Hrvatski audio vizualni centar za budućnost domaćeg filma

29.11.2007. Print | Pošalji link

Hrvatski audiovizualni centar trebao bi biti, ukoliko sve bude išlo kako je planirano, budućnost hrvatske kinematografije.

Ta institucija u nastajanju rezultat je izglasavanja Zakona o audiovizualnim medijima, inače poznatijeg kao Zakona o filmu, koji predstavlja prvo zakonsko reguliranje ovog područja u Hrvatskoj još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Centar se trenutno nalazi u Zvonimirovoj ulici, a raspolaže sa sedamdeset kvadratnih metara prostora i vršiteljem dužnosti ravnatelja. Tu funkciju obnaša producent Albert Kapović, koji je novi Zakon predstavio svima zainteresiranima u prostorijama Hvatskog društva filmskih redatelja na Britanskom trgu. Pokazalo se kako je zainteresiranih bilo i više nego što se očekivalo, pa su neki, tijekom dvosatne prezentacije i diskusije, cijelo vrijeme strpljivo sjedili na podu.

Spomenuti dokument izglasan je jednoglasno u Saboru u kolovozu ove godine, a na snagu stupa početkom sljedeće. Kapović ističe najvažniju promjenu koje ovaj zakon donosi, a to je «da se odlučivanje izmješta iz Ministarstva kulture. Možemo povući paralelu s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom kada je u pitanju Hrvatski audiovizualni centar.» Ključno u svemu jest osnivanje Hrvatskog audiovizualnog centra, koji će ubuduće odlučivati o svemu važnom kad je u pitanju hrvatski film. Alberta Kapovića je na mjesto ravnatelja Centra imenovao ministar kulture Božo Biškupić, koji Zakon o filmu smatra jednim od velikih uspjeha svojeg mandata. Ipak, jedna od temeljnih ideja ovog zakonskog akta jest isključiti direktni upliv politike na odluke koje se tiču financiranja i razvoja domaće kinematografije, te takve stvari prepustiti ljudima iz struke. Također, značajna promjena je i izdvajanje debitanata kao kategorije na koju treba obratiti posebnu pažnju.

O najvažnijim stvarima unutar Centra odlučivat će Hrvatsko audiovizualno vijeće, čiji je sastav od petnaest predviđenih mjesta poprilično heterogen. Oni se delegiraju od strane televizija s nacionalnom koncesijom, kino-distributera i prikazivača, dramskih akademija, te raznih strukovnih udruga, poput, na primjer, Udruge snimatelja, a za konstituiranje istoga potrebna je natpolovična većina. Kapović Vijeće vidi kao svojevrsnu skupštinu, od čijih glasova i podrške će ovisiti provođenje nacionalnog filmskog programa. Ipak, Vijeće se neće baviti odabirom projekata, nego je to posao umjetničkih savjetnika, koji će imati potpunu autonomiju u odlučivanju, a činit će Umjetničko vijeće, kojim predsjeda ravnatelj Centra, ali bez prava glasa.

Sve to je zamišljeno tako da umjetnički savjetnici naprave odabir onoga što smatraju vrijednim financiranja, te da se sve to na Umjetničkom vijeću sastave u jedinstveni paket, koji onda pak ide na glasanje Hrvatskom audiovizualnom vijeću, koje može prihvatiti cijeli paket, a ne tek pojedine dijelove. Naravno, Hrvatski audiovizualni centar imat će i svoj Upravni odbor od pet članova čija je zadaća nadgledati rad ravnatelja. Ta funkcija zamišljena je prvenstveno kao organizacijska, dok se kreativni dio prepušta umjetničkim savjetnicima. Za sada je imenovan tek vršitelj dužnosti ravnatelja, dok se na Upravni odbor čeka zbog predizborne kampanje i izbora, od čijih rezultata ovisi hoće li ministar Biškupić biti u prilici imenovati ljude po svojem ukusu ili će ta zadaća pripasti nekome drugom.

Još jedna stvar u povojima oko Hrvatskog audiovizualnog centra jesu i brojni pravilnici koji su esencijalni za njegovo funkcioniranje. Naime, Zakon je namjerno pisan šturo, s tek četrdesetak članaka, kako bi se ostavila mogućnost rješavanja problema u hodu. Albert Kapović smatra da rad na pravilnicima mora biti skupni napor svih uključenih u Hrvatsko audiovizualno vijeće.

U svakom slučaju, Zakon o audiovizualnim medijima, iako jedan od najkraćih koji je Sabor ikada izglasao, podrazumjeva razne ambiciozne ciljeve. Hoće li oni biti ostareni ovisi o mnogo različitih stvari, od financiranja do sposobnosti suradnje raznoliko sastavljenog Hrvatskog audiovizualnog vijeća. Za sada se službeno ne može saznati niti jedno ime kada je u riječ o budućoj strukturi Centra, osim ono Alberta Kapovića. Vjerojatno o tome sve najviše i ovisi, čega je, čini se, svjestan i Kapović, koji je tijekom predstavljanja Zakona nekoliko puta citirao druga Staljina i njegovu devizu kako je osnova svake politike - kadrovska politika.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Društvo redatelja o budućem audio vizualnom centru

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici