Dani satire u potrazi za kvalitetnim humorom u kazalištu

31.05.2007. Print | Pošalji link

Iako ove godine Tjedan suvremenog plesa počinje tek 3. lipnja, Dani satire se drže termina i otvara ih baš 1. lipnja - gostujuća predstava.

Izbornik 31. Dana satire, dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković izabrao je 14 predstava, produkcije 13 kazališta uglavnom iz Hrvatske, ali i po jednog predstavnika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Dane satire od 1976. organizira Satiričko kazalište Kerempuh, ali ta satirička odrednica i u nazivu kazališta, i u imenu festivala u međuvremenu je, s čime se slaže i Ivanković, izgubila na značenju ali je postala brend. Tako ove godine satire baš i neće biti na Danima satire, jer oni su zapravo festival smijeha i komedija, ali se ne smiju tako zvati zbog konkurencije. Umjesto satire, Ivanković je pokušao pronaći kvalitetni humor, koji ne podilazi i koji ne nalikuje onome što se pod humor pokušava prodati u recentno nabujaloj domaćoj televizijskoj produkciji. Zato tvrdi da je u ovogodišnjem izboru izbjegavao rutinske repertoarne uratke i bezlični komercijalni teatar kojem je jedini cilj nasmijati publiku. Pokušao je, tvrdi, dovesti predstave koje na humorni, a često i crnohumorni način progovaraju o suvremenosti i društva u kojem živimo.

U potrazi za kvalitetnim humorom, kako je to praksa već nekoliko posljednjih godina, izbor Dana satire donosi i mnoge predstave koje nominalno i nisu komedije niti ih gledatalji tako percipiraju. Među takve Ivanković svrstava «S druge strane» Zagrebačkog kazališta mladih, «Kako misliš mene nema» Teatra EXIT i «Smisao života gospodina Lojtrice» iz KNAP-a. Njima je zajedničko to da su nastale ne po gotovom dramskom predlošku nego iz autorske vizije redatelja, a ponekad i dramaturga, u rada na samoj predstavi. Na sličan način napravljena je i «Narančina kora», produkcija  beogradskog Ateljea 212 koja otvara 31. Dane satire. Predstava  je doduše nastala na temelju teksta mlade autorice Maje Pelević, koja je inspiracijski impuls pronašla u reklami za kremu protiv celulita, ali je tekst prilagođavan kroz režiju inače poznatog filmskog autora Gorana Markovića.

Pored komediografskih klasika, kao što su Gogolj i Čehov, ove će se godine, zahvaljujući repertoarnim iskoracima nezagrebačkih kazališta, predstaviti i neki dramski noviteteti, tvrdi izbornik Hrvoje Ivanković. Najvažniji među njima je «Igranje žrtve» ruskog autorskog dvojca, braće Vladimira i Olega Presnjakova, čiju je hrvatsku praizvedbu u Kazalištu Virovitica postavila Snježana Banović. Kako je riječ o pravom hitu europskih pozornica, stoga je gostovanje Kazališta Virovitica jedan od favorita ovogodišnjih Dana satire. Sljedeći novitet dolazi iz Pule, točnije tamošnjeg Istarskog narodnog kazališta u kojem je sarajevski redatelj Dino Mustafić postavio hrvatsku praizvedbu teksta inače domaćoj publici već dobro poznatog bugarskog «čuda od dramskog autora» Hrista Bojčeva. Pod naslovom «Orkestar Titanik» krije
se metafora o bezidejnom i bezizlaznom svijetu u kojem živimo, a predstava ima i prvorazrednu podjelu koju čine Lucija Šerbedžija, Goran Navojec i Borko Perić.

U uspješnice koje su tek krenule u pohod po domaćim festivalima ubraja se i «Ćelava pjevačica» splitskog HNK u dramaturškoj obradi i režiji ruskog redatelja Aleksandra Ogarjova. Njega zagrebačka i splitska publika poznaje preko svojedobnog izuzetno uspješnog gostovanja ruske produkcije «Svećenikove djece» Mate Matišića, a nakon Splita, prihvatio je i poziv iz Gavelle gdje ubrzano priprema njihov prvi naslov u sljedećoj sezoni. Kritika se uglavnom složila oko kvalitete splitske «Ćelave pjevačice», dok se Hrvoja Ivankovića posebno dojmio redateljev rad s glumcima.

Jedno od zanimljivijih gostovanja na 31. Danima satire bit će i «Ničiji sin» Mate Matišića, predstava koju je na prošlogodišnjim Riječkim ljetnim noćima režirao Vinko Brešan. Posljednji dio «Posmrtne trilogije» Mate Matišića sam je po sebi izuzetno snažan i intrigantan, pa čak i kontroverzan, dok ga u samoj izvedbi takvim čini i, nakon duže pauze, uspješan povratak Božidara Alića.

Ostatak programa uglavnom su predstave zagrebačkih kazališta, koje igraju ili u Kerempuhu ili u matičnim kućama, dakle Gavelli i ZKM-u. Ovu manifestaciju zatvoriti će svečana dodjela nagrada, o kojima odlučuju Joško Juvančić, Marija Sekelez i Želimir Ciglar, i to 20.06.2007. Koliko će Zlatnih smijehova oni podijeliti točno se zna, no koliko će smijeha ovogodišnji Dani satire izazvati u publici - nitko ne može predvidjeti.

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Život u sjeni banane' u Virovitici
Ivan Vidić: 'Tranzicija nije nesretna jer ljudi su je htjeli'
Ministarstvo kulture želi poboljšati svijet!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici