Otvoren Zagrebački plesni centar – Čestitamo!

31.05.2008. Print | Pošalji link

Nevjerojatno ali istinito! Otvoren Zagrebački plesni centar, ili tako barem piše na plakatima koje se može vidjeti po gradu.

Još u siječnju s predstavnicima UPUH-a, Udruge  plesnih umjetnika Hrvatske, razgovarali smo povodom tada započete umjetničke akcije «Odbrojavanje».

Riječ je, podsjetimo, o kontinuiranom praćenju radova na Zagrebačkom plesnom centru, putem svakodnevnog fotografiranja gradilišta i distribucije fotografija elektronskom poštom. Na taj se način informirala javnost, ali se forsirala i komunikacija s gradskim vlastima na tu temu. Naime, Plesni centar u Ilici, u bivšem Kinu Lika, već mjesecima stoji kao da se na njemu ništa ne radi, a gradske vlasti su najavile su da će se ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa održati baš u njemu, dovršenom.

To se, naravno, nije dogodilo, kao što se nije dogodilo ni svih ranijih godina kad su također padala slična obećanja iz Grada. No, priča se nastavlja, uglavnom nepromijenjena, pa je na otvorenju ovogodišnjeg Tjedna plesa Duško Ljuština, alfa i omega zagrebačke kulture koja je trenutno bez pročelnika nadležnog Ureda, ponovno svečano obećao će se sljedeći festival sigurno održati u Kinu Lika. Za komentar smo zamolili čelnicu Udruge plesnih umjetnika Hrvatske, voditeljicu Zagrebačkog plesnog ansambla i Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, Snježanu Abramović – Milković. Ona smatra da najbolje govori djelo a ne riječi i dodaje: «Nadam se da će ovoga puta gradsko 'sigurno' zaista nešto i značiti.»

U siječanjskoj najavi umjetničke akcije «Odbrojavanje» jedan od članova Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i inicijatora akcije, Pravdan Devlahović najavio je veliko finale akcije na dan nulti, onaj do kojeg se odbrojavalo, a to je 1. lipnja 2008. Prema njegovim riječima, plan je bio da se na gradilištu okupi plesna scena ali i plesan publika, i nekom vrstom javne akcije parodira svečano otvorenje. Zagrebački plesni centar ipak, uglavnom i očekivano, neće biti otvoren ove godine, ali neočekivano će izostati i velika plesna akcija, ili barem poziv na okupljanje na gradilištu. Doduše, «Odbrojavanje» jest završilo javnom gestom, ali pomalo utišanom: u gradu je postavljeno nekoliko jumbo plakata koji čestitaju otvorenje, a na adrese nadležnih političkih subjekata, te drugih osoba zainteresiranih za problematiku, stigle su i prigodne čestitke. Reakcija još nema, a vjerojatno ih i neće biti. S druge strane, Mirna Žagar, voditeljica Tjedna suvremenog plesa i HIPP-a, Hrvatskog instituta za pokret i ples koji je dobio mandat za vođenja Centra jednom kad bude dovršen, o problemu njegove izgradnje govori vrlo oprezno i diplomatski. To se tek donekle može razumjeti, s obzirom da je ona svojevrsna veza između Grada koji Centar gradi i plesne scene koja Centar čeka. Ali javna akcija najavljena za kraj «Odbrojavanja» zaista nikome ne bi škodila.

Snježana Abramović Milković izostanak okupljanja objašnjava time što plesna zajednica nije željela raskol. Takva bi akcija, smatra ona, suprotstavila UPUH i HIPP jer Mirna Žagar ne želi ići u takvu vrstu javne konfrontacije s gradskim vlastima. «S druge strane, mi kao plesna scena i kao realizatori projekata koji će činiti program Plesnog centra više nemamo ni strpljenja niti energije za rad u lošim i amaterskim uvjetima» - zaključuje predsjednica UPUH-a.

Iako se tijekom Tjedna suvremenog plesa čini da Zagreb pleše, situacija je dakle daleko od ružičaste. Bez Plesnog centra, plesači su podstanari u gradskim kazalištima, koji čak i do termina za izvedbe teško dolaze. Međutim, i to bi se uskoro, napokon, trebalo promijeniti, jer se s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport ponovno razgovara o besplatnim terminima za plesače u gradskim kazalištima. Aktivnosti Udruge plesnih umjetnika Hrvatske ne idu samo u smjeru traženja prostora u javnim institucijama, nego i u stalnom lobiranju za strukturne pomake u kulturnoj politici, koja još uvijek ples ne doživljava onako kako bi trebala. Snježana Abramović Milković drži da je ples danas europski standard, koji bi i Hrvatska trebala usvojiti. U tom smislu UPUH je smatrao potrebnim i neke konkretne pokazatelje staviti na uvid javnosti, pa planira tiskati brošuru o stanju suvremenog plesa u Hrvatskoj. Ta knjižica sadržavat će podatke o financiranju, kao i o gostovanjima izvan granica Hrvatske, i jasno pokazati nesrazmjer između njih, što je problem nerazvojne kulturne politike.

Iako akciju «Odbrojavanje» smatra uspješnom, i Snježani Abramović Milković, kao i svim članovima UPUH-a, jasno je da je ona samo još jedan apel o koji su se gradske vlasti zapravo oglušile. Zagrebački plesni centar tako neće biti otvoren 1. lipnja 2008., pa svim ljubiteljima plesa, ali i onima koji se njim profesionalno bave, ostaje nadati se da će se ovoga puta ispuniti obećanje Duška Ljuštine i da će se 26. Tjedan suvremenog plesa zaista održati u bivšem Kinu Lika. Tome treba dodati i da se nadamo kako o Zagrebačkom plesnom centru ipak nijedan forumaš neće napisati kao za novu zgradu Muzeja suvremene umjetnosti, da je zastarjela i prije nego što je završena.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Čestitamo! Plesači dobili svoj plesni centar!
Tjedan suvremenog plesa - komentar
Akcija 'Odbrojavanje' sve bliža velikom finalu
25. Tjedan suvremenog plesa
Jubilarni 25. TSP počinje!
Počinje umjetnička akcija 'Odbrojavanje'
Umjetniča akcija 'Odbrojavanje' broji sitno do otvaranja plesnog centra!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici