Dani hrvatskog filma - festival na kojem će novčanih nagrada možda biti, a možda i ne

24.01.2008. Print | Pošalji link

Dani hrvatskog filma prva su osnovana filmska smotra u Hrvatskoj nakon njenoga izlaska iz Jugoslavije.

Zamišljeni prvotno kao festival kratkog, srednjeg i dugog filmskog metra, manifestacija koja je donekle trebala zamijeniti Pulu, barem dok se produkcija dugometražnog slikopisa ne popne na neku veću brojku, Dani su s vremenom izgubili relevantnost, što zbog čestih mijenjanja koncepcije, što zbog skandala koje su bili neizbježan dio DHF-a.

Danas je pak situacija drukčija, te se oko Dana hrvatskog filma ne događa naoko ništa problematično, ali se jednako tako ne događa ni ništa zanimljivo. To su ove godine uvidjeli i organizatori, odlučivši se za uvođenje određenih inovacija. One su svakako dobrodošle zbog provjetravanja ovog ustajalog festivala, ali se ne čine pretjerano smislenim.

Iako ih značajan broj hrvatskih filmskih autora potiho ignorira, a ni publika baš ne hrli na projekcije, organizator Dana Hrvoje Ivančić uvjeren je u njihovu važnost: «Dani hrvatskog filma imaju krucijalni značaj za nas. Međutim, u stalnim promjenama u proteklih sedamnaest godina, u kojima smo se prilagođavali promjenama u domaćoj kinematografiji, shvatili smo da je sada konačno vrijeme na neki se način specijalizirati.»

To konkretno znači da će Dani hrvatskog filma sada biti više usmjereni na filmske profesionalce, te da će se koncipirati tako da svaki od pet dana bude posvećen jednom filmskom rodu. Dakle, od 25. do 30. ožujka, kada će se ova smotra održavati u Studentskom centru, moći će se, primjerice, posjetiti, dan eksperimentalnog filma ili dan animiranog filma. Ovim grupiranjem se organizatori DHF-a nadaju kako će privući publiku koju su odgojili razni specijalizirani filmski festivali koji uspješno posluju proteklih nekoliko godina u Zagrebu.

Ivančić najavljuje i jedan pomalo paradoksalan potez, a to je dovođenje stranih gostiju, što ovisi o financijskim sredstvima. O imenima se još ništa ne zna, niti se zna na koji bi način taj gost trebao uveličati Dane hrvatskog filma. Hoće li strani gost tih pet dana špancirati Zagrebom i uživati u štruklama, ili će biti prikazan i neki njegov film, koji, najvjerojatnije, nema veze s hrvatskom kinematografijom, čijom se prezentacijom Dani bave, ne zna se.

Član organizacijskog odbora Tomislav Kurelec zato najavljuje vijest koja bi mogla razveseliti buduće laureate DHF-a, a to je moguće uvođenje novčanih nagrada za pobjednike, koji su se prethodno zadovoljavali papirnatim diplomama i kakvim komadom plastike. Novčane nagrade možda će biti, a možda i neće, ne znaju ni sami organizatori. Ovisit će to o financijskoj umješnosti onih koji budžetu imaju pristup.

Što se tiče selektora, ove godine će se igranim filmom pozabaviti Ognjen Sviličić, a dokumentarnim Nana Šojlev. Tu su još Midhat Ajanović za animirani film, Ivan Faktor je zadužen za eksperimentalni, a Mladen Martić za namjenski i glazbene spotove. Usprkos postojanju selekcijske komisije, treba imati na umu kako je njihov izbor ograničen domaćom filmskom produkcijom. O rezultatima zamišljenih inovacija, te koliko neke od njih uopće imaju smisla, moći će se još raspravljati, bit će vremena, i za njih i za skandale.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
18. Dani hrvatskog filma
18. Dani hrvatskog filma - skromniji nego ikada
Uspjesi filma '38 Baba Višnjina ulica'
Film o junacima Baba Višnjine ulice
Počinje sedmo izdanje Revije amaterskog filma
Psiho-seanse na sedmoj Reviji amaterskih filmova
Sukob interesa na Danima hrvatskog filma
Selektorica Dana hrvatskog filma u sukobu interesa
Pripremaju se Dani hrvatskog filma 2008.
Novi početak Kina Europa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici