Splitski HNK novu sezonu dočekuje s brojnim nedoumicama

01.09.2008. Print | Pošalji link

Burno splitsko kazališno ljeto produljuje se i na, čini se, jednako burnu jesen.

Jer, nakon skandala koji je izbio oko, najprije otkazivanja, a potom ipak javnog uprizorenja Frljićevog čitanja Euripidovih "Bakhi", ovih se dana gotovo isto događa i s dramom Predraga Lucića, jednog od osnivača Feral Tribunea. "Aziz ili svadba koja je spasila zapad" njegova je obrada Brechtovog "Pira malograđana", koju je najprije planirao postaviti HNK Varaždin, no, kad su oni odustali, prihvatio ju je splitski parnjak. U međuvremenu je netko u Splitu tekst i pročitao, i zaključio da se ne uklapa u programsku shemu. Taj netko je, ponovno, intendant Milan Štrljić.  

Možda zbog toga, ili možda i zbog toga, a možda, naravno, i ne, početkom sezone 2008/9. došlo je do određenih kadrovskih promjena na čelu splitskog HNK. No, glave koje su odletjele nisu one od kojih se to, uglavnom opravdano, očekivalo. Milan Štrljić ostao je, naime, intendant, a njegova siva eminencija Petar Selem, službeno dramaturg kazališta, svoju je ostavku na to mjesto demantirao samo nekoliko dana nakon što ju je obznanio nekolicini medija. Točnije, svoju je ostavku proglasio "nespretnošću" medija.

Umjesto toga, od 1. listopada na dužnost stupaju novi ravnatelji Drame i Opere, pri čemu se oni koji su trenutno još mjesec dana na tim pozicijama trude javnost uvjeriti kako u tim smjenama nema ničeg spornog. Goran Golovko tako svoj odlazak iz HNK nipošto ne želi povezati niti s "Bakhama", ali niti s otkazivanjem "Aziza" Predraga Lucića. Službeno objašnjenje glasi da odlazi na već ranije dogovoreno mjesto profesora na splitskoj Umjetničkoj akademiji, dok bi u fotelju ravnateljice Drame trebala zasjesti kazališna kritičarka Dubravka Lampalov.

Dosadašnji ravnatelj Opere Ivan Repušić također ne želi svoj odlazak povezivati sa sukobom s Petrom Selemom oko financijske konstrukcije ljetošnje produkcije Verdijevog "Don Carlosa". Umjesto toga, kao razlog navodi prezauzetost svojim dirigentskim obvezama, koje uključuju i zadržavanje pozicija šefa-dirigenta splitskog HNK i ravnatelja glazbenog programa Splitskog ljeta. Nova ravnateljica Opere, violistica i producentica Maja Žarković, navodno je pritom ne samo intendantov, nego i njegov izbor. No, da sve ipak nije tako idilično kako se želi prikazati, pokazuje i činjenica da HNK Split još uvijek nije objavio program nadolazeće sezone.

(T.M. & I.R.)

Pročitajte i ...
Petar Selem
Bakhe ipak neće biti otkazane?
'Bakhe' ipak igraju, Štrljić ne želi dati ostavku

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici