Kurspahić i «Koriolan» u &TD-u: Heroj ili zločinac?

08.05.2008. Print | Pošalji link

Zahuktali ritam sezone Teatra &TD s najmanje jednom premijerom mjesečno ne pokazuje znakove posustajanja.

Naprotiv, tematski postaje sve provokativniji, a jedna od najvećih ovosezonskih atrakcija bit će i Shakespeareov «Koriolan» u režiji zločestog dječaka hrvatskog glumišta i Akademije dramske umjetnosti Mirana Kurspahića. Osim po sudjelovanju u čuvenoj pobuni na akademijinom Odsjeku kazališne režije, pročuo se režijom i sudjelovanjem u Handkeovom «Vrijeđanju publike», ali i projektom «Sumo Sumarum» zbog kojeg je najprije kao gledatelj bio izbačen iz HNK, a nakon toga je i u sumo borbi pobijedio Toma Gotovca, ili možda Antonija Lauera. Riječ je o projektu koji je ovaj apsolvent prijavio kao ispit iz kolegija Inovativna režija, ali je na kraju odbijen, čime je započeo i njegov  autoreferencijalni «Virtualni džihad» protiv te visokoškolske ustanove, ali i ne samo protiv nje.

Svojevrsni nastavak «svetog rata» je i «Koriolan – Stup društva». Iako je ubacio i nešto Ibsena, predstava se ipak bavi odnosom jednog od manje izvođenih i manje popularnih komada Williama Shakespearea i hrvatske zbilje. Oni se naime, fascinantno poklapaju, smatra Kurspahić, pa ga zato i čudi da ga se on prvi sjetio: «Kazalište bi se trebalo baviti aktualnim temama, a teme koje «Koriolan» nudi su upravo to: što su generali, što su heroji, kako ih mi tretiramo i kako bismo ih trebali tretirati.»

Shakespeareov «Koriolan» priča je, najkraće rečeno, o vojničini koji ne funkcionira u civilu, a ni demokraciji. Istodobno, govori i o načinu kako nastaju ili se po potrebi proizvode ratni heroji, te kako nestaju kad za njih više nema mjesta na političkom ili vojnom Olimpu. Riječ je o najmilitarističkijem Shakespeareovom tekstu, što je Kurspahića posebno privuklo, dok drukčija karakterizacija, kao i izostanak velikih monologa tipa «Biti ili ne biti», redatelje uglavnom odbija. Posebno zanimljiv je autorov odnos prema naslovnom liku: «Shakespeare Koriolana ne osuđuje u potpunosti, ali ga niti ne hvali baš previše, a to je upravo pozicija koju i sam imam prema generalima iz Domovinskog rata.»

Miran Kurspahić o «Koriolanu» već dosta dugo razmišlja, ali je, kako tvrdi, čekao pravog glumca za naslovnu ulogu. Sad ga je konačno i našao u Milivoju Beaderu, glumcu koji i sam ima dobrovoljačko ratno iskustvo. Pored naslovnog,  komad «Koriolan» ima još nekoliko zanimljivih karaktera koje se može razigrati u smislu dodatne aktualizacije Shakespearea. Jedan od njih je i junakova, ili antijunakova, majka koju Kurspahić postavlja višedimenzionalno: «Ona je dominantan lik čitljiv na različite načine: kao siva eminencija koja vuče sve konce ili kao majka-država koja svoju djecu, kao regrute, najprije uništi pa ponovno stvori prema svojoj potrebi. No, što se događa kad joj ona više nisu korisna? Možda Korade?»

Miran Kurspahić svoju verziju «Koriolana», začinjenu dijelovima iz Ibsenovih «Stupova društva», ali i gomilom filmskih, glazbenih i kazališnih citata, najavljuje kao suvremenu i interaktivnu predstavu o trenutku u kojem živimo. Jedino takve, smatra, i treba raditi. Napraviti predstavu o ratnim herojima ili lažnim herojima, te o generalima koji nisu «omirisali barut» ili su pak i sami u ratnom klanju uživali preko svake mjere, u Hrvatskoj još uvijek podrazumijeva i stanovitu količinu hrabrosti. No, redatelj tvrdi da poruke u «Koriolana» nisu upisane, kao ni dominantni politički stav. «Nadam se da će, kao i svaka dobra predstava, i «Koriolan – Stup društva» postaviti neka važna pitanja. Iako je general glavni lik, protagonist drame je i u izvorniku zapravo puk, točnije Rimljani. Zato i radim interaktivnu predstavu, jer je publika integralni, nezamjenjivi i bitni dio događanja.»

U «Koriolanu – Stupu društva», pored Milivoja Beadera, igraju Lana Barić, Dean Krivačić, Nikša Marinović, Dino Škare, Sven Jakir, Vanja Vascarac i sam redatelj Miran Kurspahić. S pjevanjem, pucanjem, vojničkim drilom i aktivnom demokracijom, predstava premijerno igra 8. svibnja u 21 sat na otvorenim i zatvorenim prostorima Studentskog centra, dok su prve reprize na rasporedu 9., 12. i 14. svibnja.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve - Miran Kurspahić
Je li Miran Kurspahić zločesto dijete hrvatske kazališne režije?
Miran Kurspahić: Kao glupi idealist vidim svjetlo na kraju tunela
Carstvo radosti - Miran Kurspahić
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Sve o Europi na Velesajmu kulture
Velesajam kulture na temu Europe
Gordana Vnuk
Eurokaz 2008.
Marin Blažević više ne vodi Teatar &TD

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici