Baletna večer - tri suvremene koreografije u HNK-u

29.05.2008. Print | Pošalji link

Premda je u svijetu već odavno uobičajeno okupiti nekoliko kraćih koreografija u jedinstvenu baletnu večer, u zagrebačkom je HNK-u takva praksa prilično rijetka.

K tome, kad se takve projekte i postavljalo, obično je bila riječ o predstavljanju rada još neetabliranih umjetnika, koje bi bilo izvedeno tek nekoliko puta. Za konac ove sezone, HNK-ov Balet priredio je, međutim, vrlo ambiciozno osmišljen projekt trodijelne "Baletne večeri", s koreografijama svjetski uglednih umjetnika. Pritom se nije išlo na jednoobraznost, nego, upravo suprotno, na kontrastiranje autora koji pripadaju različitim generacijama i umjetničkim poetikama.

Najmlađi među njima je Leo Mujić, srpski plesač i koreograf koji već niz godina djeluje u vodećim europskim baletnim kućama i plesnim ansamblima. Premda je s HNK-om već surađivao kao pedagog, njegova nova koreografija "Idi vidi" prvo je njegovo predstavljanje zagrebačkoj publici, osmišljeno upravo za ovu produkciju. Kao i preostala dva dijela "Baletne večeri", i ovaj izbjegava naraciju u tradicionalnom smislu, iako razrađuje nekoliko provodnih motiva – adolescenciju, odvajanje od roditelja i starenje. U tom smislu, odabrana glazba Johanna Sebastiana Bacha ovdje nije ilustracija scenskih zbivanja, ali ni puka zvučna kulisa. Umjesto toga, ona nadopunjava scenska zbivanja, koja dodiruje, ali, u osnovi, živi zasebnim životom. Prema Mujiću, Bach je skladatelj koji je potpuno svevremen, matematički egzaktan i ostavlja velik prostor za razne interpretacije. U "Idi vidi" Bach tako "priča svoju priču, ne nameće nikakve uvjete i pomaže interpretaciji pokreta".

Za razliku od Mujića, druga dvojica koreografa koju predstavlja "Baletna večer" nisu osobno došli raditi u Zagrebu, nego su poslali svoje asistente da postave njihove već postojeće koreografije. Španjolac Nacho Duato bit će tako predstavljen svojim radom "Na floresta". U njemu se čovjekov odnos s prirodom istražuje na podlozi istoimene kompozicije Heitora Villa-Lobosa, proizašle iz fascinacije tog brazilskog skladatelja veličanstvenošću amazonskih prašuma.

I dok Duatovi radovi dosad nisu bili izvođeni u Zagrebu, publika još dobro pamti "Balade... koje donosi vjetar", hit-predstavu koju je svojevremeno bio postavio Portugalac Vasco Wellenkamp. Ovaj put bit će izvedena njegova koreografija pod naslovom "Sinfonia da requiem". Kako nam je otkrila njegova asistentica Susana Lima, koja je djelo prenijela na HNK-ovu pozornicu, polazište je bila istoimena skladba Benjamina Brittena iz 1940. godine. Koreografija tako, kao i glazba, "govori o ljudima koji su u to vrijeme osjećali strah i bol, željeli ljubav, te se bore sve do sâmog kraja, kada konačno pronalaze mir".

Iako su "Na floresta" i "Sinfonia da requiem" koreografije koje su već više puta izvođene na brojnim svjetskim pozornicama, činilo bi se logičnim da za ovu izvedbu budu barem u određenoj mjeri prilagođene HNK-ovom ansamblu. Ipak, Kim David McCarthy, asistent Nacha Duata, tvrdi da kompromisnih rješenja nema, jer Duato rijetko prilagođava svoje koreografije bilo kome, čak i u vlastitoj trupi.

Susana Lima je pri postavljanju Wellenkampove koreografije, bila sklonija nešto fleksibilnijem pristupu, dopuštajući određene slobode, uvjetovane različitošću tijela, ali i plesačke tehnike pojedinih plesača. No, i dalje je riječ o minimalnim prilagodbama, koje prosječan gledatelj neće moći primijetiti.

U čitavom projektu "Baletne večeri" nužno se nameće vječno pitanje odnosa između vrlo često suprotstavljenih tabora klasičnog baleta i suvremenog plesa. I dok će mnogi suvremenost smatrati više-manje nespojivu s klasičnim svijetom, Leo Mujić po tom pitanju ima vrlo rezolutan stav. Prema njemu, "nemoguće je u 2008. godini smatrati se profesionalnim plesačem ako nemate klasični temelj".

Ipak, pri prelasku klasičnih plesača u medij suvremenog pokreta neminovno dolazi do šumova u komunikacijskom kanalu. Susana Lima, međutim, tvrdi da, uz malo dobre volje, taj jaz nije nepremostiv. Tako su i u pripremi Wellenkampove koreografije HNK-ovi plesači, navikli na ples u "špicama", isprva bili izbezumljeni kad se od njih očekivalo da se bacaju po podu i rade stvari na koje inače nisu navikli. No, pritom su ipak bili otvorenog duha, te se tako postupno razvijali do rezultata kojim je Susana Lima iznimno zadovoljna.

Termin premijere nove "Baletne večeri", koja će se dogoditi u HNK-u 30. svibnja 2008. u 19:30 možda i nije najsretnije odabran, s obzirom da će se publika vjerojatno radije prikloniti konkurenciji, to jest Tjednu suvremenog plesa. No, osim dan kasnije, ova će produkcija, koja ponovno okuplja gotovo cjelokupan HNK-ov baletni ansambl, tijekom lipnja igrati još pet puta, tako da ljubitelji suvremenog plesa imaju mogućnost konzumirati i gostujuće produkcije i ovu najnoviju domaću.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Baletna večer - Leo Mujić, Nacho Duato i Vasco Wellenkamp

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici