Savičenta pleše deveti put

11.07.2008. Print | Pošalji link

Jedini hrvatski plesni festival koji se održava na otvorenom, onaj plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, ove godine ima termin od 18. do 22. srpnja.

U poplavi lokalnih festivala koji uglavnom pokazuju ono što uz pomoć prijatelja mogu dovesti iz, recimo to tako, susjednog sela, Svetvinčenat respektabilna je smotra europskog suvremenog plesa, s nerijetkim izletima i na druge kontinente. Pored plesnog programa, festival nudi i performanse, likovne radionice, cirkuseriju i sve ono zbog čega je do početka ovog stoljeća zaspala Savičenta, kako je zove lokalno stanovništvo, postala jedna od glavnih istarskih kulturnih destinacija.

Umjetnički, selektorski i organizacijski, Festival plesa i neverbalnog kazališta vodi Snježana Abramović Milković, ujedno i šefica Zagrebačkog plesnog ansambla, i priznaje da je rastom festivala prilično zadovoljna. Vidi se to i po reakcijama inozemnih plesača koji žele nastupiti u renesansnom istarskom gradiću, što joj olakšava ali i otežava selekciju. Činjenica da se svi programi izvode na otvorenom, za festival u Svetvinčentu dobra je i loša činjenica, jer tehnički uvjeti ne mogu biti onakvi kao u crnoj kazališnoj kutiji, a i ovisi o vremenskim prilikama, dok s druge strane upravo to omogućava predstavama da dobiju ambijentalni štih koji „nitko ne more platit“. U svojoj dosadašnjoj povijesti Snježana Abramović Milković uspjela je u Istru dovesti i neke od najvećih i najskupljih suvremenoplesnih skupina, kao što je Kibutz Contemporary Dance Company, ali u glavnini programa ipak preferira kvalitetu nad razvikanošću. Nije to, međutim, jedini kriterij selekcije jer se Savičenta obraća i «razmaženim kritičarima» koji prate plesnu scenu, ali i publici, pogotovo lokalnoj, koja nema toliko dodira sa suvremenom, plesnom ili suvremenoplesnom produkcijom.

Unatoč svjetskom trendu u suvremenom plesu koji nalaže odustajanje od plesa u korist koncepta i upotrebe sofisticirane tehnologije, program festivala u Svetvinčentu još uvijek je – plesni, tvrdi selektorica i dodaje: «Kao osoba koja dolazi iz plesnog svijeta, kao plesačica i koreografkinja, razumljivo je da sam sklona predstavama koje su zaista i plesane. Pored plesa, fascinira me svaka vrsta vještine, pa zato uvijek programiran i nešto od cirkusa, ili novog cirkusa».

Otvorenje festivala rezervirano je upravo za izuzetno jaku, eksplozivnu i fizički zahtjevnu predstavu «Aequus» brazilskog koreografa na radu u Velikoj Britaniji Jeana Abreua u kojoj se suvremeni ples spaja s capoeirom. Produkcija čiji naslov znači «jednak ili ravan», inspirirana je Amazonom ili, u nešto širem pogledu prirodom, a uz autora, izvode je još četiri vrhunska izvođača uglavnom iz Velike Britanije. Snažna i ekspresivna koreografija traje svega 55 minuta, što je sasvim dovoljno ukoliko postoji tehnika i jasna vizija onoga što se želi postići. I ostale su predstave u programu ovogodišnjeg Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Savičenti sličnog profila, a među njima je «Speed» švicarske Compagnie Linga u koreografiji Katarzyne Gdaniec i Marca Cantalupa.

Jedna od najvažnijih gošći je francuska koreografkinja Martine Pisani, koja će sljedeće godine raditi i sa Zagrebačkim plesnim ansamblom. Njena predstava naslova „Sans“ u posljednjih je nekoliko godina pravi hit svjetskih pozornica, i ne samo zbog minimalističkih produkcijskih zahtjeva. Naime, kako naslov znači «Bez», na goloj sceni bez glazbe su samo tri izvođača, pa zanimljivost i duhovitost nastaju isključivo zahvaljujući plesačkoj vještini i imaginaciji.

O programu ovogodišnjeg Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu moglo bi se naširoko pisati, i navesti da su tu, između ostalih, i nizozemska koreografkinja i izvođačica Valentina Lacmanović s predstavom naslova „Shedervish“ u kojoj sama istražuje ples derviša i spaja ga sa suvremenim mišljenjem o plesnom pokretu, ili mađarski klaunovi koji će besplatno zabavljati publiku. Ne treba zaboraviti niti izuzetnu španjolsku plesnu autoricu Carmen Werner, koja je upravo za predstavu „El privilegio de morir“ ili „Povlastica umiranja“ dobila nagradu za najbolju koreografiju u Španjolskoj prošle godine.  Od domaćih pak snaga, u Svevinčenat idu „Arijadna na Naxosu“ Marjane Krajač, „Ne boj se, i mene je strah“ Ksenije Zec i „Ogoljeno“ Zagrebačkog plesnog ansambla u koreografiji Snježane Abramović Milković. No, pored glavnog dijela programa, Svetvinčenat i ove godine nudi dosta sadržaja sa strane: masterclass s Jeanom Abreauom za profesionalne plesače, likovnu radionicu za djecu na temu plesa i dokumentarni film o Yudith Arnon ili, kako je zovu, „majci izraelskog plesa“.

Sve u svemu, i ovoga će ljeta pet dana Svetvinčenat biti primarno odredište domaćih plesača i svih onih zainteresiranih za ples, bilo profesionalno ili, što je još važnije, emotivno. S obzirom da ostali ljetni festivali teško i gotovo nikako ne programiraju ples, Snježana Abramović Milković svoju smotru i ne treba previše hvaliti, ali istodobno smatra da u hiperprodukciji ponude sličnih manifestacija više ne postoje nikakvi kriteriji. S obzirom da Festival plesa i neverbalnog kazališta ulazi u red ljetnih događanja, gdje su i svi filmski festivali, ali i pokoja Ribarska noć ili Festa od srdela, njegova voditeljica smatra da bi država trebala imati kulturnu politiku specifičnije posvećenu profiliranju programa takvih manifestacija. Jedan od kriterija pritom bi trebala biti i mogućnost povezivanja s inozemnim umjetnicima, a onda posljedično, i privlačenje inozemne publike. «Nikad nam se neće dogoditi Avignon kao Francuzima, jer nemamo taktiku kojom bismo to omogućili»,  zaključuje umjetnička voditeljica Savičente i Zgarebačkog plesnog ansambla.

Koliko je Svetvinčenat udaljen od Avignona, možete provjeriti već od 18. srpnja 2008. na devetom Festivalu plesa i neverbalnog kazališta u srcu Istre.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Svetvinčenat 2009.
Boškarini i think-dance u Savičenti
Festival plesa i neverbalnog kazališta – 10. put
Ljetni festivali - da ili ne?
Jan ili Milo, pitanje je sad!
Iza kulisa uspjeha domaćih umjetnika
Zanima li svijet hrvatsko kazalište, drama i ples?
Počinje deveta Platforma mladih koreografa
Ples i cirkuserija u Savičenti
Čestitamo! Plesači dobili svoj plesni centar!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici