Marin Blažević više ne vodi Teatar &TD

19.06.2008. Print | Pošalji link

Plesao je samo jedno ljeto! - reklo bi se nakon što se saznalo da Marin Blažević, docent na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti, više nije umjetnički voditelj Teatra &TD.

Došao je na tu funkciju početkom ove sezone, posložio repertoar &TD-a za cijelu 2008. i planirao 2009. ali kako sada stvari stoje, sljedeću sezonu više neće potpisati.

Kako je ovih dana uglavnom nedostupan medijima, djelomično i zato što kao dramaturg radi na predstavi „Bakhe“, koju Oliver Frljić režira za Splitsko ljeto, čini se da ćemo morati pristati na verziju o sporazumnom prekidu ugovora, što znači da su se voditeljica Kulture promjene Studentskog centra Nataša Rajković i on, jednostavno dogovorili da njegov mandat ne traje dvije, kako je najavljeno, nego tek jednu sezonu.

Blažević danas poluironično svoj mandat opisuje kao „tek privid“, dok s druge strane Nataša Rajković tvrdi da je Teatar &TD mjesto slobode i istraživanja, pa je i taj mandat bio jedan u nizu kvalitetnih pokušaja organizacije tako specifičnog kazališta. Da je zaista tako pokazuju predstave kao što su „The Lastmaker“ američke skupine Goat Island, „Kazalište vaše i naše mladosti“ Boruta Šeparovića, „Didona i Eneja/Smrt u Veneciji“ Olivera Frljića, „Sympathy for the Devil“ Francois-Michel Pesentija, „U agoniji“ Branka Brezovca, kao i „Hanjo“ Senke Bulić, „Idiot“ Ivana Plazibata, „Koriolan“ Mirana Kurspahića ili projekt „Publika za posebne namjene“. Riječ je, s umjetničkim voditeljem kao prividom ili zbiljom, o sezoni kakvu ostala domaća kazališta mogu samo sanjati, kad je već ne znaju poželjeti. A to je, na kraju jednog prerano završenog mandata, jedino važno.

O novom umjetničkom voditelju Teatra &TD i eventualnom raspisivanju natječaja, Kultura promjene SC-a još ne razmišlja. Navodno cijelom Studentskom centru slijedi reorganizacija, ili nova sistematizacija radnih mjesta, pa će se možda mijenjati i ingerencije pojedinih funkcija. Nataša Rajković najavljuje i mogućnost osnivanja tima koji bi osmišljavao i realizirao kazališni program u Savskoj 25, te snažniji upliv producentski a ne samo umjetnički profiliranih osobnosti. U svakom slučaju, početkom sljedeće sezone SC i Kultura promjene će ponovno iznenaditi!

(I.R.)

Pročitajte i ...
Studenti u svemiru na Velesajmu kulture
Velesajam kulture ponovno u SC-u
Anti Edip: Anarhizam i shizofonija - Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju
Platforma mladih koreografa 2009.
Konferencija PSI tematizira pogrešku
Najveća konferencija u hrvatskoj povijesti bavi se – greškom?
'Knjiga mrtvih' uvod u Eurokaz koji tematizira teatar i smrt
'Knjiga mrtvih' – posveta prijateljima i(li) rekonstrukcija Kugla glumišta

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici