Pssst! - festival nijemog filma

12.12.2007. Print | Pošalji link

Ključan trenutak u razvoju sedme umjetnosti dogodio se 1927. godine, kada se u kinima pojavio «The Jazz Singer» i publici predstavio jednu iznimno važnu inovaciju.

U pitanju je bio zvuk, koji je do tada bio odsutan iz svijeta filma, a glazbenu kulisu igranim slikama najčešće se pružalo muziciranjem uživo na mjestu prikazivanja. S vremenom je nijemi film potpuno nestao iz produkcijskog mainstreama, ali se zato zadržao kao dio eksperimentalnog filma, iako ni tu nema primat. Ipak, mnogi nijemi filmovi su neprijeporni klasici, koji i u 21 stoljeću utječu na nove filmske autore. Tako se, primjerice, i danas svaki distopijski film referira kroz mračnu urbanu monumentalnost na «Metropolis» Fritza Langa, koji je snimljen prije osamdeset godina.

Kao dobrodošlo podsjećanje na činjenicu kako je nijemi film još uvijek aktualan, pokrenuta je Revija nijemog filma indikativnog naziva «Pssst!», a za glavno mjesto zbivanja izabran je Centar za kulturu Trešnjevka. «Pssst!» počinje 13. prosinca i trajat će tri dana, tijekom kojih će publici biti prikazano nekoliko poznatih klasika nijemog filma, ali i uratci koji će mnogi moći gledati po prvi put.

Ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka Ljiljana Perišić napominje kako je CeKaTe uspješno ugostio Reviju amaterskog filma, a kao inicijatora cijelog pothvata navodi Zvonimira Mintasa koji “kao mlad čovjek nema mogućnost u Zagrebu, naročito od kada više nema Kinoteke, pogledati takve filmove.”

Mintas pak smatra kako je u Zagrebu filmska ponuda poprilično raznovrsna, ali da je nedostatak Kinoteke ipak jasno primjetan, naročito kada je riječ o edukaciji mladih o povijesti filma. Također ističe i kako se na rijetkim projekcijama nijemih filmova mogao primjetiti respektabilan broj ljudi, te očekuje kako će i “Pssst!” biti odlično posjećen.

Prvo izdanje Revije nijemog filma ujedno je i pokušaj etabiliranja ove manifestacije kao nečega na što se može računati svake godine. Ljiljana Perišić kao prilog tome navodi i podršku gradskih institucija, konkretno Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koji je načelno već obećao podršku i za održavanje ove manifstacije i u 2008. godini.

Naravno, ukoliko bi se «Pssst!» pretvorio u redoviti dio gradske kulturne ponude, kojoj festivala ne manjka, postavlja se pitanje dugoročne budućnosti ovog projekta, jer koliko god nijemih filmova bilo, taj broj nije beskonačan. Zvonimir Mintas nijemi film ne vidi kao mrtvu formu: «Ne želimo se ograničiti samo na klasike. Malo je poznato kako na Akademiji dramske umjetnosti postoji vježba nijemog filma, pa tako neke od njih i prikazujemo. Akademija je, dakle, nepresušan izvor, a želimo i potaknuti ljude na snimanje amaterskih nijemih filmova.»

Osim studentskih radova s ADU, na Reviji nijemog filma mogu se očekivati i manje poznati prvi kratki pokušaji Charlieja Chaplina, ali i neki njegovi blockbusteri, poput «Modernih vremena». Ograničen budžet za prvo ukazanje revije ipak je omogućio ono što je bio cilj svih uključenih u organiziranje, a to je prikazati nijeme filmove na način iz vremena njihove najveće popularnosti – sa glazbenom pratnjom tijekom projekcije.
 
Dakle, zainteresirani posjetitelji moći će pogledati, na primjer, «Generala» Bustera Keatona uz zvukove njegove originalne glazbene pratnje, dok će se uz «Kabinet dr. Caligarija» slušati Dada Jihad. Ostale programe glazbeno će pak obogatiti bendovi poput Tigrove masti i Vunenog. Ljiljana Perišić iz ponude manje poznatih naslova izdvaja hrvatske originale s kraja dvadesetih i početka tridesetih godina prošlog stoljeća, odnosno edukativne filmove “U službi znanja”, koje je proizvela Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Revija nijemog filma «Psst!» završit će 15. prosinca i to, pomalo paradoksalno, koncertom bendova koji će se do tada okušati u ulozi glazbene pratnje. Selektorsku ekipu čine poznata imena, poput filmologa Nikice Gilića i kritičarke Mime Simić, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pročitajte i ...
Sudjelujte na posljednjem Ffriku!
Peti i posljednji FFRIK
Duško Ljuština

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici