Psiho-seanse na sedmoj Reviji amaterskih filmova

29.03.2008. Print | Pošalji link

Najmoćniji redatelj današnjice, Steven Spielberg, započeo je kao šesnaestogodišnjak svoju karijeru snimajući znanstveno fantastičnu epopeju, 140-minutni «Firelight».

Taj njegov amaterski uradak, realiziran uz pomoć prijatelja i bez budžeta, kasnije je preradio u jedan od svojih najvećih hitova, «Bliski susreti treće vrste». Tada je većini vjerojatno izgledalo da je mali Steven bizarni manijak opsjednut filmom, a na njegove radove se gledalo s podsmjehom. Spielbergova kasnija karijera pokazuje dokle se zapravo može stići s početnih pozicija amaterskog entuzijazma.

Baš s tih pozicija prije sedam godina pokrenuta je u Zagrebu Revija amaterskog filma, koja je s vremenom postala jedan od zanimljivijih događaja u prebogatoj festivalskoj ponudi. Najnovije izdanje RAF-a započinje u nedjelju 30. ožujka, a trajat će do 05. travnja 2008. U tom periodu bit će prikazano 220 filmova, kratkog, srednjeg i dugog metra, te obilan popratni program, koji, između ostaloga, uključuje i najbolje od studentske filmske produkcije Kosova, te pobjedničke radove amaterskih festivala iz Srbije, Poljske i Slovačke. Ove godine RAF ima i novu lokaciju održavanja, a razloge preseljenja u za ovu priliku opet otvoreno kino Grič Vanja Daskalović, programska koordinatorica ove manifestacije, objašnjava dobrom suradnjom s Kinematografima i željom revitaliziranja starih gradskih kina.

Iako se Revija amaterskog filma drži svojih osnivačkih principa, koji uključuju i to da na ovom festivalu nema selekcije, ipak se može primjetiti kako neki autori koji su započeli na RAF-u polako ulaze i u službene selekcije drugih festivala, poput ZagrebDoxa ili Dana hrvatskog filma. Najbolji primjeri toga mogu se naći baš na netom završenom DHF-u, gdje je ove godine prikazano nekoliko filmova RAF-ovih autora. Daskalović naglašava kako je glavni cilj festivala slaviti entuzijazam i uživanje u filmu. Sedma Revija amaterskog filma, unatoč ideji neselektiranja ponude, uključuje i jedan donekle probran program – onaj 'preporučenih' filmova, koji je nastao na poticaj publike, željne da vidi najzanimljivije od osam sati filmova koji RAF svakodnevno prezentira.

Zbog svega toga, naročito zbog prodora bivših amaterskih filmaša u festivale koji se smatraju ozbiljnima, iako to ponekad nažalost baš i nisu, začuđuje činjenica da je RAF većinski ignoriran od strane hrvatske srednjestrujaške kritike. Kako stvari trenutno stoje, RAF je dobro mjesto za otkrivanje novih talenata, vjerojatno više nego Akademija dramskih umjetnosti, gdje se dekan, bez imalo ustezanja, najviše bavi sapunicama. Jedna od najvećih zvijezda RAF-a svakako jest mladi Luka Hrgović, koji sudjeluje svake godine s novim filmom, a njegova «Epopeja o bureku» legendarna je među publikom festivala. Hrgoviću je ove godine zato posvećena i retrospektiva, kao jedan od popratnih programa, u kojem će se moći vidjeti njegov filmski razvoj, s obzirom da je prvi film na RAF poslao još kao petnaestogodišnjak.

Revija amaterskog filma nastavlja i s popularnim Kids&Teens programom, u kojem će biti prikazano 29 filmova za djecu i mlade. Od gostiju vrijedi izdvojiti predstavnike Filmskog fronta iz Novog Sada, neovisne umjetničke organizacije koja u svojem gradu organizira festival, a poznata je i po suradnji sa Želimirom Žilnikom. Ipak, kao najzanimljivija poslastica popratnog programa izdvajaju se Psiho-seanse dr. Protića. Vanja Daskalović izdvaja ga kao svojeg osobnog favorita, navodeći njegov prvi kratki film, u kojem se dotični pojavio pred kamerom i tražio od publike da za njim ponavlja samo tri rečenice: «Sve je kurac. Ja sam govno. Jebeš mene.»

Raznovrsna RAF-ova ponuda ovime ne prestaje, pa filmski amateri mogu tijekom trajanja revije očekivati pomoć dvojice dežurnih profesionalnih montažera, koji će u okviru RAFionice biti na raspolaganju za brzinsko montiranje amaterskih uradaka. Organizatori još ističu kako im je cilj izbrisati umjetnu granicu između publike, autora i organizatora, te sve pozivaju da se svaku večer pojave i na šanku kina Grič, gdje će biti točka okupljanja za neformalna druženja.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
'Drugo lice drugosti' Lea Rafolta sagledava hrvatsku književnost na novi način
Sve o 'Drugom licu drugosti'
Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009
Sto službenih godina domaćih scena i kostima
Marija Ujević: Tko je stavio kipove, taj ih mora i skinuti ako je učinjena pogreška
Gerd Koenen: Nisam mislio da će pad Berlinskog zida biti tako lagan
Exit Europe u potrazi za novim geografijama kulture
EXIT EUROPE - Nove geografije kulture
'Ne bih o tome' - zajednički roman Borisa Becka i Igora Rajkija
Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici