ZagrebDox pomaže dokumentaristima iz regije

21.02.2008. Print | Pošalji link

Četvrti ZagrebDox iliti Međunarodni festival dokumentarnog filma, koji počinje 25. veljače, svakako se čini većim i bogatijim u odnosu na prethodne.

Tome pomaže i riješeno financiranje ove manifestacije, koja je do prije dvije godine svoje poslovanje završavala u minusu, dok sada uz pomoć sponzora organizira i raznolik popratni program. Jedan od najvažnijih elemenata tog programa je  Pitching forum, koprodukcijski sajam za dokumentarne filmove autora iz regije, kojima se na taj način omogućava proboj u svijet.

Spajanje dokumentarista iz regije, koja obuhvaća države bivše Jugoslavije, ali i, recimo, Bugarsku i Rumunjsku, s producentima i televizijskim urednicima koji se brinu o dokumentarnom programu započeto je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, no ovaj put su stvari po tom pitanju detaljnije razrađene.

Vanja Kaluđerčić, inače iskusna festivalska producentica koja se dokazala organiziranjem Human Rights Film Festivala i sudjelovanjem u Animafestu, zadužena je na ovoj manifestaciji za Pitching forum. Jedan od noviteta ove godine jest i dvodnevna radionica za autore koji su prijavili svoje projekte, i koje treba pripremiti na sve ono što slijedi u nadolazećem produkcijskom paklu. Radionica za unapređivanje znanja i vještina u pisanju i prezentiranju dokumentarnih projekata namijenjena je prije svega mlađim i neiskusnim redateljima, ali i svim ostalim zainteresiranim profesionalcima. Voditelji ove radionice su Tue Steen Muller i Cecilia Lidin, danski stručnjaci specijalizirani za produkciju dokumentaraca, a Kaluđerčić navodi kako je najvažnija stvar dobro osmisliti realizaciju prvotne ideje, jer mnoge dobre ne budu ostvarene zbog izostanka profiliranosti i organizacije.

Nakon završetka radionice slijedi sam Pitching forum. Prezentirat će se petnaest odabranih projekata, i to urednicima i producentima od nizozemskog Jan Vrijman Fonda pa do beogradskog B92, koji ima najjaču dokumentarnu produkciju u regiji. Što se prijavljenih projekata tiče, oni pokazuju raznolikost ovog programa, ali i etabiliranje ZagrebDoxa kao relevantnog festivala u regiji, a uz mlade autore tu su i poznata imena poput Jasmile Žbanić i Branka Schmidta.

Sam Picthing forum trebao bi biti cjelodnevni događaj, na kojem će dokumentaristi svoje ideje i produkcijske planove, izbrušene tijekom dvodnevne radionice, predstaviti panelu producenata i urednika. Na raspolaganju im je sedam minuta za predstavljanje filma, zatim slijede dvije minute video-materijala i još osam minuta odgovaranja na pitanja producenata, što je sve zajedno uobičajena praksa u svijetu.

Prošlogodišnji, ujedno i prvi, Pitching forum već je polučio neke rezultate, iako produkcija filmova i njihova konačna premijera ovisi i o tome u kojoj fazi su se oni pojavili kao dio ovog programa. Vanja Kaluđerčić predviđa kako će ZagrebDox sljedeće godine moći prikazati najmanje tri filma, i to u režiji Dragana Nikolića, Marije Điđeve i Klare Tereši, koji su začeti na prvom Pitching forumu. Naravno, sve to poprilično podsjeća na CineLink, produkcijski program za igrane filmove Sarajevo Film Festivala, koji je, kako kaže Kaluđerčić, za ZagrebDox definitivno bio inspiracija i s kojim odlično surađuju.

Dio ovog festivala koji je namijenjen filmskim profesionalcima iz regije, nije samo ograničen na Pitching forum, iako je on svakako najvažniji događaj te vrste, no tu će još biti i predavanje Britanca Paula Pauwelsa koje će se baviti poslovnom stranom snimanja dokumentaraca. Također, poljski autor Marcel Lozinski, kojem je posvećena ovogodišnja retrospektiva, održat će tzv. MasterClass, tribinu o svom stilu rada i umjetničkom izričaju dokumentarnog filma. Svim tim će biti opravdana i namjera Nenada Puhovskog i ekipa ZagrebDoxa da se pozabave i, kako sami kažu, pragmatičnim aspektima dokumentarno-filmske industrije, koji autorima trebaju omogućiti lakše i brže dolaženje do realizacije svojih uradaka.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Film 2009.
Dokukino - mjesto za gledanje dokumentaraca
Dokukino - kino koje će prikazivati dokumentarne filmove
Hrvatska u autobusima za Kumrovec i Bleiburg
'Sretna zemlja' uskoro u kinima
Suvremeni izraelski film na festivalu ZagrebDox
ZagrebDox 2009.
Počinje peto izdanje ZagrebDoxa!
Sve je bijelo u Barkingu - Marc Isaacs
Korov je samo biljka na krivom mjestu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici