Eksperimentalni 25 FPS po treći i veći put među Hrvatima

25.09.2007. Print | Pošalji link

Lako se može zaboraviti kako je film započeo kao svojevrstan eksperiment. Ljudi baš i nisu znali što ih očekuje kada im je po prvi put prikazano kako vlak dolazi na stanicu.

Sigurno ni braća Lumière nisu mogla očekivati da će dio publike panično istrčati iz kina, uvjeren kako spašava glavu od bolne smrti pod kotačima lokomotive. Iako su nakon toga napuštanja dvorane tijekom projekcija prestala biti toliko dramatična, te su služila prvenstveno izražavanju protesta, taj duh iznenađenja, neočekivanog i novog preživio je do danas.

Zato je iznimno važno imati mogućnost uvida u sve ono što je u svijetu filma inovativno ili čak revolucionarno, jer današnji eksperiment može postati sutrašnji standard. U Zagrebu, već treću godinu za redom, tu mogućnost imamo zahvaljujući Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa, odnosno 25 FPS-u. Pomalo zbunjujući akronim kojim se ova manifestacija predstavlja zapravo stoji za 'frames per second', tj. 25 slika po sekundi, koliko ih sadrži video. Festival se održava od 25. do 30.09.2007., a sva događanja koncentrirana su u prostorima Studentskog centra.

U tih šest dana bit će prikazano pregršt filmova, s time da je centralni događaj šest natjecateljskih programa, u kojima se, kako kaže Marina Kožul, jedna od organizatorica, nalazi 49 filmova. O nagradama će, pak, odlučiti ugledni međunarodni žiri, ali i žiri Društva hrvatskih filmskih kritičara. Hrvatske filmske kritičare, koji su ove godine po prvi put službeno uključeni u 25 FPS, predstavljat će Diana Nenadić, Goran Kovač i Hrvoje Pukšec, a sve u cilju popularizacije eksperimentalnih formi među domicilnom kritikom, koja se značajnim dijelom i dalje referira na, recimo, Howarda Hawksa i Johna Forda kao početak i kraj filmske umjetnosti. Natjecateljski program sastoji se od šest dijelova, što je kvantitativni napredak u odnosu na prošle godine, a Marina Kožul posebno izdvaja 'Pritajena podrhtavanja', konkurenciju radova koji se bave društvo angažiranim temama.

Ono što Festival eksperimentalnog filma čini različitim od brojne konkurencije jest njegova posvećenost tehničkim detaljima. Konkretno, svi se filmovi prikazuju u originalnim formatima, što znači da se izbjegavaju situacije u kojima se na veliko platno projicira tehnički manjkav DVD, kao što zna biti slučaj drugdje. Ipak, ključan format u svijetu eksperimentalnog filma je 16-milimetarski film, a projektor te vrste organizatori su morali posuditi iz Rotterdama, jer u Zagrebu ne postoji.

Već spomenuti međunarodni žiri, koji se sastoji od Matthiasa Muellera, Chrisa Shepherda i Marcela Jeana, će se, osim gledanja puno eksperimentalnih filmova, predstaviti zagrebačkoj publici i na druge načine: svojim filmovima, te razgovorom s publikom. Osim natjecateljskog, Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa nudi i brojne popratne programe. Britanski gost Mark Webber predstavit će filmsku avangardu iz svoje domovine, s naglaskom na skupinu autora okupljenih oko Udruženja londonskih filmskih redatelja, osnovanog sedamdesetih godinama prošlog stoljeća.

Tu je i program suvremenog njemačkog filma i videa, čija je kustosica Stefanie Schulte Strathaus, a ona će, kao i kustosi svih drugih selekcija, biti dostupna za razgovor s posjetiteljima, te predstaviti svaki od izabranih filmova. Ipak, neupitna poslastica ovog 25 FPS-a je retrospektiva filmova kultnog redatelja Kennetha Angera, čiji se dio prikazuje u novom programu kultnih filmova 'Kino 23' kojeg je posložio kritičar Željko Luketić. Kako bi se sve ponuđeno moglo lakše razumjeti, organizatori 25 FPS-a pripremili su poprilično raskošan katalog, otisnut na enciklopedijskih 350 stranica.

U svakom slučaju, treće izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa čini se bitno većim u odnosu na prethodna dva. Festival traje dan duže, najavljeno je dvadesetak stranih gostiju, bit će prikazano preko 150 filmova, a pokreće se i posebna biblioteka 'Kvadrati sekunde', u kojoj će biti predstavljena knjiga 'Kada animacija susreće žive'. Njen autor je Marcel Jean, koji će svoju zbirku eseja i razgovora na temu zastarijevanja tradicionalnih filmskih rodova predstaviti 26.09.2007. u 15 sati.

U cijeloj toj priči kao najbizarniji eksperiment čini se pojava predsjednika Mesića u ulozi pokrovitelja 25 FPS-a, ali organizatori objašnjavaju kako iza toga stoji ideja približavanja festivala mainstreamu. Koliko je to, zbog same prirode eksperimentalnog filma, moguće ili uopće potrebno, pokazat će se s vremenom, iako se čini kako 25 FPS-u ne treba nikakva politička pozadina kako bi bio jedan od najzanimljivijih filmskih festivala u poprilično brojnoj konkurenciji.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Tri djevojke bez revolvera: 25 FPS slavi petoljetku
25 FPS - peti put
Film - godišnji pregled 2008.
Austrijska avangarda u Zagrebu
Počinje četvrti 25FPS
Počinje četvrti Festival eksperimentalnog filma
Film - godišnji pregled 2007.
Matthias Mueller zvijezda eksperimentalnog filma
25 FPS 2007.
Novi ravnatelj Animafesta: 'Nisam glasao u izboru za sebe samoga!'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici