Kino Europa otvara se festivalskim i hrvatskim filmovima

16.01.2008. Print | Pošalji link

Pojava multipleksa u Zagrebu značila je otvaranje suvremeno uređenih i vrhunski opremljenih kino dvorana, ali je neminovno imala i negativne nuspojave.

U srazu s jačom konkurencijom počele su propadati druge dvorane, većinu kojih su Kinematografi Zagreb rasprodali pod sumnjivim i nikada istraženim privatizacijskim okolnostima. Slijedom toga, uz sada već tri multipleksa, u gradu je ostalo tek nekoliko kina, a ponuda neholivudske produkcije svedena je na minimum. Iako je takav razvoj situacije bio očekivan, trebalo je dugo vremena dok se nešto i poduzelo. Grad Zagreb uspio je otkupiti nekoliko kina, od kojih su neka preuređena ili se još preuređuju u druge kulturne namjene. Kino Tuškanac je, pak, povjereno Hrvatskom filmskom savezu, koji ondje prikazuje kinotečni program, kojeg je zbog denacionalizacije prostora Kinoteke također privremeno bilo nestalo.

Ipak, još je uvijek nedostajao neki reprezentativniji prostor za filmske festivale i neholivudsku produkciju. Filmaši su stoga bacili oko na Kino Europa, koje je, međutim, Grad isprva htio dati HNK-u za njegovu drugu scenu, s obzirom da je istoj kući već ranije propao pokušaj da se useli u Tuškanac. No, i ovaj put su se ljubitelji sedme umjetnosti podigli na noge, organiziravši u rujnu pretprošle godine akciju 'Daj mi kino', kojoj je cilj bio zadržavanje i revitaliziranje Europe kao filmskog okupljališta. Vlasti se na nju nisu oglušile, pa su tako prije šest mjeseci uspjele otkupiti to kino, te ga dale na upravljanje Zagreb Film Festivalu, koji najavljuje da će se od 25.01.2008. ondje ponovno redovito projicirati filmovi.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić, međutim, ističe kako Europa neće biti namijenjena samo njegovom festivalu, nego bi trebala postati glavni prostor za sve filmske manifestacije u Zagrebu. Već u veljači tu će tako biti održano novo izdanje Festivala filma o ljudskim pravima, za ožujak je dogovorena suradnja s Queer Zagrebom, a već se pregovara i s Danima hrvatskog filma. Osim toga, festivali koji se održavaju izvan glavnog grada ovdje će dobiti mjesto za svoje reprize i retrospektive.

U međuvremenu, okosnicu program kina predstavljat će naslove koji su obilježili velike svjetske festivale. To, pak, znači da ekipa iz Zagreb Film Festivala kinotečni program u užem smislu tog pojma prepušta Tuškancu. Oni sâmi usredotočit će se, pak, na sadržaje kojih, doduše, uglavnom nema u multipleksima, ali ipak mogu privući određenu količinu sponzora, pri čemu je krajnji cilj da neproračunski prihodi dosegnu razinu od četrdeset posto udjela u cjelokupnom budžetu kina.

No, tržišna isplativost nipošto neće biti imperativ pri formiranju repertoarne politike Kina Europa, što potvrđuje i činjenica da se ondje namjeravaju širom otvoriti vrata i domaćim filmskim stvaraocima, koji bi ondje trebali imati poseban status, od premijera do emitiranja u atraktivnim terminima. Pritom će se s Ministarstvom kulture i Audiovizualnim centrom pokušati dogovoriti da sav prihod od ulaznica ide u korist hrvatskog filma. Upravo na tom segmentu kane inzistirati i novi vlasnici kina, pri čemu član Poglavarstva Duško Ljuština nije propustio priliku velikim riječima uveličati, ako ne i preuveličati, zasluge Grada za nacionalnu kulturu, ustvrdivši kako se ovim potezom 'u velikoj mjeri spašava hrvatski film', dodajući kako je i gradsko pokrivanje troškova hladnog pogona kina, zapravo, u korist domaćeg filma.

Novi upravitelji Kina Europa ne namjeravaju se zaustaviti samo na filmskim programima, pa tako producent ZFF-a Hrvoje Laurenta navodi još neke inovacije u tom prostoru, poput otvaranja filmske knjižare, čitaonice filmskih časopisa, te prodavaonice DVD-a i suvenira, što je u svijetu već posve uobičajena praksa za dvorane tog tipa. Ambicije su, dakle, očito velike, možda čak i prevelike, čega je svjestan i Boris T. Matić, koji upravo zbog toga već unaprrijed očekuje da se njemu i njegovoj ekipi na neko vrijeme progleda kroz prste za eventualne manjkavosti do kojih bi moglo doći u upravljanju Europom. Prema njemu, kino bi u punom sjaju trebalo zablistati za otprilike godinu i pol dana, koliko će biti potrebno za barem osnovno poboljšanje uvjeta prikazivanja. Naime, kao i Tuškanac, tako i Europu muči gorući problem prilično nezavidnog stanja u kojem se nalazi sâm objekt, ali i oprema za projiciranje filmova. Dok se Duško Ljuština zasad još nije htio eksplicitno očitovati o ulaganjima u sâm prostor, nabavu opreme je spremno obećao i jednom i drugom kinu, jer 'sigurno nismo ovdje dali 22 milijuna kuna da bismo imali opremu od prije trideset godina'.

Sa starim prostorom i gotovo jednako starom opremom, ali i s novim vlasnicima i upraviteljima, Kino Europa s redovnim programom kreće od 25.01.2008. Čast ponovnog otvaranja pripala je filmu 'Požuda, oprez', za koji je oskarovac Ang Lee osvojio Zlatnog lava na posljednjem Venecijanskom filmskom festivalu, čime se otvara mini-ciklus pod nazivom 'Pobjednici', u kojem će biti prikazani još i pobjednici festivala u Berlinu i Cannesu, 'Tuyin brak' Quanana Wanga, odnosno '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' Cristiana Mungiua. Bilo je planirano da nakon ova tri naslova na program dođe i ovogodišnji laureat Pule Kristijan Milić sa svojim filmom 'Živi i mrtvi', no, čini se da će zagrebačka premijera tog naslova ipak biti odgođena na još neko vrijeme. Ono što je, međutim, izvjesnije jest da će netom uoči otvorenja kina biti lansirana i pripadajuća mu web stranica, na kojoj će biti moguće pronaći sve detalje o programu.

Bilo kako bilo, Zagreb je ponovno u svom najstrožem centru dobio važan prostor za sedmu umjetnost, koji bi, bez obzira na svoje još uvijek prilično nezavidno stanje, ipak trebao ponovno postati mjesto okupljanja svih onih koji ne smatraju da se dobri filmovi snimaju samo u Hollywoodu.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Zagreb Film Festival 2009.
Zagreb Film Festival i dalje se širi
Nagrađivani 'Kenjac' Antonia Nuića krenuo u kina
Nakon festivala u regiji, 'Kenjac' premijerno u Zagrebu
Dokukino - mjesto za gledanje dokumentaraca
Dokukino - kino koje će prikazivati dokumentarne filmove
Zagreb Pride 2009. - bogat program i slavljenje različitosti
Zagreb Pride za otvoreni grad
Animafest 2009 - izdanje dugometražnih naslova
Animafest u znaku 'umijeća mogućeg'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici