Počinje tjedan australskog filma

24.01.2008. Print | Pošalji link

Najmanji svjetski kontinent, nekada zamišljen kao velika kaznionica za sve one koji nisu bili dovoljno dobri za Europu, u međuvremenu je postao mjesto koje je za mnoge obećana zemlja.

Riječ je, naravno, o Australiji, koja je u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, polako ali sigurno, postala istaknuta referenca u svijetu umjetnosti.

Iako je prvi film u Australiji snimljen 1906. godine, trebalo je čekati do sedamdesetih i osamdesetih godina na međunarodno etabliranje ove male, ali velike kinematografije. Tada su svoje prvijence snimili autori poput Petera Weira, Gillian Armstrong i George Miller, koji su se s vremenom preselili u Hollywood, no njih su naslijedili novi autori, a australski film nije izgubio na snazi.

Svi oni koji po tom pitanju imaju neke sumnje, moći će se ovih dana uvjeriti u suprotno u Kaptol centru, odnosno Broadway kinima, gdje se održava Prvi tjedan australskog filma u Hrvatskoj od 25. do 31. siječnja. Ova manifestacija dio je Life & Film Festivala posvećenog približavanju australske kulture i načina života svim zainteresiranima. Veleposlanica Tracy Reid objašnjava kako je prvotna ideja bila samo prikazati filmove: «Australska filmska komisija svake godine selektira reviju australskih filmova, a ove godine je naše veleposlanstvo u Zagrebu imalo priliku dobiti te filmove. Iz toga je zatim izrasla ideja organiziranja ne samo jednog filmskog festivala, nego Life & Film Festivala ovdje u Kaptol Centru.»

U tjedan dana bit će prikazano deset filmova koji su obilježili tamošnju kinematografiju u proteklih nekoliko godina, kao što su «Chopper» Andrewa Dominika ili «Ned Kelly» Gregora Jordana. Osim filmova, posjetiteljima će se predstaviti i drugi segmenti načina života u Australiji, primjerice gastronomski, i to kroz kušanje vina i gostovanje slavnog australskog kuhara hrvatskog porijekla Denisa Valcicha.

Od ostatka kulturne ponude vrijedi izdvojiti i nastupiti poznata aboridžinska plesna skupine Desendance. Odnos prema Aboridžinima danas je jedna od važnijih stvari kojim se bavi australsko društvu i to zbog činjenice prema ovim starosjediocima odnos vlasti u prošlosti nije bio baš najbolji. Mnogi od njih su, između ostaloga, bili raseljavani, a djeca odvajana od roditelja kako bi ih se pokušalo preodgojiti u bijelce, što su i teme koje obrađuju dva filma koji će biti prikazani, a riječ je o naslovima «The Tracker» i «Radiance».

Treba još spomenuti i film «Warrior», koji je na rasporedu u utorak, 29. siječnja, čiji je redatelj također «naše gore list» Steve Ravić. On će osobno publici predstaviti svoj uradak, te nakon projekcije biti otvoren za razgovor s gledateljima.

(G.D.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici