ZKM: 'Europske koprodukcije su budućnost i hrvatskog kazališta'

10.06.2008. Print | Pošalji link

Kad se govori o domaćoj kazališnoj i plesnoj sceni, u pravilu se ističe kako je njezin izvaninstitucionalni dio živahniji i prisutniji na europskim pozornicama nego na domaćim.

Jednostavnost te istine, međutim, u posljednjih nekoliko godina poljuljalo je Zagrebačko kazalište mladih, trenutno po gostovanjima i nagradama sigurno najjače domaće kazalište. Za takav put odlučila se Dubravka Vrgoč još prije tri i pol godine kad je došla na mjesto ravnateljice ZKM-a. Spretnom politikom privlačenja autora već poznatih europskoj publici, postavljanjem novih tekstova domaćih i stranih autora također zavidne reputacije, ali i konstantnom prisutnošću na kraju svojeg prvog mandata u ZKM-u, Dubravka Vrgoč se ima čime pohvaliti. Zato joj je, uostalom, u ožujku 2008. u tišini potvrđen drugi četverogodišnji mandat. No, tvrdi da izvozni potencijal ZKM-a, zaista nezapamćen u novijoj hrvatskoj kazališnoj praksi, nije sam sebi svrhom, nego je riječ prvenstveno o izgradnji renomea kazališne kuće koja onda može ulaziti u suradnju s ostalim europskim organizacijama sličnog tipa. Koprodukcije su se ionako pokazala najisplativijim i najzdravijim modelom funkcioniranja europskog kazališta, pa Dubravka Vrgoč smatra da su one i budućnost domaćeg teatra. 

Najveće festivalske i izvozne uzdanice repertoara ZKM-a su, očekivano predstave «S druge strane» tandema Bobo Jelčić – Nataša Rajković, zatim «Vrata do» Renea Medvešeka i «Krijesnice» Tene Štivičić u režiji Janusza Kice. «S druge strane» 9. lipnja je igrala na festivalu u Varni, smotri koja je od lokalne bugarske u proteklih petnaest godina narasla na i u međunarodnim razmjerima poznatu manifestaciju, doduše, ne samo kazališnog karaktera. Već sredinom lipnja ZKM ponovno ide na put, na Festival nove europske drame u Wiesbadenu koji će otvoriti «Krijesnice». Isti tekst nedavno je objavljen i u vodećem njemačkom kazališnom časopisu Theater Heute. Kod festivalskih gostovanja najljepše je to što ona, ukoliko je zaista riječ o kvalitetnim projektima, što ZKM-ove predstave i jesu, donose pozive za nova putovanja. Tako je bilo i nakon gostovanja ZKM-a u Heidelbergu na Stückmarketu, festivalu na kojem je Hrvatska bila zemlja partner, pa su «Vrata do…» pozvana u bečki Volksbühne u veljači 2009.

Iako sezona 2007/8. za ZKM službeno završava sredinom lipnja, pravi rad ne prestaje, jer će ljeto biti poprilično radno. Hrvatska ove godine, naime, ponovno ima predstavnika na Mittelfestu u talijanskom Cividaleu, i to je predstava «S druge strane», koja će samo mjesec dana kasnije, krajem kolovoza, gostovati i na festivalu u Helsinkiju. Pored gostovanja, važna stavka u programu ZKM-a su i koprodukcije, kako s domaćima tako i sa stranim partnerima. Među prvima su i Dubrovačke ljetne igre i Akademija dramske umjetnosti. Riječ je o predstavi naslova «Glasi iz Dubrave» koju već radi Rene Medvešek i to tako da u želji za stvaranjem neke izgubljene Arkadije spaja Držićevu «Tirenu» i «Planine» Petra Zoranića, takozvani «prvi hrvatski roman». Pored ansambla ZKM-a, u predstavi koja je suradnja s Akademijom dramske umjetnosti, sudjeluje i devet studenata.

Druga ovoljetna koprodukcija ZKM-a suradnja je s jednim od najznačajnijih europskih kazališnih autora Janom Fabreom i njegovim kazalištem Troubleyn iz Antwerpena. Prošle godine u istoj je kombinaciji ZKM postao dio službenog programa festivala u Salzburgu, s Fabreovom predstavom «Rekvijem za metamorfozu», dok se ove godine seli malo zapadnije pa je ZKM prvo hrvatsko kazalište prisutno u programu Avinjonskog festivala. Riječ je o predstavi naslova «Another sleepy, dusty Delta day», čiju koreografiju potpisuju Ivana Jozić i Jan Fabre. Ista je kombinacija stvorila predstavu «Anđeo smrti», koju je zagrebačka publika mogla vidjeti na pretprošlom izdanju Festivala svjetskog kazališta, dok će nova koprodukcija, naravno, gostovati na ovogodišnjem, koje počinje 20. i završava 29. rujna 2008.

ZKM-ovu sljedeću sezonu otvorit će ipak dva domaća redatelja, Oliver Frljić s «Gulliverovim  putovanjima» i Anica Tomić s naslovom koji još nije definiran. Od planova za sljedeću sezonu Dubravka Vrgoč istaknula je i da ZKM, kao novi član Europske kazališne konvencije, 2009. ulazi u projekt «Orient Express» koji vlakom povezuje nekoliko europskih zemalja. Od Turske do Njemačke, svaka stanica bit će ujedno i predstava, prema tekstu mladog lokalnog autora i u režiji istog takvog redatelja, sa zajedničkom temom putovanja, tranzicija i migracija. 

Sve u svemu, Zagrebačko kazalište mladih teško je nakon ovoga ne proglasiti najživljim od institucionalnih teatarskih kuća u Hrvatskoj. Njegov programski rast, kao i nagrade kojih je u  proteklih tri i pol godine osvojilo čak trideset i jednu, što u Hrvatskoj što izvan nje, ne prati i povećanje programskih sredstava. Ipak, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, zaključuje Dubravka Vrgoč, uredno plaćaju sve troškove putovanja ZKM-a, jedinog domaćeg kazališta koje je zaista prisutno i na europskoj sceni.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Brak Marije Braun' – poslijeratna Njemačka u ZKM-u
Fassbinder na daskama ZKM-a
Zvijezde na Festivalu svjetskog kazališta
Autorski projekti u fokusu Festivala svjetskog kazališta
Festival svjetskog kazališta 2009. - izvještaj prvi
Orient Express ima novu stanicu – Zagreb
Kazališni 'Orient Express' na peronu 6 zagrebačkog kolodvora
Francuska farsa u zagrebačkom kazalištu
Belgijska kazališna skupina tg STAN napokon u Zagrebu
Festival svjetskog kazališta 2008. nudi zanimljiv program

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici