Tosca u Rijeci na tri lokacije

18.07.2008. Print | Pošalji link

Sve donedavno gotovo nedodirljivom dvojcu velikih ljetnih festivala, onih u Dubrovniku i Splitu, posljednjih godina sve više pokušavaju parirati i Riječke ljetne noći.

Isprva koncipirana kao svojevrstan produžetak kazališne i koncertne sezone riječkog HNK Ivana pl. Zajca, ova manifestacija ima sve veće i veće ambicije. Slijedom toga, redovnim su dijelom programa postale ne samo gostujuće produkcije, nego i vlastiti riječki projekti, osmišljeni upravo za ovaj festival.

Iako u svom ovogodišnjem izdanju traju još od 27. lipnja, Riječke ljetne noći svoje su dvije najatraktivnije produkcije sačuvale za posljednji festivalski tjedan. Prva od njih je izvedba Puccinijeve "Tosce", koja, doduše, jest već lani postavljena na pozornici matične kazališne kuće, ali će ovaj put biti izvedena u jednom danu na tri različite lokacije. Ta ideja nije sasvim nova. Naime, još je 1992. u Rimu bila upriličena spektakularna izvedba te opere na lokacijama i u terminima koji su zadani u libretu. Prvi je čin tako predstavljen u podne u crkvi Sant' Andrea della Valle, drugi u sumrak u Palači Farnese, a posljednji u svitanje na Anđeoskoj tvrđavi.

Naravno, Rijeci nisu na raspolaganju niti te konkretne lokacije, niti pjevači kao što su Caterina Malfitano, Placido Domingo i Ruggero Raimondi. Ipak, Nada Matošević, u kojoj su sjedinjene funkcije intendantice riječkog HNK, umjetničke voditeljice Riječkih ljetnih noći i dirigentice ove predstave, ističe kako ono što se sprema u okviru njenog festivala ima i jednu bitnu komparativnu prednost u odnosu na rimsku produkciju. Naime, u Rimu je "Tosca" bila pripremana za izravni televizijski prijenos, pri čemu su na konkretnim lokacijama bili samo solisti i zbor, dok je orkestar bio u studiju, a publika pred televizijskim ekranima. U Rijeci će, pak, na svim trima mjestim izvedbe biti i pjevači i svirači, ali i publika.

Najvećih dvojbi bilo je oko lokacije za izvedbu prvog čina opere, iako se konačni izbor gotovo sâm nametnuo. Kapucinska crkva Gospe Lurdske je, naime, najprostranija crkva u Rijeci, u koju se bez problema mogu smjestiti i izvođači i gledatelji, a, k tome, i vizualno je prilično bitna scenografskim rješenjim iz izvorne kazališne predstave. Rimskoj Palači Farnese u kojoj se odvija drugi čin opere, jedini je zadovoljavajući pandan Guvernerova palača, odnosno današnji Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. No, ondje dolazi do određenih tehničkih poteškoća, s obzirom da su solisti i publika smješteni u atriju, a zbor i orkestar u susjednoj Mramornoj dvorani. Zbog toga se komunikacija izvođača odvija putem videa, a bilo je nužno i ozvučiti orkestar.

Za razliku od prethodna dva čina, završnica opere, koja ipak neće biti izvođena u svitanje, nego već u dva sata nakon ponoći, smještena je na otvoreno, konkretno na Trsatsku gradinu. To, pak, također dovodi do određenih akustičkih poteškoća. No, Nada Matošević napominje da ionako "ovu predstavu ne treba gledati s muzikološkog stajališta, u smislu kako se nešto čuje i interpretira, jer je prvenstveno zamišljena kao scenski doživljaj za publiku". S obzirom na promjenu lokacija, režiser Damir Zlatar Frey bio je prisiljen pripremiti gotovo posve novu režiju. To se najviše odnosi na prvi i treći čin, dok su u drugom bile potrebne tek manje intervencije.

Općenito uzevši, može se steći dojam kako je upravo Frey glavna zvijezda ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći. Naime, osim "Tosce", on potpisuje i režiju Strindbergove "Gospođice Julije", čijim će četirima izvedbama biti i zaključen čitav festival. Nada Matošević kaže kako isprva stvari nisu bile tako zamišljene, jer je Strindbergova drama, u koprodukciji sa sarajevskim MESS-om, trebala biti izvedena već lani, ali je morala biti odgođena radi bolesti izvođača. K tome, intendantica napominje da je "publika i dosad obožavala njegove predstave", te se nada da će tako biti i ubuduće.

Što se tiče sâme "Tosce", kao i dalje logistički, ali i finacijski najzahtjevnijeg dijela festivala, pomalo iznenađuje odluka da ova produkcija bude izvedena samo jednom. Naime, kapaciteti izvedbenih prostora su takvi da će predstavu vidjeti samo tristotinjak posjetitelja, a ulaznice su već odavno rasprodane, pa bi sigurno bilo interesa i za više izvedbi. Intendantica to opravdava činjenicom da je riječ o rizičnom projektu koji iziskuje naporne pripreme, pa bi zbog toga, navodno, bilo teško ovom prilikom organizirati više izvedbi. No, dodaje i kako se nada da će ova produkcija postati tradicijom Riječkih ljetnih noći, a u narednim bi godinama bilo lakše pripremiti i višekratne izvedbe.

Na kraju, dodajmo još nekoliko generalija oko zasad jedne i jedine izvedbe ove predstave 19. srpnja u Rijeci. U glavnim ulogama nastupaju Olga Kaminska, Davor Lešić i Valentin Enčev, a Orkestrom i zborom HNK Ivana pl. Zajca dirigirat će Nada Matošević. U režiji Damira Zlatara Freya, prvi će čin biti izveden u podne u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske, drugi u 22 sata u Guvernerovoj palači, a treći u dva sata nakon ponoći na Trsatskoj gradini. Uz napomenu kako se valja nadati da će se prognoze Pomorskog hidrometeorološkog ureda Rijeka o izostanku oborina zaista i obistiniti.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
'Prikriveni križ' na pozornici HNK
Crux dissimulata – opera koja nije pasionska baština
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Lastavica u Lisinskom
Prva izvedba Puccinijeve Lastavice u Hrvatskoj
Puccinijeva Turandot bez tuđih dodataka
Puccinijeva Turandot u HNK-u se izvodi - koncertno
Damir Zlatar Frey postavlja ambijentalnu Toscu
Tri opere o smrti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici