22. Eurokaz: od obavezne lektire do ispitnih produkcija

18.06.2008. Print | Pošalji link

Od 21. lipnja do 3. srpnja 2008. u uobičajenim i neuobičajenim zagrebačkim kazališnim prostorima održat će se 22. Eurokaz.

Festival novog, iako za sebe više voli reći inovativnog kazališta, ove godine nema središnju temu, kakav je prošli put bio Tito, nego je ponovno raznorodan kako u kazališnim jezicima koje predstavlja, estetikama, poetikama i pojavnim oblicima samih izvođača. Uz svjetski poznate veterane kao što je njujorška The Wooster Group, preko britanskog koreografa Akrama Khana, do indijskih glazbenika i predstava studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Središnji, financijski i organizaciji najzahtjevniji dio festivala je takozvani američki blok, kojim se Eurokaz vraća svojim počecima. Naime, unatoč imenu koje sugerira europsku orijentaciju, on je još krajem osamdesetih pogledao i 'preko bare' te u Zagreb doveo tada najzanimljivije američke skupine. Toj reprezentaciji nedostajalo je samo jedno ime, tvrdi umjetnička ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk, a to su legendarni i u svjetsku povijest novog kazališta upisani The Wooster Group: 'Oni su sedamdesetih i osamdesetih odigrali pionirsku ulogu u uvođenju novih postupaka u teatar, od filma i videa do fragmentarne dramaturgije, ali i dalje rade nove stvari. U Zagreb dolaze s predstavom 'Siromašno kazalište' prema poznatoj knjizi poljskog redatelja i pedagoga Jerzyja Grotowskog, u kojem on postavlja temelje kazališta koje se oslanja na glumca i njegov fizis.'

U američke kazališne veterane ubraja se i skupina Goat Island, koja je u Teatru &TD prošle jeseni odigrala i svoju posljednju predstavu 'The Lastmaker'. Odluku o samoukidanju u međuvremenu nisu promijenili, ali će svoj oproštajni rad ipak ponoviti i u ovogodišnjem programu Eurokaza, možda i kao simboličnu zahvalu festivalu koji ih je promovirao u Europi. No, takozvani američki blok ima i neka sasvim nova imena među kojima je i skupina Nature Theater of Oklahoma, njujorški kolektiv koji je ime posudio iz Kafkinog romana 'Amerika'. Njihova predstava 'Nema šanse' ili 'No dice' traje četiri sata i parodira ono što nazivaju 'dinner theater', jeftine kazališne vrste koje publika konzumira prije večere. Posebnost predstave je da nema napisan tekst, nego glumci na slušalice dobivaju dijelove snimljenih neobaveznih razgovora koje onda ponavljaju u drukčijem, izvedbenom kontekstu.

Poigravanje kazališnom konvencijom najlakši je opis i onoga što radi kantautorica Cynthia Hopkins, još jedna predstavnica njujorške off scene koja dolazi na 22. Eurokaz. Njezina glazba je eklektični spoj indie Americane, countryja i kabarea, a koncert na okupu drži priča o ekscentričnoj pop-zvijezdi koju zbog prelaska na islam prati CIA. Sve navedene predstave takozvanog američkog bloka pratit će razgovori s umjetnicima u novim prostorima Eurokaza u Dežmanovoj ulici, kao i video prezentacije cijele američke, s naglaskom na njujoršku, novokazališne scene.

Zbog svojevrsne ravnoteže, pogled na Zapad prati i pogled na Istok, pa na Eurokaz dolaze i indijski glazbenici, čak pedesetak njih, u formi koja također briše granicu između koncerta i kazališta. 'Zavodljivost Manganiyara' spektakl je glazbe koju već stoljećima izvode pripadnici te posebne kaste, a koji je indijski redatelj Roysten Abel režirao za otvaranje filmskog festivala u Delhiju. Kolosalna pozornica za ovaj nastup bit će podignuta u Hrvatskom narodnom kazalištu, i treba se samo nadati da tehnici naše najveće kazališne kuće ona neće predstavljati problem kao nedavni dolazak Random Dance Company u sklopu Tjedna suvremenog plesa. Kad se već spominje ples, koji je također redovito na programu Eurokaza, ove godine Gordana Vnuk odlučila se za Kineski nacionalni balet u suvremenoj koreografiji Akrama Khana, britanskog plesača bangladeških korijena čiji je rad već upoznala i zagrebačka publika. Kineski nacionalni balet jedina je institucija takve vrste u Kini, stvorena s namjerom da domaćoj publici približi i balet i suvremeni ples, pa je i predstava 'Bahok' ili 'Nosač' putovanje granicom Istoka i Zapada.

Pored inozemnog dijela programa, ove godine Eurokaz ima i posebno jak domaći program koji čine uglavnom predstave koproducirane od strane festivala. Drama Miroslava Krleže 'U agoniji', koju je Branko Brezovec režirao u Teatru &TD samo je jedan od njih, dok će 'Toranj Loše glazbe' Nika Đurića premijeru imati upravo tijekom festivala. Riječ je o projektu koji se bavi glazbenim top ljestvicama, pop-glazbom i pop-pristupom glazbi općenito, za koju je Đurić, član njemačke skupine Showcase Beat Le Mot inače porijeklom iz ovih krajeva, pronašao inspiraciju u pjesni Leonarda Cohena.

Sasvim poseban blok 22. Eurokaza čini takozvani temat Branko Gavella. Riječ je o simpoziju i radionicama u kojima će studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti u praksi propitati teorijske postulate redatelja čija se veličina mjeri više legendom i anegdotama nego konkretnom pedagoškom ili režijskom metodom. Redatelj i profesor na ADU Branko Brezovec, omega Eurokaza ako mu je Gordana Vnuk alfa, inicirao je temat ponukan ne samo vlastitim nego i u posljednje vrijeme ponovno izraženim interesom teoretičara glume i izvedbe za nasljeđe Branka Gavelle. Nedorečenu teorijsku ostavštinu Branka Gavelle u praksi će tijekom devetodnevne radionice provjeriti Marina Petković, Anja Maksić, Marko Juraga i Mladen Vukić kroz četiri takozvane predstave-eseja, koji će biti scenska razrada temeljnih gaveloloških termina. Temat Gavella u sklopu ovogodišnjeg Eurokaza završit će i jednodnevnim simpozijem, ili jednostavnije rečeno, diskusijom o teorijskom i praktičnom nasljeđu Branka Gavelle, koji će se održati 2. srpnja u Teatru &TD, neformalnoj bazi festivala.

Pojačana briga za domaće mlađe redatelje tu ne završava, jer je pored Anje Maksić i njezine ispitne predstave 'Lutkina kuća – Zmija mladoženja' u posljednji trenutak u program ušla i predstava Mirana Kurspahića 'Koriolan – Stup društva'. Znači li to da bi ovoga puta Kurspahić mogao i proći ispit iz inovativne režije kod Brezovca, saznat ćemo nakon Eurokaza.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Ljetni festivali - da ili ne?
Jan ili Milo, pitanje je sad!
Eurokaz 2009. - Summa summarum
Eurokaz: Smrt kazališta ili kazalište smrti?
Još malo o smrti na Eurokazu 2009.
Eurokaz 2009. - prvi izvještaj
Knjiga mrtvih - Zlatko Burić Kićo
Eurokaz zbog kojeg će se na Mirogoju tražiti mjesto više
Eurokaz pleše (i) na Tuđmanovom grobu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici