Khadak - Mongoli lete u nebo

27.10.2007. Print | Pošalji link

Opsjednutost zapada Dalekim istokom nije ništa novo.

Koliko je u svemu tome presudan tipični kolonijalni mentalitet, a koliko iskreni interes za drugu kulturu, pitanje je na koje se ne može univerzalno odgovoriti. Naime, ima dovoljno primjera i za jedno i za drugo, a često su ta oba aspekta neraskidivo povezana.

No, kada je u pitanju film «Khadak», čini se kako kolonijalnom mentalitetu nema ni traga, te da je cijeli pothvat, od same ideje, preko njezine filmske realizacije, rezultat isključivo oduševljenosti mongolskom kulturom, ali i njenim odličnim poznavanjem. «Khadak» je financiran belgijskim novcem, u međuvremenu je osvojio i nagradu u Veneciji za najbolji debitantski film, a kod nas je prikazan u okviru Zagreb Film Festivala, gdje ga je predstavila redateljica Jessica Woodworth. Što se naslova filma tiče, "Khadak" je, mongolska riječ koja znači "plavi šal", inače predmet koji predstavlja jedan od najvažnijih vizualnih motiva ovog filma. Plavi šal u šamanizmu predstavlja simbol neba, koje u toj religiji igra centralnu ulogu. "Khadak" pak pokazuje, naročito ako se uzme njegov otvoreni kraj, da i Mongoli, a ne samo Cigani, lete u nebo.

Vaš film se pomalo čini kao proizvod globalizacije?

Ja sam Amerikanka, a Peter Brosens, moj suredatelj i suprug je pak iz Belgije, a naše upoznavanje u Mongoliji je jedna dosta duga priča. Peter je tamo snimio tri dokumentarna filma u devedesetima, a ja jedan 1999. godine. Tada smo se i upoznali, a nakon nekoliko godina smo se vratili u Mongoliju s idejom snimanja konceptualnog dokumentarca o komunizmu i avijaciji, među kojima smo vidjeli mnoge paralele.

Je li vas brinula vaša moguća kolonijalno-povlaštena pozicija u odnosu na ljude i zemlju o kojoj ste napravili film?

Pitanje granica i tko ima veće pravo portretirati neku stranu kulturu uvijek je prisutno u umjetnosti. Ipak, mi se kao umjetnici možemo osloniti jedino na svoju intuiciju. Ako nas ona vodi da ispričamo priču na određenom mjestu, u određeno vrijeme i s određenim likovima, pa bilo sve to i na drugom kraju planete, onda se to treba prihvatiti.

Zašto je «Khadak» u Mongoliji zabranjen?

Razlozi su prvenstveno političke prirode, ali postoji i određena frustracija zbog činjenice da je dvoje stranaca uspjelo tako precizno opisati stanje u kojem se trenutno nalazi mongolsko društvo. Onih tridesetak Mongola koji su imali priliku vidjeti film, kraj bi uvijek dočekali u suzama. Mongoli su inače vrlo škrti na riječima, no rekli su nam kako ih je naš film vrlo dirnuo, čime je šteta zbog zabrane prikazivanja još veća.

Zašto vas je toliko zanimala duhovnost u ovom filmu?

Šamanizam i budizam bili su zanemareni za vrijeme komunističkih vremena, no sada se događa oživljavanje tih dviju religija, koje su se u Mongoliji nekako i spojile. U određenim scenama u filmu direktno se referiramo na šamanizam i budizam, što zapravo nije predstavljalo nikakvu kontroverzu. Sve što spominjemo u vezi ovih vjerovanja rezultat je pak dugogodišnjeg istraživanja.

Kako je bilo raditi u ekstremnim vremenskim uvjetima koji vladaju u Mongoliji?

Tehnički gledano, morali smo cijelu stvar izmisliti od početka. Snimali smo posebnim kamerama, koje su bile prototipovi. Iz njih su u Sankt Petersburgu izvukli sva ulja koja se zamrzavaju na niskim temperaturama i redovito bi nam dolazili tehničari kako bi ih provjeravali. Također, imali smo i velike grijače, no nismo ih mogli koristiti zbog velike količine prašine u zraku.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Goran Odvorčić i 'Ciao mama' putuju u Cannes
'Ciao Mama' Gorana Odvorčića uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Cannesu!
Zagreb Film Festival 2009.
Zagreb Film Festival i dalje se širi
Engleski kirurg - Geoffrey Smith
YES.ZGB - festival koji se obraća živima
Film - godišnji pregled 2008.
Festival prvih - šesti put
Mediji i prava djeteta – tema Festivala prvih
'Kao da je bilo nekad' - dokumentarac o Ekatarini Velikoj

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici