Počinje festival filmova o ljudskim pravima

05.02.2008. Print | Pošalji link

Nedavno novootvoreno Kino Europa, koje je dano na upravljanje Zagreb Film festivalu, trebalo bi, po riječima programskih voditelja, biti otvoreno za filmove koji ne pripadaju holivudskom mainstreamu.

Ali, ne samo njemu, nego bi bilo otvoreno i manifestacijama usmjerenima na alternativniju publiku od one koja se, s kokicama u rukama, može vidjeti u nekom od multipleksa. Da se toga planiraju držati pokazuje i to što je Kino Europa odlučilo ugostiti peto izdanje Human Rights Film Festival, odnosno festival filmova posvećenih tematici ljudskih prava.

Ovaj događaj započeo je isprva kao revija filmova u Močvari, da bi se sa svakim novim izdanjem proširio i zauzeo odgovarajuće prostore za prikazivanje filmova, kao što su Tuškanac i Studentski centar. Peti Human Rights počinje 08. veljače i trajat će pet dana, a publici će u nekoliko programa biti predstavljeno oko četrdeset filmova, među kojima čak i jedan klasični mjuzikl.

Osim što je usmjeren na ljudska prava, koja nam, uostalom, Povelja UN-a garantira samim činom rođenja, ovaj festival je uvijek bio usmjeren i prema filmskoj izvrsnosti, pa je tako na prošlome, primjerice, prikazan «Novi svijet» Terrencea Malicka, koji nažalost nije dospio u redovitu kino distribuciju.

Dora Baras, nova direktorica Human Rights Film Festivala, ističe njegovu posvećenost dobrim filmovima. Također, za razliku od nekih drugih i većih festivala koji su usmjereni na tematiku ljudskih prava, poput Human Rights Watcha iz New Yorka, koji su svake godine žanrovski ili tematski određeni, zagrebački Human Rights se odbija tako ograničavati.

Uz nove, još nepoznate autore, kao što su Filipinac Ray Martin i Nizozemac Cyrus Frisch, kojima se predviđa svijetla budućnost, ovaj festival predstavlja i popratni program posvećen ženama iza kamere. U toj svojevrsnoj kratkoj povijesti prikazivanja žena na filmu i to iz ženske perspektive, posebno vrijedi izdvojiti «Djevojke u uniformi» Leontine Sagan iz 1931. godine, koji je svojom pričom o teroru u internatu zapravo neka vrsta najave metoda nacističkog režima. Tu je još i adaptacija romana Virginije Woolf «Orlando», u režiji Sally Potter s Tildom Swinton u naslovnoj ulozi.

Ipak, bez obzira na kvalitetan popratni program, najzanimljivija ostvarenja se nalaze u onom glavnom, a to je, primjerice, «Bobby» Emilija Esteveza, koji je prikazan u konkurenciji u Veneciji 2006. godine. Human Righst Film Festival publici nudi i film koji je na istom festivalu, no godinu dana kasnije, osvojio drugu nagradu, to jest Srebrnog lava, a riječ je o realističkoj drami «Redacted» Briana De Palme o iračkom ratu. De Palmin film u Americi je bio, a što drugo, potpuni komercijalni promašaj, dok su desničarski komentatori samog redatelja uglavnom jednoglasno proglasili državnim neprijateljem.

Od gostiju treba izdvojiti posjet Hito Steyerl, filmske i video umjetnice i teoretičarke, čiji tekstovi na polju postkolonijalne kritike i dokuemntarni filmski eseji istražuju fenomen globalizacije i nacionalizma na području Srednje Europe. Ona će i prezentirati retrospektivu svojih radova, te biti spremna za razgovor s publikom, a treba naglasiti kako je ulaz na sve projekcije besplatan.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Festival filmova o ljudskim pravima 2009.
Počinje još jedan Human Rights Film Festival
O genocidu i zločinima na Human Rights Film Festivalu
The Undiscovered Letter
Kovačević, Bagić i Srdarev na izložbi u New Yorku
Novi početak Kina Europa
Kino Europa otvara se festivalskim i hrvatskim filmovima

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici