Nakon Shakespearea i skraćeni Dostojevski u &TD-u

10.04.2008. Print | Pošalji link

U sklopu programskog modula nazvanog ITD&TD, koji čini okosnicu repertoara Teatra &TD ili Centra istraživanja izvedbenih umjetnosti, naći će se i jedno sasvim klasično djelo.

Nakon eksperimenata s gledateljima i gledanjem, istovremenog postavljanja tri različita predloška u tri istovremene predstave, te mrvljenja Shakespearea do monodrame, najava koja kaže da u polukružnu dvoranu &TD-a 10. travnja premijerno dolazi «Idiot» Fjodora Mihajloviča Dostojevskog kao da je poziv publici željnoj klasičnijeg pristupa kazalištu. Međutim, «Idiot» kako su ga zamislili Ivan Plazibat i Lana Šarić, to sigurno nije, ili barem nije u namjeri. I redatelj i dramaturginja poznati su već zagrebačkoj ali i ne samo zagrebačkoj publici. Rođeni Splićanin debitirao je na maloj sceni splitskog HNK komadom «Cvijeće od papira» još prije tri godine, dok je u Zagrebu uglavnom uspješno surađivao s Kazalištem slijepih i slabovidnih Novi život. S druge strane, Lana Šarić najprije je pokušala sama i režirala svoj tekst «Meso», da bi se kasnije vezala uz Kazalište Mala scena koje joj je postavilo i suvremenu obradu «Ifigenije».

Iako je ovo suvremena interpretacija «Idiota», jednog od najvažnijih i najpopularnijih romana Dostojevskog, Lana Šarić najavljuje predstavu koja zadržava povijesni kontekst izvornika, a osuvremenjena je na način da je iz socijalne slike koju pruža predložak izvučena intimna priča koju čitatelji ionako najviše vole. Pet protagonista suvremenog čitanja djela kojim je Dostojevski utemeljio moderni psihološki roman, u &TD-ovoj predstavi igraju Nataša Dangubić, Filip Juričić, Franka Klarić, Nikša Butijer i Luka Dragić, u naslovnoj ulozi kneza Miškina. Unatoč trajanju od samo sat i pol, što se čini malo u odnosu na tisuću stranica izvornika, redatelj Ivan Plazibat smatra da je zadržan osnovni kostur priče jer je riječ o romanu karaktera, a ne romanu zbivanja.

Dramsko promišljanje i dramske strategije u razvoju likova i priče unutar matrice realističnog romana nedvojbeno su pomogle da već odavno Dostojevski postane dramski pisac, a u njegovom se opusu upravo roman «Idiot» otkriva kao osobito atraktivan dramski predložak, smatra Plazibat. Ipak, nije sve u procesu pretvorbe romana u predstavu išlo lako: «Meni je od samog početka i u borbi s dramatizacijom bilo zanimljivo koliko se Dostojevski opire onome na što sam ga pokušao svesti. Ponekad i cijela scena ne bi funkcionirala bez samo jedne rečenice, koju sam onda ponovno morao tražiti u romanu.»

Od osnovnih formalnih sastavnica «Idiota», Ivan Plazibat i Lana Šarić odlučili su prednost dati emotivnoj ogoljenosti karaktera koju i u samom romanu navješta suvremeni, ispovjedni tip dramaturgije. Kao dramaturška okosnica predstave, ti su prizori poslužili kao čvrsta mjesta oko kojih se gradi ostatak scenskog zbivanja. Redatelju se pritom isplatio rad s glumcima: «U toj redukciji i nemogućnosti da odigramo ruski salon sa svim likovima, pojavljuje se ljudski i glumački višak koji mi je postao redateljski zanimljiviji od samog narativnog modela.» Kako izgleda tako ogoljeni i na ključne ispovjedne scene svedeni Dostojevskijev «Idiot», premijerna će publika vidjeti 10. travnja u 20 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD, a svi ostali na reprizama 11., 13., 14., i 15. travnja.

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Nedavno, nedaleko' u Galeriji Nova
Mounira Al Solh i Darinka Pop-Mitić u Galeriji Nova
Idiot - Ivan Plaziblat

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici