Sraz Držića i modernista na 32. Danima satire

03.06.2008. Print | Pošalji link

Za popunjavanje lipanjske kazališnofestivalske rupe u Zagrebu, one između Tjedna suvremenog plesa i Eurokaza, zaduženi su Dani satire.

U posljednjih nekoliko godina ovaj festival smijeha i komedije u organizaciji Satiričkog kazališta Kerempuh važan je kao izvor informacija, jer pokriva cijelo područje Hrvatske, što znači da se na programu mogu naći i predstave iz Splita, Varaždina, Rijeke i ostalih gradova s kazališnom produkcijom, kao i pokoje zanimljivo gostovanje, uglavnom iz zemalja regije. Ipak, domaća produkcija i nije toliko velika da bi opravdala naziv festivala, pa i sam izbornik, dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, smatra da Dane satire treba shvatiti kao brend, a ne kao žanrovsku odrednicu: «Iako prostor gdje živimo nudi beskrajno puno šlagvorta za razne vrste satire, ipak je riječ o malenom tržištu i broju produkcija i bilo bi nemoguće napraviti čak i bijenalni festival isključivo satiričkog karaktera. Dani satire zato su već dugi niz godina festival komediografskog izraza u najširem smislu te riječi.»

32. Dani satire traju od 4. do 23. lipnja, predstave igraju većinom u Kerempuhu, ali ako je riječ o većim produkcijama, onda i u ZKM-u ili HNK. Izbornik Hrvoje Ivanković nije mogao izbjeći sezonsku pomamu za Marinom Držićem, kojem ove godine hrvatsko glumište posvećuje i izvedbe i festivale, s obzirom da je rođen prije točno pet stotina godina. No, nije to jedini razlog zašto su ovogodišnji Dani satire posvećeni upravo navodno najvećem našem komediografu, jer 2008. se navršava točno sedamdeset godina od čuvene izvedbe «Dunda Maroja» u režiji Marka Foteza, predstave koja je postavila, recimo to tako, suvremene standarde u izvođenju ovog renesansnog pisca. Zato ovogodišnji Dani satire na programu imaju čak tri predstave po Držiću. Otvara ih 4. lipnja gostovanje «Skupa», produkcije Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u režiji Joška Juvančića i s Perom Kvrgićem u naslovnoj ulozi, koju je, sudeći po hvalospjevima publike, odradio maestralno, što se od njega, u krajnoj liniji i očekuje. Pored Splitskog, u Zagreb dolazi i dubrovački «Skup» Zlatka Boureka, dok držićevski segment programa 32. Dana satire zatvara izvedba «Dunda Maroja Ozrena Prohića, predstava zagrebačkog HNK.

Hrvoje Ivanković navodi latinski korijen riječi satira koji znači smjesa ili mješavina, i time opravdava svoj poprilično raznorodni izbor. Ako se baš želi, program se može razvrstati u nekoliko cjelina: stariji klasici, moderni klasici i suvremenici. U red starijih, pored Držića, ulazi i Moliere, čijeg «Tartuffea» će u Zagrebu izvesti Jugoslovensko dramsko pozorište u režiji i adaptaciji Egona Savina, sa Svetlanom Bojković i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama. Gostovanje «Jugodrpa» jedna je od neupitnih zanimljivosti selekcije, kao i produkcija Teatra Ulysses «Balade Petrice Kerempuha», koju su prema remek-djelu Miroslava Krleže prošlog ljeta režirali Darko Rundek i Rade Šerbedžija, koji u njoj, uz Vilija Matulu i Mladena Vasaryja, i igraju.

Nakon Krleže, u grupu takozvanih modernih klasika ulazi i pomalo zaboravljeni, pogotovo na našim područjima, dramatičar Nikolaj Erdman. Njegov tekst «Samoubojica», kojeg je i sam Staljin nazvao «praznim i potencijalno zloćudnim», zbog čega je i autora ubrzo progutao mrak, postavio je u sarajevskom Narodnom pozorištu slovenski, zagrebačkoj publici jako dobro poznati redatelj Eduard Miler. Spoj preciznog, pomalo hladnom Milerovog prosedea i temperamenta bosanskih glumaca rezultirao je, smatra Ivanković, izvrsnom predstavom koja govori koliko je satira upućena primarno sovjetskom režimu funkcionalna i danas.

Pored predstava koje su i inače na repertoaru zagrebačkih kazališta kao što su «Kauboji», «Metastaze» ili «Četvrta sestra», na ovogodišnjim Danima satire zanimljivo je gostovanje komornog mjuzikla «Nunsense» iz Rijeke, te komad braće Presnjakov «Igranje žrtve» koji je u Slovenskom narodnom gledališu Nova Gorica postavio sarajevski redatelj Dino Mustafić. Dani satire završavaju 23. lipnja dodjelom nagrada o kojima odlučuje žiri u sastavu Neva Rošić, Aida Bukvić i Želimir Ciglar, a iste će večeri u sklopu svečanog zatvaranja Nebojša Glogovac i Sreten Mokrović izvesti drugi čin predstave «Pijana noć 1918.» Teatra Ulysses, koju je prema dnevničkom zapisu Miroslava Krleže režirala Lenka Udovički.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Dani satire - komentar drugi
Dani satire 2009. - komentar prvi
Dani satire 2008. - komentar
'Gumbekovi dani' novi histrionski festival kabarea
Gumbekovi dani
Zagrebački holding upravlja i lutkama
Nastavlja se holdingizacija zagrebačke kulture
Dani satire - deja vu
Dani satire u potrazi za kvalitetnim humorom u kazalištu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici