Eurokaz živnuo u novom uredu

30.04.2008. Print | Pošalji link

Tko čeka, dočeka, tako bi se mogla skratiti priča o uredu Eurokaza.

Prije dvije godine, otprilike u ovo isto vrijeme, vjetrovi denacionalizacije pomeli su zgradu Kulturno-umjetničkog društva Napredak na uglu Gajeve i Bogovićeve, gdje je zajedno s drugim udrugama, svoje uredske prostorije imao i Festival novog kazališta. Prošle pak godine, prije samog festivala, bilo je vrlo izgledno da će Eurokaz svoje jubilarno 20. izdanje doslovno dočekati na ulici. Od puno lijepih riječi iz nadležnih službi Grada Zagreba nije na kraju puno ostalo, pa se Eurokaz obratio Ministarstvu kulture i samom Boži Biškupiću, prema čijoj preporuci je Ured za upravljanje državnom imovinom festivalu promptno dodijelio prostor u Dežmanovoj ulici 3 na rok od pet godina. Iako je Eurokaz zagrebački festival, registriran je kao institucija u kulturi pri Ministarstvu, pa nije ni čudno da je upravo državna služba, a ne gradska imala više razloga odgovoriti na Eurokazova traženja. S obzirom da je bila potrebna i adaptacija, Ministarstvo je dalo i 200.000 kuna, što je lijep primjer kako se može kad se hoće, samo što je šteta što se neće – češće.

Uglavnom, «odisejada», kako je cijelu priču nazvala umjetnička ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk, sad je završena. Takva je i njezina osobna, jer je nakon privremenog rada u Cardiffu i Hamburgu ponovno za stalno u Zagrebu, pa Eurokaz ulazi u, uvjetno rečeno, sljedeću fazu djelovanja. Novi prostor, koji pored prizemnog uredskog dijela ima i podrumski koji otvara široke mogućnosti, naime, uskoro bi trebao postati i mjesto susreta s drukčijim kazalištem kakvo Eurokaz promovira već dva desetljeća, točnije nešto kao «referencijalni centar za novi teatar». Osim otvorenog arhiva ne samo Eurokazovih dvadeset godina nego i suvremenog kazališta uopće, ured i njegov podrum mogli bi postati i mjesto za tribine i diskusije kako o novom kazalištu, tako i o kazalištu u Hrvatskoj općenito, jer Gordana Vnuk tvrdi da nikad nije bježala od situacije u domaćem glumištu.

S obzirom da se bliži lipanj i ovogodišnje izdanje festivala, sve što Gordana Vnuk najavljuje odnosi se tek na sljedeću sezonu. Međutim, u osvajanju prostora Eurokaz nije stao samo na novom uredu nego već planira suradnju s Muzejom suvremene umjetnosti. U sklopu nove zgrade MSU-a postoji i vrlo dobro otvorena dvorana za izvedbene umjetnosti, kojoj nedostaje program, dok Eurokazu, koji ima inozemne veze i iskustvo u organizaciji takvih programa nedostaje prostor. Gordana Vnuk taj program planira popunjavati raznim vrstama interdisciplinarnih projekata koji bi nadopunjavali uobičajene aktivnosti Muzeja.

Suradnja s Muzejom suvremene umjetnosti u izgradnji nije samo želja, nego plan koji su već prihvatili privremena ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić i njezin zamjenik Tihomir Milovac. Milovac je kustos u Muzeju, ali često i scenograf, pogotovo za predstave Eurokazu dosta bliskog Branka Brezovca. On napominje kako je u razradi muzeološke koncepcije koja je prethodila natječaju za arhitektonsko rješenje novog zagrebačkog MSU-a, bila planirana polivalentna dvorana, pa je suradnja s Eurokazom prirodni put za ustanovu koja želi imati ne samo muzejsko nego i multiprogramsko usmjerenje. Dvorana u Muzeju suvremene umjetnosti neće biti rezervirana samo za kazalište, pogotovo ne samo dramsko, nego i za glazbena događanja i filmske projekcije. Takva dvorana omogućuje i vezanje sličnih programa između institucija tog profila iz cijele Europe, a u tom smjeru su već poduzeti i konkretni koraci. Eurokaz i MSU, zajedno s pet međunarodnih partnera, prijavili su se za sudjelovanje u europskom projektu Interface on Stage, koji traje tri godine i uz pomoć čijih sredstava će se moći nabaviti sofisticirana tehnologija koja će onda i ostati u Zagrebu. Ukratko, uspije li sve, Eurokaz će moći organizirati gostovanja inozemnih umjetnika u Zagrebu tijekom cijele godine, a ne samo u festivalskom terminu krajem lipnja. Ipak, cijela stvar s MSU-om kreće tek od trenutka kad nova zgrada napokon bude otvorena, a sudeći po dosadašnjim odgodama i kašnjenjima, otvorenje najavljeno za proljeće 2009. ne treba uzeti previše ozbiljno.
 
Ono što terminski jest sigurno neuobičajeno je bogat i uobičajeno raznolik program 21. izdanja Eurokaza, koji će se održati od 21. lipnja do 3. srpnja. Jedan od glavnih naglasaka stavljen je na američko kazalište, koje ovaj festival, zaborave li se rijetke iznimke poput redovitih gostovanja grupe Goat Island, ne prati od kraja osamdesetih. U ispravljanju propusta ide se lektirnim putem, pa Eurokaz ovoga puta gotovo ulazi na teren Festivala svjetskog kazališta, jer najveća je zvijezda ovogodišnjeg Eurokaza američka skupina The Wooster Group, koja je još prije trideset godina transformirala sliku kazališta u Americi ali i u Europi. Legendarni Woosteri u Zagreb dolaze s naslovom «Siromašno kazalište», izvedbenom studijom temeljne utjecajne knjige poljskog redatelja i pedagoga Jerzyja Grotowskog. Američki blok ovogodišnjeg Eurokaza čini i predstava «The Lastmaker» spomenutih Goat Island, unatoč tome što je svoju praizvedbu imala u Teatru &TD početkom sezone, ali i teatralni nastup pjevačice Cynthije Hopkins i njezinog benda Gloria Deluxe, te Nature Theatre of Oklahoma.

Glazbeni dio Eurokaza nastavit će skupina sufi glazbenika pod vodstvom indijskog kazališnog redatelja Roystena Abela, dok je najveća plesna atrakcija po gostovanju na Tjednu suvremenog plesa zagrebačkoj publici već poznati Akram Khan. On je međutim ovoga puta samo u ulozi koreografa, a ne i izvođača, jer je scenu prepustio plesačima iz svoje kompanije i članovima Kineskog nacionalnog baleta. Predstava «Bahok» premijeru je imala u siječnju u Kini, a Zagreb je jedna od prvih europskih destinacija njihove turneje.

U multikulturalnom i multidisciplinarnom programu 21. Eurokaza, domaća selekcija i pripadajuća događanja nisu iznimka. Riječ je redom o koprodukcijama Eurokaza i Teatra &TD, kao što je nastavak Glembajevskog ciklusa koji je Branko Brezovec započeo u riječkom HNK, a nastavlja inscenacijom Krležine drame «U agoniji» u Teatru &TD. U isti glazbeno-dramski sklop ulazi i novi rad Nika Đurića iz njemačke grupe Showcase Beat Le Mot, koji u &TD-u s domaćim izvođačima i glazbenicima priprema performans pod nazivom «Toranj loše glazbe». Uz sve to, nastavlja  se i suradnja Eurokaza s Akademijom dramske umjetnosti, ali ovoga puta simpozijem o Branku Gavelli i pripadajućom devetodnevnom radionicom čiji bi rezultat trebale biti četiri predstave-eseja.

O Eurokazu, ne samo ovogodišnjem, kao i o njegovim cjelogodišnjim programima, govorit ćemo više kad dođe vrijeme, točnije u lipnju.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Ljetni festivali - da ili ne?
Jan ili Milo, pitanje je sad!
Eurokaz 2009. - Summa summarum
Eurokaz: Smrt kazališta ili kazalište smrti?
Još malo o smrti na Eurokazu 2009.
Eurokaz 2009. - prvi izvještaj
Knjiga mrtvih - Zlatko Burić Kićo
Eurokaz zbog kojeg će se na Mirogoju tražiti mjesto više
Eurokaz pleše (i) na Tuđmanovom grobu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici