Animafest kreće s Hulahopom

09.11.2007. Print | Pošalji link

Zadnjih nekoliko godina Animafestu baš i nisu cvjetale ruže.

Festival je i dalje bio relevantan u svjetskim razmjerima, ali se ljudi iz organizacije nisu potrudili malo brže prepoznati i pratiti svjetske trendove. Dok se, primjerice festival u Annecyu, s kojim se ovaj zagrebački bijenalno izmjenjivao, osamostalio, i krenuo s programom svake godine, Animafest je sve do 2005. ostao bijenalni, iako za to nije bilo programskog opravdanja, jer se svjetska produkcija svake godine povećava.

Dugometražna verzija Animafesta naslijeđena je obaveza koju je dobio novi organizacijski tim koji čini produkcijska kuća Hulahop, te novi umjetnički ravnatelj Krešimir Zimonić. Iako su oko Zimonićeva imenovanja postojali određeni prijepori, jer je na tu poziciju došao izravno iz Vijeća festivala, koje je, između ostaloga, zaduženo za biranje umjetničkog ravnatelja, čini se da baš i nije bilo previše zainteresiranih za to mjesto.

Ovogodišnje izdanje Animafesta trajat će od 13. do 17. listopada, s time da je za dan nakon zatvaranja festivala predviđena i takozvana Animirana nedjelja, na kojoj će biti prikazani nagrađeni filmovi. O glavnoj nagradi će pak odlučivati tročlani žiri u sastavu Milan Blažeković, autor animiranog hita «Čudesna šuma», te producentica Vera Vlajić i eksperimentalni video umjetnik Erik Novak.

Kada je riječ o filmovima koji su u konkurenciji, Olinka Vištica iz Hulahopa izdvaja norveški film koji otvara festival, «Oslobodite Jimmyja!» redatelja Christophera Nielsena, i francuski «Persepolis» iranske imigrantice Mariane Satrapi koji je svojom kombinacijom autobiografskog i političkog oduševio kritičare, a sada je i francuski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Od popratnih programa, uključujući i sada već neizbježne festivalske partyje, izdvaja se Pitching forum na kojem će biti predstavljeno šest projekata u razvoju. Oni dolaze iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i, naravno, Hrvatske, a Vištica kaže kako se nada da će pobuditi interes stranih gostiju, od kojih je najvažniji producent Phillipe Bober, zaslužan za art-hitove poput rumunjskog «Smrt gospodina Lazarescua». Animafest ima i novi dizajn svega povezanog s festivalom, od plakata, preko programske knjižice, pa sve do špice, koji potpisuje Studio PETIKAT, konkretno Danijel Žeželj i Stanislav Habijan.

Izvan konkurencije bit će prikazano nekoliko filmova, no neupitna poslastica ovog programa jest «Midori» japanskog animatora i redatelja Hiroshija Harade. Riječ je od djelu nastalom još 1994. godine, koje je u Japanu zabranjeno, jer se cenzorima nije svidjela priča o djevojčici koja završi u cirkusu s brojnim nakazama.

O svemu tome zagrebačka publika će moći razgovarati s Haradom osobno, ali i drugim gostima, i to u okviru «Razgovora s autorima», koji će se održavati svaki dan festivala u 14,30 sati u lounge baru Škola, a od ostalih događanja treba spomenuti i retrospektivu Šveđanina Pera Ahlina, u kojoj će biti prikazano pet njegovih uradaka. On je najpoznatiji po tome što se njegov film «Božić Karla-Bertila Jonsonna» od svoje premijere 1975. godine prikazuje svakog Božića u isto vrijeme na švedskoj državnoj televiziji.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Motovun slavi deseti rođendan
Motovun film festival slavi 10 godina postojanja
Animafest 2008.
Hulahop ponovo predstavlja Animafest
Hiroshi Harada u raljama poslušnih djevojčica
Animafest 2007
Novi ravnatelj Animafesta: 'Nisam glasao u izboru za sebe samoga!'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici