Zagreb Film Festival još duži i bogatiji

17.10.2007. Print | Pošalji link

Kraj desetog mjeseca već je postao rezerviran za održavanje Zagreb Film Festivala.

U pet godina svojeg postojanja ova se manifestacija etabilirala među zagrebačkom publikom kao nešto što se ne smije propustiti, a tome je svakako, uz zanimljiv izbor filmova, pomoglo i povezivanje s darežljivim korporativnim sponzorima. U svakom slučaju, ekipa okupljena oko Borisa T. Matića, direktora festivala, zna složiti atraktivan program, te ga, po uzoru na stariji i veći Sarajevo Film Festival, zna još bolje i prodati. Zato ne čudi kako je ove godine ZFF produžen za još jedan dan, te da gledateljima nudi projekcije od devet sati ujutro do jedanaest sati navečer.

Što se sve u ponuđenim programima može naći saznali smo od Hrvoja Laurente, glavnog producenta Zagreb Film Festivala. On je kao najvažniji izdvojio natjecateljski program, gdje će u konkurenciji za Zlatna kolica biti 11 dugometražnih i 15 kratkometražnih igranih filmova, te 14 dokumentaraca. O nagradama za igrane odlučuje žiri u sastavu Sam Taylor, producentica filma «Prije kiše», te redatelji Jan Cvitkovič i Goran Rušinović, dok će se dokumentarcima baviti Oleg Novković, Veton Nurkolari i Zvonimir Jurić. Specifikum ZFF-a, barem kada je u pitanju spomenuti natjecateljski program, jest to da se on sastoji od prvih ili drugih radova filmskih autora.

Od raznih popratnih programa, koji će uključivati i svakonoćne zabave, te već otvorenu izložbu fotografija «Zamrznuti kadrovi – portreti zvijezda», glavni producent ZFF-a naglasak ipak stavlja na one filmske, od kojih ponajprije izdvaja “Izbore”, inspirirane približavanjem parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. U selekciji Dinka Tucakovića, direktora Jugoslavenske kinoteke, moći će se pogledati filmovi koji se bave izborima i izbornim kampanjama, a ZFF je cijelu stvar odlučio začiniti i prikazivanjem predizbornih spotova hrvatskih stranaka od 1990. godine naovamo. Osim ovoga programa, u kojem ćemo se podsjetiti na sve moguće marketinške blamaže političkih stranaka, izdvaja se i "Vip Bibijada" za djecu, kojom se filmska umjetnost pokušava približiti najmlađima. Laurenta najavljuje i suradnju s osnovnim školama, kako bi što veći broj djece pohodio projekcije.

Za odraslu publiku, željnu kvalitetnih filmskih naslova, predviđena je pak selekcija Nenada Polimca "In memoriam", koja je posvećena prvijencima poznatih autora koji su preminuli ove godine, kao što su Bergman i Antonioni, te Zoran Tadić i Ante Peterlić, čiji se prvi i jedini film «Slučajni život» inače rijetko može vidjeti, unatoč svojem kultnom statusu.

Među najavljenim gostima nema mnogo svjetski poznatih imena, no kako je Zagreb Film Festival usmjeren na afirmaciju mladih i još nepoznatih autora, to ne treba čuditi. Ipak, festival ove godine opet pohodi jedan autor koji je svoj put k svjetskoj afirmaciji započeo baš na ZFF-u, naglašava Hrvoje Laurenta, a to je Florian Henckel von Donnersmark. On je prošle godine nagrađen Zlatnim kolicima za svoj prvijenac «Život drugih», a nekoliko mjeseci kasnije, za isti je film dobio i Oscara.

Zagreb Film Festival svoje peto izdanje predstavlja od 21. do 27. listopada, a projekcije se održavaju u Studentskom centru i kinu Europa. Sve ostale informacije te raspored programa možete naći na .
 
(G.D.)

Pročitajte i ...
Goran Odvorčić i 'Ciao mama' putuju u Cannes
'Ciao Mama' Gorana Odvorčića uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Cannesu!
Zagreb Film Festival 2009.
Zagreb Film Festival i dalje se širi
Engleski kirurg - Geoffrey Smith
YES.ZGB - festival koji se obraća živima
Film - godišnji pregled 2008.
Festival prvih - šesti put
Mediji i prava djeteta – tema Festivala prvih
'Kao da je bilo nekad' - dokumentarac o Ekatarini Velikoj

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici