Njemački i belgijski sraz na šestom Festivalu svjetskog kazališta

17.09.2008. Print | Pošalji link

Iako nazivom zahvaća šire, Festival svjetskog kazališta ipak je samo europski.

U svojem 6. izdanju, razvučenom od 20. do 29. rujna 2008., na programu ima ukupno šest predstava iz Njemačke, Rumunjske, Mađarske i Belgije, kao i koncert iz - Hrvatske. Kao što su to prije nekoliko godina učinili Let 3, ovoga puta Festival svjetskog kazališta dan prije službenog početka najavljuje grupa TBF, i to posebnim, «bestrujnim» nastupom u Zagrebačkom kazalištu mladih, kući koja ionako stoji iza cijelog festivala. Performerski potencijal TBF-a ne treba podcjenjivati, što najbolje zna Ivica Buljan, jedan od selektora festivala, koji je s grupom Splićana radio još dok je bio ravnatelj Drame splitskog HNK, dok je, na primjer, Saša Antić i sam vrlo često igrao u njegovim predstavama.

No, ako se početak šestog Festivala svjetskog kazališta čini malo manje ozbiljnim, ostatak ponude nije takav, ili barem ne ide u tom smjeru jer je okosnica ovogodišnje selekcije sraz njemačkih i belgijskih kazališta. Dubravka Vrgoč, drugi dio selektorsko-ravnateljskog tima festivala, ponosna je što u Zagreb po drugi put dolazi Thomas  Ostermeier, a po treći put kazalište koje vodi Schaubühne am Lehniner-Platz. Redatelj koji je svojedobno bio glavni promicatelj takozvane nove europske drame danas se bavi klasičnijim tekstovima, pa je otvorio i prvi Festival svjetskog kazališta svojom suvremenom inačicom Ibsenove «Nore – Kuće lutaka». Ovoga puta pokazat će  Shakespeareovog „Hamleta“ u radikalno skraćenoj i provokativnijoj verziji, koju prevoditeljski i dramaturški potpisuje Marius von Mayenburg, stalni suradnik kazališta Schaubühne, hrvatskoj publici poznat i po tekstu «Paraziti» koji je svojedobno igran u Dramskom kazalištu Gavella. Ivica Buljan za Ostermeierovog «Hamleta», predstavu praizvedenu ljetos u Avignonu, tvrdi da će obilježiti tijek njemačkog kazališta u sljedećih nekoliko sezona.

Iz Berlina dolazi i jednako čuveno kazalište Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz, i to s tekstom Antona Pavloviča Čehova „Ivanov“, koji potpisuje redatelj bugarskih korijena Dimiter Gočev. Imati ta dva prominentna berlinska kazališta u programu festivala znači, prema Ivici Buljanu, i mogućnost usporedbe, ne samo kazališta nekadašnjeg berlinskog i njemačkog istoka i zapada, nego i dviju različitih struja, ne samo dramaturgije druge polovice 20. stoljeća.

Sraz berlinskih kazališta nije i jedina, uvjetno rečeno, natjecateljska zanimljivost ovogodišnjeg FSK-a. Posebno je zanimljivo što program počinje i završava istim naslovom, što je već na granici formalnog eksperimenta, jer se Čehovljevim depresivnim junakom bavio i mađarski redatelj Tamás Ascher u produkciji budimpeštanskog Kazališta Jószsef Katona, koje je domaća publika već upoznala preko Festivala malih scena u Rijeci. Bit će zato, smatraju selektori, zanimljivo vidjeti i kako isti tekst čitaju dva različita redatelja iz različitih kazališnih sredina. Sličnom usporedbom bavi se i dio takozvanog belgijskog bloka ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta, jer kompanija tg STAN u predstavi «2 Antigone» istovremeno izvodi verzije starogrčke priče iz pera dvojice Jeana – Cocteaua i Anouilha. Kompanija koja traje već dva desetljeća, i čije ime zapravo znači „Stop Thinking About Names“, funkcionira kao autorski kolektiv glumaca, koji između sebe dijele uloge i redatelja i dramaturga. Zato su, tvrdi Ivica Buljan, na suvremene kazališne modele utjecali i više od drugog velikog predstavnika belgijske scene – Jana Fabrea. Njegova predstava „Another Sleepy Dusty Delta Day“ zapravo je posveta umirućoj majci koju je ispisao pomoću hrvatske izvođačice Ivane Jozić, a pod koju je kao koproducent, uz gomilu drugih, potpisano i Zagrebačko kazalište mladih.

Na koncu, predstava koju se ne može svrstati u blokove ili povezati s bilo kojom drugom u programu, dolazi iz Rumunjske, točnije iz Nacionalnog kazališta Radu Stanca iz Sibiua. To je Beckettov  komad „U očekivanju Godota“ u klasičnoj i baš zato danas subverzivnoj režiji proslavljenog Silviua Purcaretea. I više nego zanimljiv program ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta, premrežen poveznicama, sličnostima i razlikama, odvijat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih, Dramskom kazalištu Gavella, Zagrebačkom kazalištu lutaka i Hrvatskom narodnom kazalištu. Pored svih spomenutih redatelja, tijekom festivala u Zagrebu će kao posebna gošća boraviti i Ellen Stewart, legendarna osnivačica njujorškog off kazališta La MaMa.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Festival svjetskog kazališta 2009. - završni komentar
Zvijezde na Festivalu svjetskog kazališta
Autorski projekti u fokusu Festivala svjetskog kazališta
Isabellina soba - Jan Lauwers
Festival svjetskog kazališta 2009. - izvještaj prvi
Muzički Biennale Zagreb 2009. – zaključak
Dodjela Europske kazališne nagrade u znaku jastoga
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Pijani proces - Ivica Buljan
Festival svjetskog kazališta 2008. - završni komentar

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici