Otkazana Frljićeva predstava na Splitskom ljetu – ili možda ipak nije?

18.07.2008. Print | Pošalji link

Kad se zaista takne u bolne teme, one o kojima domaći kazalištarci većinom šute, iako su deklarativno uvijek za njihovo otvaranje, samo hrvatsko glumište to ne može podnijeti.

Pogotovo kad je razapeto između publike, koja ponekad i ne želi čuti baš sve, i politike koja postavlja ravnatelje i intendante upravo tako da ne bi sa scene čula ništa od onoga što je zaista bitno.

U najavi dramskog programa ovogodišnjeg Splitskog ljeta, sigurno najzanimljiviji njegov dio bile su Euripidove ‘Bakhe’ u režiji Olivera Frljića. Jedan od najnasilnijih i najkrvavijih antičkih tekstova trebao je dobiti suvremeno, aktualno i ambijentalno čitanje, a znajući što je Frljić dosad radio u Teatru &TD i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Rijeci, ništa se manje nije moglo očekivati ni od predstave u Splitu. Premijera je najavljena za 19. srpnja u Osnovnoj školi Spinut.

Novine su već bile pune navodno skandaloznih detalja s proba: kostima sašivenog od govedine, preko tridesetak kila iznutrica koje se s prozora škole bacaju na pozornicu, vreće za mrtvace u kojima su živi glumci, paljenje makete zagrebačkog HNK i tako dalje. Ipak, čini se da je od svega toga puno gore bilo to što je Oliver Frljić, u suradnji s dramaturgom Marinom Blaževićem, u predstavi koristio i neke sasvim aktualne detalje iz hrvatskog političkog života: govor Ive Sanadera na splitskoj Rivi, zatim medijske izvještaje o suđenju za takozvani Slučaj Lora, i činjenicu da na spomenutim vrećama pišu sasvim konkretna imena Aleksandre Zec, Milana Levara i Josipa Reihl Kira.

Probu 17. srpnja nije vidio Milan Štrljić, intendant HNK Split, ali jest Goran Golovko, direktor Drame tog kazališta, koji je šefa očito obavijestio, pa je Oliver Frljić danas pozvan na razgovor, nakon čega je na adrese novinskih kuća stiglo i priopćenje kazališta kako se ‘Bakhe’ otkazuju. Razlozi su, sljedeći: redatelj je izvršio ‘višestruke značajne izmjene u predstavi, što nije uobičajena praksa’, ‘neprestano je odstupao od dogovorenog umjetničkog koncepta predstave sve do premijere’, što navodno ugrožava integritet predstave ali i ‘povećava financijske zahtjeve koji znatno prelaze gabarite utvrđene financijskim planom’. Pored toga, uprava splitskog HNK smatra da bacanje teških komada mesa s velike visine može ugroziti sigurnost gledatelja i izvođača, a tu odgovornost ne može preuzeti. Priopćenje završava rečenicom: ‘Umjetničko vodstvo 54. Splitskog ljeta željelo je otvoriti prostor mladim redateljima i novim tendencijama u hrvatskom glumištu, ali ne može se izložiti neizvjesnosti o konačnom obliku predstave i preuzeti odgovornost za nju.’

Oliver Frljić, pak smatra da problem nisu ni meso ni financije, jer bacanje spomenutih komada isprobano je i ni na koji način nikoga ne ugrožava, dok proračun svoje predstave, u kojoj igraju četiri glumca te nešto mesa i iznutrica, uspoređuje, na primjer, s opernom režijom Petra Selema u kojoj sudjeluju zbor, orkestar i solisti, a ima i spektakularnu scenografiju. Kako to nisu pravi problemi, kao što nije ni odstupanje od dogovorene koncepcije jer je kazalište istraživački proces i sasvim je normalno da se čak i na generalnoj probi neke stvari mijenjaju, Frljić drži da je otkazivanje ‘Bakhi’ zapravo zabrana, točnije cenzura koja sprečava da se o aktualnostima progovori u kazalištu. Sanaderov govor na Rivi, mučenja u Lori i ubojstva Kira, Levara i Aleksandre Zec, tako neće naći svoje mjesto na Splitskom ljetu, jer riječ je o festivalu koji sponzorira, ali i kontrolira država.

O političkoj cenzuri na Splitskom ljetu Oliver Frljić i Marin Blažević planiraju obavijestiti državne institucije, od Ministarstva kulture sve do Ureda premijera i predsjednika, ali i neke europske. Pismo će također poslati i svim relevantnim umjetničkim udruženjima, u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Domaći će PEN, vjerojatno, reagirati sa zakašnjenjem.

Iako se činilo da je tema otkazanih 'Bakhi' ovime zasad zaključena, ubrzo se pojavio i jedan novi moment. Naime, navodno se u cijelu priču upleo premijer Sanader osobno i naredio splitskim kazalištarcima da Frljićevu predstavu ne smiju otkazati. Osim što je ovo možda pozitivan ishod cijele priče, iako nepotvrđen, valja se zapitati u kojoj se to drugoj državi svijeta u vođenje jednog kulturnog festivala upliće sam vrh države. Sadašnji premijer jest i bivši intendant splitskog HNK - ili smo nešto propustili: možda je na toj poziciji ostao doživotno?

(I.R.)

Pročitajte i ...
Srce moje kuca za nju - Borut Šeparović
Tko je hrvatska reprezentacija, pitaju se Šeparović i Frljić
Nogometna utakmica Hrvatska : Engleska iz 2007. na daskama HNK
Gavelline večeri sanjaju o promjenama
Gavelline večeri sanjaju postati regionalna smotra
Oliver Frljić
Ambijentalno kazalište - teatar u prostoru koji pobuđuje maštu
I Novi Zagreb može biti pozornica!
Škrtac - Oliver Frljić
Splitsko ljeto - 'Bakhe' se više ne mogu dogoditi!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici