Tomaž Pandur 'Kaligulom' otvara novu sezonu Gavelle

11.09.2008. Print | Pošalji link

Lako je bilo Dramskom kazalištu Gavella požuriti i otvoriti zagrebačku premijernu sezonu, barem što se tiče takozvanih kazališta za odrasle, kad je predstava već odavno gotova.

Riječ je o „Kaliguli“ Alberta Camusa u režiji Tomaža Pandura, međunarodnom koprodukcijskom projektu koji je hrvatsku praizvedbu imao na Brijunima. Mreža stvorena za ovaj projekt obuhvaća i festivale i institucije iz regije ali i izvan nje. U igri su, pored kazališta Gavella, Teatar Ulysses, međunarodna produkcijska udruga Pandur. Theaters, te festivali Budva-grad teatra, Ohridsko leto i talijanski Mittelfest. S brijunskim izvedbama, predstava je pred publikom bila već devet puta prije zagrebačke premijere koja je najavljena za 12. rujna u Frankopanskoj 8, nakon čega slijedi devet izvedbi u bloku.

Tomaž Pandur ime je koje gotovo i ne treba predstavljati - slovenski redatelj proslavio se već kao mladi umjetnik grandioznim predstavama širokog umjetničkog i produkcijskog zamaha, s tim da u biografiju može upisati i da je bio jedan od najmlađih ravnatelja drame jednog nacionalnog kazališta, doduše onog u Mariboru. U međuvremenu, postao je redateljski nomad, koji radi tamo gdje stekne uvjete, točnije tamo gdje na njegove uvjete pristanu, pa tako, na primjer nije radio u zagrebačkom HNK, ali jest, prije dvije godine na Brijunima kad je, prema tekstu Darka Lukića, postavio posvetu mistiku fizike Nikoli Tesli pod naslovom „Tesla Electric Company“. Tomaž Pandur posljednjih godina živi u Madridu, a u Zagreb je došao djelomično i na poziv ravnatelja Dramskog kazališta Gavella Darka Stazića, koji je tim pozivom htio osvježiti i repertoar i način rada u kazalištu koje vodi.

Mladenačka drama Alberta Camusa, kasnije i nobelovca te jednog od istinskih velikana francuskog pera ne samo 20. stoljeća, za Pandura je drama kojoj nije mogao odoljeti. Romantizirana priča o jednom od najluđih rimskih careva, poznatog po tome i da je u Senat imenovao konja sa sasvim prihvatljivim objašnjenjem da je četveronožac pametniji od mnogih senatora, i sama je po sebi zanimljiva, a pogotovo je takva u obradi Tomaža Pandura i njegove stalne suradnice, dramaturginje Livije Pandur. Redatelj slovenskih korijena zadovoljan je radom u Dramskom kazalištu Gavella, kao i suradnjom s članovima tog ansambla ali i mlađim glumcima od kojih su neki još i studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Pored tog gotovo već zaštitnog znaka predstava Tomaža Pandura, na maštovitoj sceni, a zapravo bazenu koji je smislio dizajnerski tim NUMEN, u kostimima Angeline Atlagić i koreografiji Ronalda Savkovića, u predstavi igraju Sven Medvešek, Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Sven Šestak, Ozren Grabarić, Filip Križan, Vedran Živolić, Igor Kovač i Silvio Vovk. Autorska ekipa „Kaligule“ također je u posljednje vrijeme konstanta, tvrdi Tomaž Pandur, jer je riječ o kreativcima koji se nadopunjuju.

O samoj predstavi redatelj nije želio previše govoriti, jer vjeruje da, kako kaže, predstava to mora činiti sama za sebe: «Uvjeren sam da «Kaligula» i u ovom vremenu i na ovom mjestu ima što za reći, i da je njegov san o posjedovanju Mjeseca nešto o čemu se i danas moramo zapitati. Ne toliko o Mjesecu, koji je već osvojen, nego o snu samom. Zato je dobro da kazalište Gavella u ovoj sezoni ima još predstava koje se bave odnosom realnosti i sna.»

Pandurov „Kaligula“ samo je početak sezone 2008/2009. Dramskog kazališta Gavella, koju čini ukupno pet naslova na velikoj sceni. Vjerojatno i pod utjecajem medija koji su prošle sezone isticali kako u Frankopanskoj 8 radi i previše inozemnih redatelja, sad je stavljen naglasak isključivo na hrvatske i slovenske snage. Tako već nakon Gavellinih večeri sredinom listopada, u studenom  Mateja Koležnik režira „Branu“ Conora McPhersona, a niz nastavlja Rene Medvešek komadom „Život je san“ Calderóna de la Barce i Dora Ruždjak Podolski tekstom češkog filmaša Petra Zelenke pod naslovom „Zgode svakidašnje ludosti“. Posebnost cijele sezone, ako se smije prognozirati, redateljski je prvijenac Filipa Šovagovića, naravno prema vlastitom tekstu pod još uvijek radnim naslovom „Ilijada 2001. - Zub vremena“.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Radio Tesla - Mario Kovač
'Razloga 4' - nova plesna predstava
Razloga 4 – koreografija jedna
Macbeth After Shakespeare - Ivica Buljan
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Petar Selem
Kaligula - Tomaž Pandur
Sumrak bogova
PIJANA NOĆ 1918. - Lenka Udovički
Kazalište Ulysses i u sedmu godinu postojanja ulazi ambiciozno

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici