'Bakhe' ipak igraju, Štrljić ne želi dati ostavku

19.07.2008. Print | Pošalji link

Nakon pokušaja zabrane predstave «Bakhe» koju na Splitskom ljetu režira Oliver Frljić, dan kasnije, 19.srpnja, situacija izgleda malo drukčije.

Ponajviše zahvaljujući između ostalog i medijima koji su na jasnu pojavu politički intonirane cenzure u Hrvatskoj godine 2008. primjereno reagirali.

Uprava splitskog Hrvatskog narodnog kazališta najprije je 18. srpnja oko 14:30 izdala priopćenje kako se predstava otkazuje, da bi, negdje oko 19:00 sati i nakon što je autorski tim napisao otvoreno pismo medijima i javnosti, izdala i drugo priopćenje koje otprilike glasi: samo smo se šalili! Problem je, naime, u tome što se u predstavi koristi govor Ive Sanadera na splitskoj Rivi 2001., kao i medijski izvještaji o suđenju za takozvani Slučaj Lora.

Upravi Splitskog ljeta nije se svidjela ni činjenica da glumci u predstavi leže u mrtvačkim vrećama na kojima pišu sasvim konkretna imena Aleksandre Zec, Milana Levara i Josipa Reihl Kira, spaljivanje makete zagrebačkog HNK te bacanje komada mesa s velike visine na pozornicu. Ovo posljednje manji su problemi, ali Sanader i Lora su  Milana Štrljića, intendanta splitskog HNK, zabrinuli toliko da je pokušao predstavu zabraniti. Pritom se uprava kazališta izvlačila na neistine, kao što je opasnost za publiku, probijanje proračuna predstave i mijenjanje njezinog sadržaja na generalnoj probi. Kako prva dva navoda nisu točna, a treći je legitimno pravo autora predstave, autorski je tim odlučio da bez Štrljićeve isprike premijera «Bakhi», najavljena za 19. srpnja, neće biti održana. Ipak, na sam dan premijere u HNK Split održana je press konferencija, i odlučeno je da «Bakhe» idu jer je uprava kazališta autorskom i izvođačkom timu uputila ispriku, demantirala prvo jučerašnje priopćenje kao neistinito te garantirala autorskom i izvođačkom timu predstave slobodu od bilo kakve političke cenzure.

Na pressici se Milan Štrljić pokušavao izvući rekavši kako je priopćenje bilo nespretno sročeno, ali da nikad nije mislio nešto zabraniti jer je ta riječ «neprimjerena». U jednom trenutku je čak cijelu aferu nevješto htio proglasiti marketinškim trikom. Skupa s intendantom, štetu je pokušao popraviti i Goran Golovko, ravnatelj Drame splitskog HNK i voditelj dramskog programa Splitskog ljeta, jedini koji se zaista formalno ispričao. No, i za ispriku se pronađe neka olakotna okolnost, te ravnatelju Drame splitskog HNK nije bilo teško malo pljunuti i na instituciju u kojoj radi, pa tako i na sebe: «Ne bih htio da iz ovog slučaja izvlačimo političke konotacije već želim naglasiti da je u pitanju osebujna kreativna energija koju nose Frljić i njegova ekipa, a za koju institucije nisu spremne.» 

Oliver Frljić nije se dao, i cijeli slučaj «Bakhe» proglasio onime što zapravo jest: grubi pokušaj cenzure. «Ovdje je riječ o sustavnom pokušaju zatvaranja pristupa određenoj ideji, estetici i političkoj vizuri. Bilo bi mi drago da gledatelji ove predstave apstrahiraju neka svoja politička gledišta i misle o tome da je ovdje riječ o principima. Tvrdim, naime, da je razlog zabrane predstave isključivo u audio zapisima s Rive i sa suđenja za slučaj Lora». Na kraju, na pressici se nije jasno i glasno mogla čuti isprika Milana Štrljića za pokušaj cenzure, ali su autorski i izvođački tim predstave «Bakhe», redatelj Oliver Frljić, dramaturg Marin Blažević, glumci Mislav Čavajda, Zoja Odak, Vili Matula i drugi, zaključili da će ipak igrati predstavu.

Iako je predstava «spašena», ostaju mnoga neodgovorena pitanja. Na slučaj su reagirali i ured premijera Ive Sanadera, i ured predsjednika Stjepana Mesića, zajedno se zaklinjući u slobodu javne riječi i slobodu mišljenja, pa tako i kreativnu slobodu kazališta. Pritom svi osuđuju čak i pomisao na zabranu, jer tako nešto se u Hrvatskoj danas, tvrde gotovo unisono, ne može dogoditi.

Dodajmo tome i informaciju da je umjetnički ravnatelj splitskog HNK, takozvani ravnatelj-dramaturg Petar Selem, dao ostavku na to mjesto, ali bez objašnjenja, točnije samo s opaskom da to čini iz osobnih razloga. Kako je Selem, siva eminencija splitskog HNK, nekoliko puta istican kao kolega i prijatelj premijera Sanadera, mnogi njegov čin čitaju i kao jasnu uputu Milanu Štrljiću da je sad red i na njegov slični potez.

Ministar kulture Božo Biškupić smatra da je cijela afera pogreška Milana Štrljića, iako ga je ovaj, navodno, uvjeravao da je riječ tek o nesporazumu. Biškupić žali zbog cijelog slučaja, ali se o eventualnim sankcijama prema vodstvu Splitskog ljeta i splitskog HNK ne želi izjašnjavati, točnije odbija odgovornost i ingerenciju jer o otkazu intendantu splitskog HNK odlučuje splitsko Gradsko poglavarstvo.

Selemova, zasad jedina ostavka u aferi «Bakhe», tek je simboličan čin, smatra redatelj predstave Oliver Frljić, koji ne smatra da bi stvar trebala završiti na navodnom Selemovom solidariziranju s autorima predstave. Naprotiv, njegovo je mišljenje da je Selem morao dati ostavku kao jedan od suodgovornih, a isto traži i od Štrljića. Intendant splitskog HNK i ravnatelj Splitskog ljeta nema takvo mišljenje: «Nema razloga za moju ostavku. U teatru su nesporazumi mogući, naravno da nijednog trenutka nije bilo ni primisli o zabranjivanju predstave.»

Pa kad već sam ne misli da ima razloga za ostavku, možda bi mu je trebalo nacrtati. Dakle, jedini način da afera «Bakhe» ne završi kao samo još jedna jalova svađa u hrvatskom glumištu, jedan bi intendant jednog kazališta napokon mogao i dati ostavku. Na primjer, onaj koji je pogrešno pročitao upute za vlastitu uporabu. Sad kad su mu i oni koje je pokušao zaštititi «okrenuli leđa», čini se da se još samo može reći: «Štrljiću, odstupi!».

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Srce moje kuca za nju - Borut Šeparović
Tko je hrvatska reprezentacija, pitaju se Šeparović i Frljić
Nogometna utakmica Hrvatska : Engleska iz 2007. na daskama HNK
Gavelline večeri sanjaju o promjenama
Gavelline večeri sanjaju postati regionalna smotra
Oliver Frljić
Ambijentalno kazalište - teatar u prostoru koji pobuđuje maštu
I Novi Zagreb može biti pozornica!
Škrtac - Oliver Frljić
Splitsko ljeto - 'Bakhe' se više ne mogu dogoditi!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici