Splitsko ljeto 2008. – Brook, Selem, Kica i Frljić

14.07.2008. Print | Pošalji link

Samo par godina mlađe od Dubrovačkih ljetnih igara, Splitsko ljeto drugi je najstariji ljetni festival u Hrvatskoj, a specijalnost mu je, čak i kad kao ove godine ima naglasak na drami, ipak opera.

Splitsko ljeto tradicionalno se otvara opernom premijerom, uglavnom na Peristilu, iako su se splitski konzervatori i povjesničari umjetnosti bunili da scenska tehnika šteti tom jedinstvenom spomeniku kulture. Festival je na neko vrijeme popustio zahtjevima struke, ali se na Peristil ipak vratio, pa se 54. Splitsko ljeto otvara 14. srpnja na istom mjestu, ispred Sv. Duje, premijerom Verdijevog „Don Carlosa“ u režiji Petra Selema.

Kako je festival u cijelosti produkcijski, iako ne i financijski, podržan od strane Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, glavni i odgovorni za sve je intendant Milan Štrljić. On je pak posebno ponosan na ovu opernu premijeru jer je, kako tvrdi, uspio sastaviti svjetsku pjevačku reprezentaciju. Pored proslavljenih domaćih glasova kao što su Ivica Čikeš, Ante Jerkunica i Luciano Batinić, naslovnu ulogu pjeva Alejandro Roy, a tu su još i pjevačice «svjetskog glasa» Michèle Crider, Gabriela Georgieva i Ingebjorg Kosmo. „Don Carlos“ je tek jedna od reprezentativnih stavki u glazbenom dijelu programa 54. Splitskog ljeta. Uz obnovu „Nabucca“, operne produkcije u istom rangu, intendant splitskog HNK morao je spomenuti i još neke glazbene spektakle: koncert Simfonijskog orkestra HRT-a s Nikšom Barezom za dirigentskim pultom, te završni koncert cijelog festivala koji će se pod naslovom «Operne zvijezde Splitu» održati na Prokurativama.

No, nema samo glazbeni dio programa ovogodišnjeg Splitskog ljeta iznimne gostujuće umjetnike sa svjetskim karijerama. U Split, naime, dolazi predstava jednog od najvećih imena kazališne režije prošlog stoljeća – Petera Brooka. Riječ je o koprodukciji njegove pariške kompanije Théâtre des Bouffes du Nord i londonskog kazališta Young Vic u kojoj troje glumaca izvodi čak četiri teksta Samuela Becketta. Pored Beckettovih „Fragmenata“, koji se često izvode zajedno jer riječ je zaista o kratkim dramskim formama koje dramaturški mogu zajedno stajati, na Splitskom ljetu gostuje još nekoliko domaćih i inozemnih produkcija. To su „Sumrak bogova“, produkcija Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, dubrovački „San ljetne noći“, legendarne zagrebačke „Stilske vježbe“ te «Kauboji» Teatra EXIT. Od samostalnih produkcija, Splitsko ljeto ponavlja prošlogodišnju uspješnicu, Racineovu „Fedru“ s Bojanom Gregorić Vejzović u naslovnoj ulozi, ali priprema i dvije dramske premijere. Oliver Frljić tako radi Euripidove „Bakhe“, dok Janusz Kica režira tekst Maksima Gorkog sasvim prikladnog naslova - „Na ljetovanju“. 

S obzirom da je jedna od osnovnih odrednica ljetnih festivala kao što su Dubrovačke ljetne igre i Splitsko ljeto ambijentalni karakter njihovih produkcija, Čavajdom i Matulom pojačani ansambl splitskog HNK Euripidove „Bakhe“ premijerno će odigrati već 19. srpnja u Osnovnoj školi Spinut. Točnije, predstava počinje ispred škole, dok završava u učionicama, što sve zvuči kao nastavak Frljićevog eksperimentiranja s kazalištem, ali ne i kao dio reprezentativnog festivala u rangu Splitskog ljeta. Za Milana Štrljića, međutim, takav razvoj nije problematičan, pogotovo zato što, dodali bismo nažalost, nije konstanta, nego tek ponekad dopuštena iznimka: «Ako imamo čvrstu građevinu, temeljenu na tradicionalnom kazališnom izrazu koji osobno preferiram, potrebno ju je ponekad i provjetriti. Zato sam dao priliku mladom redatelju da iz nove perspektive pročita čvrsti klasični tekst. Vjerujem da će ta predstava izazvati mnoge polemike i da je treba vidjeti.»

Koliko će ne samo izvedbeno nego i kazališno, pa čak i politički kontroverzna biti nova predstava Olivera Frljića, saznat će se nakon premijere. Znajući što je taj redatelj dosad napravio, u Teatru &TD i u riječkom HNK s predstavom znakovitog naslova „Turbofolk“, „Bakhe“ će vjerojatno biti  tema ne samo kazališnih razgovora i nakon ljeta.

No, kako je Milan Štrljić najavio, „Bakhe“ su tek eksperiment, dok je ostatak dramskog programa 54. Splitskog ljeta «čvrsta građevina». Takvom je čini i druga ovogodišnja premijera - „Na ljetovanju“ Maksima Gorkog. U ovom navodno «najčehovljanskijem» tekstu ruskog pisca kojeg ponovno otkrivaju i europske pozornice, pored članova Drame splitskog HNK, igraju kao gosti i Alma Prica i Ivica Vidović. Premijera je najavljena za 9. kolovoza u Vili Dalmacija, jednoj od najljepših pozornica na otvorenom u gradu pod Marjanom. Upravo zato što su tako ambijentalno mišljene, dramske produkcije ovog festivala ne mogu se prebaciti u kazalište. Ima, međutim, drugih kojima je to sasvim izgledna budućnost.

Unatoč svemu nabrojanom, naime, festivalski program još nije iscrpljen, jer pored dramskih i opernih, Splitsko ljeto uvijek ponudi i baletnu produkciju. U Split se vratio Youri Vamos, «najveći pripovjedač među suvremenim klasičnim koreografima», koji je ovoga puta inspiraciju pronašao u „Snu ljetne noći“ Felixa Mendelssohna. S mjesec dana kvalitetnog opernog, dramskog i baletnog programa, od 14. srpnja do 14. kolovoza, 54. Splitsko ljeto jedan je od razloga zašto najveći obalni grad Hrvatske ne mora biti samo tranzitna luka za otoke. U krajnjoj liniji, trajekt se ne mora čekati spavajući u automobilu nego, na primjer, spavajući na predstavi.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Splitsko ljeto - 'Bakhe' se više ne mogu dogoditi!
Splitsko ljeto 2009.
Ljetni festivali - da ili ne?
Jan ili Milo, pitanje je sad!
Stefan Milenković: Nisam promijenio klasičnu glazbu nego njenu interpretaciju
Stefan Milenković prkosi ljetu crnim gudalom
Eurokaz Saloon
Kazališne tribine: u Eurokazu o inozemnim redateljima
Baletni San ljetne noći na Splitskom ljetu
Bakhe - Oliver Frljić

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici