Držićeva kletva Gradu Teatru

03.09.2008. Print | Pošalji link

Da je Dubrovnik Grad-Teatar pokušavaju nas uvjeriti već nešto više od pola stoljeća, ali samo tijekom ljetnog, kad traje i najskuplja domaća kulturna manifestacija – Dubrovačke ljetne igre.

Ove godine one su i posebno svečane, jer se obilježava 500. obljetnica rođenja Marina Držića, renesansnog dramatičara koji se s tim istim, svojim, Dubrovnikom, a pogotovo s njegovom vlašću - strasno mrzio. To međutim nije spriječilo današnje Dubrovčane i sve koji vode Dubrovačke ljetne igre ili se oko njih motaju iz umjetničkih ili financijskih motiva, da im budu puna usta i program Držića i njegovih djela. Tko je preživio ovogodišnje Igre, vjerojatno mu više ne pada na pamet pogledati niti jednog «Skupa» ili «Dunda Maroja» u životu, ali to je manji problem.

Veći je onaj financijski, koji se pokazuje niti nekoliko dana nakon što je spuštena zastava Libertas i nakon što su glumci vratili ključeve Grada. Kao svojevrsna uvertira za velike malverzacije poslužila je afera s računovodstvom Kazališta Marina Držića, inače jedinog u Dubrovniku, u kojem je revizija otkrila kako je netko, jednostavno rečeno, zamračio oko 150 tisuća kuna.

No, to je, štono bi se reklo, kikiriki u odnosu na ono što se, kako se čini, događa sa sredstvima koja je Vlada Republike Hrvatske doznačila proslavi 500. obljetnice rođenja Marina Držića, točnije Državnom odboru za obilježavanje Držićeve obljetnice, tijelu kojim predsjeda Ivo Sanader, a čine ga eminentna imena od Luke Paljetka, Slobodana Prosperovog  Novaka, Vlahe Bogišića, Tonka Lonze do dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice. Vlada je za proslavu namijenila tri milijuna kuna, koji su trebali biti uplaćeni na račun ustanove u kulturi Dom Marina Držića, no do nje nisu došli, nego su zapeli na računu dubrovačke Gradske uprave i nitko ne zna kako se troše.

Tako se možemo samo nadati da ona zaista odlaze na znanstveni skup pod naslovom «Marin Držić i naše doba», koji vodi Slobodan Prosperov Novak, ugledni kroatist i držićolog koji se također snažno založio za prenošenje  Meštrovićevog spomenika Držića, koji danas stoji na Babinom kuku, na trg ispred Kazališta Marina Držića u srcu starog grada. Osim što se premještanju spomenika protive mnogi, od konzervatora i povjesničara umjetnosti do  Društva prijatelja dubrovačke starine, treba se samo nadati da Meštrovićev Držić neće završiti tako sretno postavljen kao recimo, Tesla istog autora, koji Zagrepčanima samo smeta, ukoliko su već uspjeli savladati i strah od njega.

S druge strane, zanimljivo je da je u dubrovačkim igrama, i to ovima oko Držića, ponovno prisutan Slobodan Prosperov Novak, čovjek s najkraćim intendantskim mandatom u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara. Naime, plesao je samo jedno ljeto, i to, koliko se kasnije uspjelo saznati, ne zato što je došao u umjetnički sukob s nekim, nego zato što je, navodno, bio malo previše slobodan sa službenom kreditnom karticom. Isti čovjek danas vodi radnu grupu Odbora za obilježavanje Držićeve obljetnice, s proračunom od tri milijuna kuna koji više nigdje računovodstveno ne postoje. Držićevo vrijeme zaista nije prošlo, ili je možda riječ o Držićevoj – kletvi?

(I.R.)

Pročitajte i ...
Kazališne srijede u KIC-u
Kazališne srijede - nove zagrebačke tribine
Glasi iz planina - Rene Medvešek
'Glasi iz planina' na daskama ZKM-a
Medvešekovi 'Glasi…' iz Dubrovnika u ZKM-u
Petar Selem
Sve je spremno za početak 59. Dubrovačkih ljetnih igara
Držiću posvećene 59. Dubrovačke ljetne igre
Dani satire 2008. - komentar
ZKM na kraju još jedne uspješne sezone

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici