Pjevajte nešto ljubavno» zanimljiv iskorak unutar hrvatske kinematografije. Riječ je o humornoj drami koja prati nevolje mladog zagrebačkog rock benda, pod nazivom «Kad je prljavi Harry sreo prljavu Sally», na njihovom putu k snimanju prvog albuma. «Pjevajte nešto ljubavno» sniman je s jasnom namjerom privlačenja što većeg broja gledatelja u kina, o čemu svjedoči i reklamna kampanja za ovaj film. Na plakatima se tako mogu vidjeti četvorica glavnih glumaca u ikonoklastičnim pozama, a iznad njih su, kao da je u pitanju neki holivudski hit s najvećim zvijezdama, ispisana samo njihova prezimena.

Postoji šansa za postizanjem komercijalnih rezultata, naročito u svjetlu činjenice da je «Pjevajte nešto ljubavno» oduševio gledatelje na ljetošnjem festivalu u Puli, gdje je na kraju i dobio nagradu publike. S druge strane, mišljenja kritičara su podijeljena, a Kulenovića posebno čudi taj raskorak u stavovima između običnog puka i kritičara, te se ironično zapitao znači li to da je on nešto poput filmske verzije Tončija Huljića.

Bez obzira bio proglašen Tončijem Huljićem ili, ispravnije, Pištom Metalmanijakom domaće kinematografije, Kulenović ipak može biti zadovoljan činjenicom da je za glazbene suradnike na filmu imao trenutno najpopularniji hrvatski bend Hladno pivo, čije pjesme izvode mladi rokeri u «Pjevajte nešto ljubavno». No, postavlja se pitanje kakva je trenutno uopće rock scena na koju bi se neki glazbeni poletarci danas htjeli probiti: «Situacije je danas puno gora nego prije tri godine kada sam počeo pisati scenarij, ili prije deset, kada sam počeo snimati spotove za Hladno pivo. No, mladim bendovima nije toliko važno probiti se na nekakvu scenu, koliko da snime svoje pjesme na nosač zvuka.»

Naravno, kada su u pitanju rock filmovi s ovih prostora, teško je izbjeći spominjanje legendarnog «Kako je propao rock'n'roll», koji je, i to ne samo zbog nedostatka konkurencije, i dalje ultimativni predstavnik ovog podžanra. No, Goran Kulenović naglašava kako «Pjevajte nešto ljubavno» ima neke druge uzore, kao što su «Chasing Amy», «Dućan snova» i «Luda vjenčanja».

Na početku svoje redateljske karijere, Kulenović se istaknuo svojim srednjemetražnim filmom «Ravno do dna», čiji naslov jasno sugerira redateljev glazbeni ukus. Sam Kulenović kaže kako je novi val nešto neponovljivo i nenadmašeno na ovim prostorima kada je u pitanju pop rock. Indikativno u cijeloj priči je da se Kulenović oduševljava glazbom 80-ih, kao glavnog negativca u filmu koristi hercegovca, koji je stereotipan za devedesete, dok je danas, treba li podsjetiti, 2007.

«Ravno do dna» je na inicijativu producenta Ivana Maloče spojen s filmom «Sigurna kuća» Kulenovićevog kolege Kristijana Milića, sada ovjenčanog s osam Zlatnih arena za «Žive i mrtve», u dugometražnih «24 sata». Kulenović se prisjetio da uopće nije bilo lagano snimiti taj film, koji je 2002. godine nagrađen Oktavijanom. Naime, kada je ponudio taj svoj scenarij HTV-u 1999. godine, tadašnji urednik Dramskog programa Tomislav Radić odbio ga je uz objašnjenje "kako se ne može snimiti film u kojem se ubija hrvatskog policajca".

Nakon toga «Ravno do dna», Kulenović se prihvatio režije popularnog sitcoma «Bitange i princeze», za koji kaže da mu je bio dragocjeno iskustvo.

«Pjevajte nešto ljubavno» kao cijeli paket, od filma do marketinga, tvrdi Kulenović donosi nešto novo hrvatskoj filmskoj sceni u svojem pokušaju da publiku dobro zabavi. Naravno, taj cilj se ponekad lakše ostvaruje kao nus pojava realizacije dobroga filma, ali kako Kulenović isključivo cilja na dobru prođu kod publike, konačni sud, u ovom slučaju donijet će brojke gledatelja.

AUDIO

(G.D.)

Pročitajte i ...
Film - godišnji pregled 2007.
Pjevajte nešto ljubavno

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici