'Živi i mrtvi', najnagrađivaniji film pulskog festivala konačno u kinima!

07.02.2008. Print | Pošalji link

Roman Josipa Mlakića «Živi i mrtvi», jedan je od onih koje javnost zna i kao «roman od 100.000 kuna», jer je upravo toliko dobio na natječaju izdavačke kuće VBZ.

Zahvaljujući dobrim recenzijama, ali i temi koja će još dulje vrijeme biti zanimljiva na više-manje balkanskom tlu koje je nekoć bilo ujedinjeno u istoj državi, prepoznao se i filmski potencijal «Živih i Mrtvih». Ovaj film prikazuje dvije paralelne priče koje povezuje rat u istom bosanskom kraju, no u razdoblju odvojenom pola stoljeća. Prva se priča odvija tijekom početka hrvatsko-bošnjačkog sukoba, a druga se događa tijekom Drugog svjetskog rata. U oba slučaja hrvatski vojnici moraju se boriti protiv neprijatelja i prijeći preko kobnog Grobnog polja, a sudbina će odlučiti da istim putem mora krenuti domobran Martin 40-tih godina prošlog stoljeća, i unuk Tomo, pripadnik HVO-a 90-tih godina. U mračnim bosanskim šumama vojnici stalno otkrivaju da Grobno polje ima primjereno ime - tamo živi vječno susreću mrtve...

Za razliku od za domaće pojmove relativno uobičajenog procesa stvaranja filma, u kojem je režiser najčešće i scenarist ili barem koscenarist, u ovom slučaju producent je kontaktirao redatelja. Tako je Kristijan Milić dobio svoj angažman, i nije ga smetalo što je postao «unajmljeni redatelj» koji treba raditi po tuđem scenariju, nego mu je upravo to imponiralo.

Kristijanu Miliću ovo je drugi dugometražni igrani film, s tim da je prvijenac «24 sata» bio omnibus sa pričama «Sigurna kuća» i «Ravno do dna», a režirao ga je zajedno s Goranom Kulenovićem. Oba Milićeva filma odlikuje solidna količina nasilja, no upravo takva estetika u prvijencu, priskrbila mu je rad na «Živima i mrtvima» jer je i ovo, kako kaže «brutalan ratni film, s elementima akcije».

Iako film kao producenti potpisuju Miro Barnjak, Igor Nola, Domagoj Pavić i Marijo Vukadin, a Milić je bio «angažirani redatelj» producenti mu nisu postavljali naročite uvjete, niti određivali tko će koga glumiti. «Sve je bio moj izbor. Kada sam se prihvatio režije, imao sam apsolutnu slobodu, i za odabir glumaca i sve drugo» - kaže Milić. No, samo snimanje «Živih i mrtvih» nije prošlo bez problema. Naime, film je sniman puno duže nego što je bilo planirano, a financijski škripac nije problem koji je nepoznat kada su domaći filmski projekti u pitanju.

«Imali smo problema financijske prirode, a nakon 10-12 dana snimanja morali smo prekinuti, zatim nam je još pao i snijeg… Čak smo planirali napraviti jednu pauzu jer se film događa u zimi i u proljeće, ali je bio problem što nakon pauze nismo mogli nastaviti snimanje, nego tek nakon godinu i pol dana. Sve je to bilo užasno teško, zbog glumaca, zbog pozadine… Planine ne izgledaju isto u različitim godišnje, a glumci su se u tih godinu i pol dana mogli drastično promijeniti, no ispalo je na kraju da to nitko nije primijetio.»
 
Da je sve ipak završilo dobro, donekle svjedoče na lanjskom Pulskom festivalu osvojene nagrade. Naime, «Živi i mrtvi» bili su najnagrađivaniji osvojivši ukupno 8 Zlatnih Arena, među kojima su i one uvjetno rečeno najvažnije, za najbolji film i režiju. Borko Perić proglašen je najboljim sporednim glumcem, Dragan Marković i Mirko Pivčević nagrađeni su za svoj snimateljski rad, Goran Guberović posthumno je dobio nagradu za montažu filma, Andrija Milić za glazbu, Goran Rukavina i Branko Repalust Arenu su dobili za specijalne efekte, a zahvaljujući Ivici Drniću, Damiru Valinčiću i Igoru Fabrisu ton «Živih i mrtvih» bio je na zavidnoj razini.

Ovaj je film već davno završena priča za Milića, no na žalost, na zadnjem natječaju Ministarstva kulture, inače nesklonog mladim autorima, Milićev scenarij nije prošao, a do daljnjeg nerealiziran ostaje i njegov film gay tematike ispričan iz perspektive skinheada za koji je svojedobno izjavio kako bi ga želio snimiti. Dobije li ponovo u ruke neki «tuđi» scenarij neće imati ništa protiv, jer kako kaže, ne smatra da redatelj mora biti i scenarist kako bi bio autor. U međuvremenu, Kristijan Milić će za HTV snimiti 12 epizodnu ratnu seriju, a publika može u kinima provjeriti jesu li «Živi i mrtvi» zaslužili svojih 8 pulskih nagrada.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Film - godišnji pregled 2008.
Živi i mrtvi - Kristijan Milić
'Živi i mrtvi' konačno u kinima!
Novi početak Kina Europa
Kino Europa otvara se festivalskim i hrvatskim filmovima
Sarajevski Cinelink - šansa mladim filmašima
Cinelink - šansa malih kinematografija iz regije
Pjevajte nešto ljubavno
Prljavi Harry i prljava Sally u rokerskom filmu
Trash Film Festival u Varaždinu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici