41. PIF posvećen obljetnici ginjola

28.08.2008. Print | Pošalji link

PIF, ili Međunarodni festival kazališta lutaka, preživio je i svoje 40. izdanje te ide dalje kao najstarija zagrebačka kazališna smotra.

'Life is a bitch, and then you turn 40!' očito se ne odnosi na lutke, a ponekad, s obzirom na dob ponekih izvođača koji su tijekom povijesti ovog festivala gostovali u Zagrebu, ni na lutkare. Zato, u svojem 41. izdanju, PIF donekle mijenja koncepciju, donosi neke nove programske segmente, ali ostaje onaj stari.

Tijekom prošle sezone spekuliralo se s promjenom vodstva festivala, kao i njegovim pripojenjem Zagrebačkom kazalištu lutaka u sklopu takozvane ubrzane zagrebačke holdingizacije, ali taj je plan očito propao, ili barem još nije do kraja realiziran. Tako je umjetnička voditeljica PIF-a i dalje Livija Kroflin, festival se odvija pod producentskom kapom Međunarodnog centra za usluge u kulturi u Travnom, ali je dvorana u sklopu kockaste zgrade ispred Mamutice ipak pod ingerencijom ZKL-a. Koliko je suradnja te dvije institucije, MCUK-a i ZKL-a skladna, najbolje govori činjenica da se ovogodišnji PIF odvija u Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, Teatru &TD te u matičnoj kući Zagrebačkog kazališta lutaka na Trgu kralja Tomislava, ali ne i u dvorani u Travnom.

Bilo kako bilo, godinu nakon velike obljetnice Pupteatra internacia festivala, za što je kratica PIF, od 29. kolovoza do 5. rujna Zagreb će pohoditi lutke u 28 predstava iz 14 zemalja, od Belgije, i Bjelorusije, do Ukrajine, Velike Britanije i, naravno, Hrvatske. Poseban je naglasak na gostima iz Francuske, ali ne, kao što je uobičajeno, onim živima koji lutke animiraju, nego onima koji žive samo dok predstava traje. Iako je programski uzus bio svake godine predstaviti jednu zemlju i njezinu lutkarsku tradiciju i sadašnjost, ovoga puta to nije slučaj. Razlog je proslava 200. obljetnice ručne lutke ili ginjola.

Livija Kroflin, umjetnička voditeljica PIF-a i predavačica na Odsjeku za lutkarstvo Umjetničke akademije u Osijeku, objašnjava da je mala drvena lutka koja se navlači na ruku porijeklom iz Lyona u Francuskoj, gdje ju je, prije navodno točno dva stoljeća, izmislio Laurent Mourguet. Domaći lutkari imaju, barem simbolično, dodatni razlog proslaviti obljetnicu Guignola, jer je Hrvatska jedina zemlja u svijetu u kojoj je ime lika ujedno i naziv za lutkarsku tehniku – ginjol.

Guignol je, kao i likovi commedie dell' arte kojoj europsko lutkarstvo puno duguje, samo lokalna inačica, iako možda malo poznatija. Naime, u mnogim europskim zemljama lutkarstvo poznaje sličnog prgavca, nerijetko s batinom u ruci, koji se nemilosrdno obračunava sa žandarima, sucima i vlašću općenito, ali pod različitim imenima. Dobar dio njih, od britanskog Puncha do češkog Kašpareka, Livija Kroflin pozvala je na ovogodišnji PIF. I Hrvatska ima ginjolsku tradiciju, a jedan od najboljih primjera je i 'Crvenkapica' kojom je još početkom 1952. otvoreno Kazalište lutaka u Zadru. Jedna od najstarijih lutkarskih predstava konstantno na repertoaru jedne kazališne kuće dobila je čast da zatvori 41. Međunarodni festival kazališta lutaka u Zagrebu.

Domaćim ginjolima pridružit će se i brojni inozemni, uključujući i takozvane francuske originale. U tu svrhu jedan od važnijih gostiju 41. PIF-a je Daniel Streble, lionski zaljubljenik u ginjole, koji i sam pored ginjolskog kazališta ima i vrijednu zbirku takvih lutaka. Dio te zbirke Streble će pokazati i na izložbi koja će u Medijateci Francuskog instituta ostati otvorena tijekom cijelog trajanja PIF-a. Pored izložbe, popratni program ovogodišnjeg PIF-a uključuje i predstavljanje triju knjiga. Prva je zbirka tradicionalnih tekstova za ginjole pod naslovom 'Guignol vam predstavlja...', dok se druge dvije odnose na sam festival.

Livija Kroflin u posebno je izdanje sabrala svoje uvodnike programskih knjižica za posljednjih dva desetljeća koliko je vodila PIF, dok je Ivan Špoljarec, još jedan dugogodišnji i nezamjenjivi kotačić u organizaciji festivala, u suradnji s ostalima, odlučio monografijom zaokružiti prvih četrdeset godina ove lutkarske smotre. Pored statističkih i umjetničkih podataka, ta će knjiga biti i bogato ilustrirana jer Špoljarec već trideset godina prati festival kao službeni, i neslužbeni, fotograf. Ovogodišnji festival nudi još jedno osvježenje programa. Riječ je o suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, koja će rezultirati prikazivanjem lutkarskih filmova britanske kompanije Green Ginger u Kinu Tuškanac.

Zbog svega toga ovogodišnjem se PIF-u može oprostiti izostanak takozvanih velikih zvijezda, smatra Livija Kroflin, jer program je izuzetno bogat i nudi različite vrste lutkarske kvalitete 'za sve uzraste'. Neke dijelove selekcije ipak treba i posebno istaknuti. Najprije je to gostovanje koprodukcije Slovenskog mladinskog gledališča i Umjetničkog društva Konj iz Ljubljane pod naslovom 'Kuća Marije Pomoćnice' čiji je autor proslavljeni Silvan Omerzu.

Ne bi trebalo propustiti ni riječke 'Romea i Giuliettu' u režiji Larryja Zappije, jer je riječ o lutkarskoj predstavi zabranjenoj za mlađe od 14 godina, što vjerojatno znači da ni lutke, iako to zvuči paradoksalno, nisu imune na zov puti. Pored Lutkarskog kazališta iz bjeloruskog Bresta, koje je za temu predstave 'Holstomer ili priča o konju' uzelo Tolstojevu pripovijetku, na 41. PIF-u trebalo bi vidjeti i izbor iz diplomskih predstava studenata Umjetničke akademije u Osijeku. Riječ je o prvoj generaciji domaćih lutkara školovanih u Hrvatskoj, pa su njihovi autorski krokiji zapravo pogled u budućnost domaćeg kazališta lutaka te, posljedično, i PIF-a.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
PIF 2009.
PIF 2009.
Festival posvećen kraljici lutaka
PIF 2008.
Stari PIF s novim programskim segmentima
Zagrebački holding upravlja i lutkama
Nastavlja se holdingizacija zagrebačke kulture
40.PIF Post Festum
5. Festival svjetskog kazališta: suvremenost i angažman
Čak i lutke odbijaju igrati Adolfa Hitlera?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici