ZagrebDox u zagrljaju zoofila i kanibala

31.01.2008. Print | Pošalji link

Iako ima još skoro pa mjesec dana prije nego započne četvrto izdanje Festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, organizatori su se odlučili već sada pohvaliti svojim programom.

Razloga za zadovoljstvo itekako ima, jer će ovo izdanje ZagrebDoxa gledateljima ponuditi 130 filmova iz 30 različitih država svijeta, dok se za glavnu nagradu ovog festivala, Veliki pečat, natječe sveukupno 60 filmova, koji su podijeljeni u međunarodnu i regionalnu konkurenciju.

Ova podjela je proteklih godina bila razlog za određene prigovore Nenadu Puhovskom i producentskoj kući Factum, koji stoje iza ZagrebDoxa, kako time na neki način omalovažavaju dokumentarce iz zemalja regije. I ove godine je ta diferencijacija zadržana, no čini se kako su se Puhovski i ekipa posvetili tome da regionalnu konkurenciju otvore što većem broju filmova, te ih tako promoviraju prema vani, naročito Zapadu, otprilike na isti način kako je Sarajevo Film Festival regionalni natjecateljski program profiliralo u najvažniju komponentu svoje ponude.

Sveukupan broj filmova u regionalnoj konkurenciji iznosi čak njih 29, a među njima će se naći i hrvatski autori poput Branka Schmidta, Nebojše Slijepčevića i Irene Škorić. Ništa manja gužva nije ni u međunarodnoj konkurenciji, za koju je selektiran 31 film. U njoj se nalaze filmovi autora iz Amerike, preko Poljske, pa sve do Kine, koja je predstavljena dokumentarcem «Beskorisni», o tamošnjoj modnoj industriji. Ipak, najnapetiji od svih se čini francuski film «Izgubljeni», 130-minutna priča o skupini ljudi čiji se avion sruši u paragvajskoj džungli, a preživjeli bivaju primorani jesti meso svojih poginulih suputnika. «Izgubljeni» se ističe i po tome što kombinira klasični dokumentaristički pristup s igranim scenama.

Rekonstrukcija događaja, naglašava Nenad Puhovski, postaje, polako ali sigurno, dio mnogih dokumentarnih filmova, s time da se u tim slučajevima ne radi o uobičajenim igranim scenama, nego o pokušaju oživljavanja autentičnosti trenutka, onoga čemu dokumentarni film oduvijek teži. Pri tome ne treba miješati pojam dokumentarne rekonstrukcije s onom slavnom TV rekonstrukcijom spektakularnog majstora desničarskog trasha Roberta Valdeca. Primjer te razlike je i jedan naslov iz programa Kontroverzni Dox, tj. «Zoo» Robinsona Devora. Nenad Puhovski ga opisuje kao film koji je «vrlo, vrlo zanimljiv», što se čini kao poprilično umjerena ocjena filma koji, između ostaloga, rekonstruira strasni seksualni odnos između konja i čovjeka. U svakom slučaju, «Zoo» je jedan od radova koji se na ZagrebuDoxu ne bi smjeli propustiti.

Od ostalih programa valja spomenuti i dvije retrospektive. Prva se odnosi na, u međuvremenu jako popularan, japanski film. U okviru takozvane Japanske retrospektive moći će se vidjeti filmovi redatelja čija imena trenutno vjerojatno ne znače ništa prosječnom hrvatskom filmofilu, a ovo je šansa da se takvo stanje promijeni. Edukativni aspekt ima i druga restrospektiva četvrtog ZagrebDoxa, posvećena poznatom poljskom dokumentaristu Marcelu Lozinskom, koji će biti jedan od gostiju festivala, spreman na razgovor sa svima zainteresiranima.

Kao još jedan dokaz aktualnosti ovoga festivala, koji vrlo dobro prepoznaje i prati svjetske trendove, jest i selekcija filmova s Youtubea, internetske stranice koja predstavlja svojevrsni virtualni raj za one koji žele zabilježiti stvarnost i svijet oko nas. I kao da sve to nije dovoljno, ZagrebDox će ove godine ponuditi i razne popratne događaje, koji će biti najvećim dijelom koncentrirani u Galeriji SC-a, dok će se sve ostalo moći pogledati u kino dvoranama Studentskog centra, i to od 25. veljače do 02. ožujka 2008.

Prije dvije godine ovaj je festival završio u financijskom minusu, koji je saniran dolaskom korporativnih sponzora. Iako je svaki ulazak krupnog kapitala u prostor kulture suspektan, čini se da je ekipa ZagrebDoxa dobiveni novac iskoristila na najbolji mogući način, složivši festival koji svakim svojim izdanjem dobija na relevantnosti.

(G.D.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Film 2009.
Dokukino - mjesto za gledanje dokumentaraca
Dokukino - kino koje će prikazivati dokumentarne filmove
Hrvatska u autobusima za Kumrovec i Bleiburg
'Sretna zemlja' uskoro u kinima
Suvremeni izraelski film na festivalu ZagrebDox
ZagrebDox 2009.
Počinje peto izdanje ZagrebDoxa!
Sve je bijelo u Barkingu - Marc Isaacs
Korov je samo biljka na krivom mjestu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici