Jubilarni 25. TSP počinje!

26.05.2008. Print | Pošalji link

Zagrebački festivalski lipanj, koji otvara Tjedan suvremenog plesa, ove godine počinje malo ranije.

Ne zato što ovim izdanjem najveća plesna manifestacija u Hrvatskoj obilježava četvrt stoljeća postojanja, 25. TSP traje od 26. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu i Rijeci, sa sveukupno dvadeset predstava koje će izvesti domaći i gostujući koreografi i plesači. Takvom broju raznorodnih produkcija teško je naći zajednički nazivnik, ali program ovogodišnjeg Tjedna ipak je moguće organizirati oko dvije uvjetne teme. Prva su stari znanci domaće publike, autori koji su s uspjehom već bili na Tjednu, dok drugu grupu čine mlađi, uglavnom solistički radovi koji ples spajaju sa suvremenom medijskom tehnologijom.

Dvadeset i pet godina Tjedna plesa ujedno je i jubilej Hrvatskog instituta za pokret i ples, krovne udruge koju, kao i sam festival, bez prekida vodi Mirna Žagar. Nekadašnja plesačica, kasnije i umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla, danas istovremeno vodi HIPP i Plesni centar u Vancouveru gdje živi veći dio godine. Na  jubilej gleda realno: «Dvadeset i pet godina radimo nešto što smatramo da radimo solidno, i da smo napravili razne pozitivne pomake kako u utjecaju na situaciju kod nas tako i na afirmaciji plesa među širom publikom pa i medijima. Svakako da moramo još jako puno postići, možemo se potapšati po leđima i čestitati si zato što smo preživjeli, ali ima još dosta posla.»

Jubilarno izdanje Tjedna suvremenog plesa ima i program prilagođen velikoj obljetnici pa je više nego ikad prije velika zastupljenost autora koje je zagrebačka publika već vidjela. Kao i uvijek, program festivala je lako podijeliti na velike zvijezde i sve ostale. Najveće ime 25. Tjedna suvremenog plesa je britanski koreograf Wayne McGregor i njegova kompanija Radnom Dance. Zagrebačka publika već dobro poznaje rad koreografa koji je ove godine postao i kućni autor čuvenog londonskog Royal Balleta, a koji ovoga puta dolazi sa zaista novom produkcijom svoje kompanije pod naslovom «Entity». Diptih kontrastnih radova za 10 plesača na uživo izvođenu glazbu, «Entity» se nadovezuje na s oduševljenjem prihvaćene izvedbe «Chrome», produkciju Royal Balleta za koju je McGregor dobio nagradu Olivier. Kao jedan od najinventivnijih koreografa na svijetu, McGregor je čuven i po svojem fizičkom testiranju koreografije i pionirskim suradnjama u plesu, na filmu, u glazbi, vizualnim umjetnostima, tehnologiji i znanosti. U svojoj je dosadašnjoj karijeri često prelazio konvencionalne kazališne granice, koreografirajući za jedan od filmova o Harryju Potteru, te kreirajući ambijentalne instalacije za, primjerice, londonsku Galeriju Saatchi i za pariški Centre Pompidou. «Entity» je, smatra Mirna Žagar, ujedno i jedan od najvećih izazova TSP-a, jer je potrebno u tehnološki zastarjelu sredinu, kakav je čak i HNK, dovesti gomilu najsuvremenije opreme. 
  
Iako je «Entity» sigurno najveće gostovanje u sklopu 25. Tjedna suvremenog plesa, programska orijentacija festivala ipak nije spektakularna, nastavlja Mirna Žagar: «Ne bavimo se spektaklom zbog spektakla, nego nas zanima umjetnik i njegova
upotreba discipline. Zato su u programu i Gideon Obarzanek iz australske skupine Chunky Move i japanski koreograf Hiroaki Umeda, koji na svjež i  inovativan način u plesu koriste tehnologiju.» Među novijim imenima koja zagrebačkoj publici ove godine otkriva Tjedan suvremenog plesa je i njujorška autorica portorikanskog porijekla DD Dorvillier. Ona dolazi s komadom zanimljivog naslova «No Change or freedom is a psycho-kinetic skill», ili u prijevodu «Bez promjene – sloboda je psiho-kinetička vještina». Ona već petnaestak godina djeluje u New Yorku, i dio je tamošnje eksperimentalne plesne scene. U poznata imena ulazi i belgijski koreograf Thierry Smits, koji je s kompanijom Thor gostovao u Zagrebu krajem devedesetih. Tadašnja predstava «Corps» ostala je u sjećanju publike, a sigurno će nezaboravno biti i njegovo ovogodišnje gostovanje s naslovom «Nightmares», inspiriranim ciklusom Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija.

Nezaobilazni dio Tjedna suvremenog plesa je i takozvana Hrvatska plesna platforma, na kojoj  uvijek ima više domaćih koreografa koji rade vani nego onih koji plesnu karijeru pokušavaju graditi kod kuće. Žak Valenta, Andrea Gotovina i Selma Banich među rijetkima su koji u Rijeci, Puli i Zagrebu rade na održanju plesne scene, dok izvana dolaze Jasmina Prolić, Ivana Müller i Aleksandra Janeva. Iako plesna scena Zagreba i Hrvatske svoj razvoj djelomično duguje i Tjednu plesa, točnije naporima Hrvatskog instituta za pokret i ples koji vodi Mirna Žagar, te dvije struje sve se manje slažu kad je riječ o Zagrebačkom plesnom centru, koji se gradi već nekoliko predugih godina, a koji  će voditi upravo HIPP. Plesači okupljeni u Udrugu plesnih umjetnika Hrvatske ili UPUH, početkom godine započeli su akciju «Odbrojavanje», kao svojevrsni prosvjed protiv zastoja u izgradnji  Zagrebačkog plesnog centra. Akcija se sastoji od fotografiranja stanja na gradilištu i distribucije tih fotografija e-mailom. Odbrojava se do 1. lipnja ove godine, datuma do kojeg su gradske vlasti obećale da će završiti Centar.

Mirna Žagar prema akciji se odnosi diplomatski, jer HIPP je zapravo posrednik između Grada i plesne scene, pa je tako i komentira: «Zanimljivo je da mailovi idu na razne adrese, ali ne i na adresu HIPP-a, iako se upravo nas stalno proziva. Razlog zašto radovi stoje leži u činjenici da se za osnovni projekt nije provelo potpuno istraživanje postojećeg lokaliteta, pa se zato projekt i morao već četiri puta mijenjati. Imam iskustva s gradnjom plesnog centra u Vancouveru, i jedan od najvećih izazova je rekonstrukcija postojećeg prostora. Ponekad je jednostavnije sve srušiti i krenuti iznova, a ovdje se smatralo da je rekonstrukcija izvediva.» «Odbrojavanje» će 1. lipnja završiti velikom plesnom akcijom na zagrebačkim ulicama i trgovima, kao prosvjed koji ironično označava otvorenje nedovršenog Zagrebačkog plesnog centra. Hoće li u njemu sudjelovati i gosti Tjedna suvremenog plesa, tek ćemo vidjeti.

U međuvremenu, 26. svibnja je u 19:30 u Zagrebačkom kazalištu mladih na rasporedu prva predstava jubilarnog 25. Tjedna plesa. Čast da službeno otvori festival pripala je koreografskom projektu Laurence Yadi i Nicolasa Cantillona, takozvanoj zločestoj djeci francusko-švicarske plesne scene, koji izvode komad naslova «Laï, Laï, Laï, Laï». U korijenu ovog uratka je želja autora da odgovore izazovu odstupanja od za njih uobičajenih tema te da se okušaju u domeni glazbene kompozicije i pjevanja, ali i želja da se prikažu u unakaženom svjetlu, u kojem su nezgrapni i nespretni, kako bi poprimili nevinost u potrazi za ponovnim rođenjem.

Bitno drukčiji pristup plesu ima kanadska skupina Daniel Leveille Danse, koja je za svoj nastup na 22. Tjednu suvremenog plesa osvojila Nagradu publike. Oni će se u 26. svibnja u 21 sat u Dramskom kazalištu Gavella predstaviti možda i najvažnijim naslovom iz opusa svog umjetničkog voditelja Daniela Leveillea, koreografijom naslova «Le pudeur des icebergs» ili «Skromnnost ledenjaka», uz Chopinov preludij. Koreograf je ovu vizualnu fantaziju za četiri potpuno gola izvođača posvetio svojoj majci. Potpuno isti program ima i 27. svibnja, drugi dan festivala.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Čestitamo! Plesači dobili svoj plesni centar!
Otvoren Zagrebački plesni centar – Čestitamo!
Tjedan suvremenog plesa - komentar
Akcija 'Odbrojavanje' sve bliža velikom finalu
25. Tjedan suvremenog plesa
Počinje umjetnička akcija 'Odbrojavanje'
Umjetniča akcija 'Odbrojavanje' broji sitno do otvaranja plesnog centra!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici