Počinje deveta Platforma mladih koreografa

11.10.2008. Print | Pošalji link

Treća, ili, sudeći po obimnosti programa, možda već i druga plesna manifestacija u Hrvatskoj po veličini i značaju, Platforma mladih koreografa otvara se 12. listopada 2008. po deveti put i traje punih osam dana.

Razvoj ove plesne smotre, koja je u međuvremenu dobila i međunarodni status, sasvim je logičan i primjeren samoorganizaciji takvog tipa, jer je Platforma nastala iz želje da ne još potpuno afirmirani domaći plesni autori izbjegnu zamke selekcije većih festivala koji ovise o velikim imenima i odgovarajućem odazivu publike. Međutim, kako je Platforma u organizaciji Plesnog centra Tala, ili Larise Lipovac i Tamare Curić, rasla, i sama se pretvorila u pravi festival, sa sve važnijim inozemnim imenima i gostovanjima, uz nepodijeljenu potporu domaćih plesača i koreografa.

Kako i ne bi, kad njezino ovogodišnje izdanje donosi ukupno 19 plesnih predstava od čega 4 premijere među kojima su i dvije koprodukcije same Platforme ili Plesnog centra Tala s partnerima iz Hrvatske i regije. Na devetoj Platformi predstavit će se ukupno 24 koreografa, od čega 11 inozemnih i čak 13 domaćih, što samu manifestaciju čini nezamjenjivom u okviru hrvatske plesne scene, ali i izvan nje jer jedna od glavnih pokretačkih ideja i nije samo prezentacija u domaćem kontekstu nego i izvoz domaćeg plesa. Upravo zato Platforma već godinama radi na povezivanju sličnih manifestacija iz europskih zemalja, tvrdi Larisa Lipovac dok nabraja uspjehe domaćih koreografa na gostovanjima u inozemstvu: „Pokazalo se da je izvoz hrvatskog plesa na taj način moguć. No, nije se stalo samo na igranju predstava, nego se domaći koreografi uključuju u razne rezidencijalne i edukativne programe i razvojne projekte.“

Deveta Platforma mladih koreografa održava se na nekoliko zagrebačkih lokacija, ponekad čak i istodobno, od Zagrebačkog kazališta mladih, preko Zagrebačkog kazališta lutaka, do Tvornice i Histrionskog doma. Upravo u ZKM-u bit će i otvaranje, koje ovoga puta obilježava nastup kompanije francuske koreografkinje Martine Pisani s predstavom naslova „Sans“ ili, u prijevodu, „Bez“. Predstava je s velikim uspjehom već izvedena na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu ovoga ljeta, a s obzirom da Martine Pisani upravo radi sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, čini se važnim da zagrebačka publika ovim putem upozna njezin rad. Drugi dio programa otvaranja bit će gostovanje jedne od koprodukcija Plesnog centra Tala, one sa sarajevskim East-West Centrom koji vodi kazališni redatelj Haris Pašović. Projekt u nastajanju koreografira Tamara Curić, a naslov je „Bolero Sarajevo“. U njemu sudjeluju članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, sarajevski glumci i zagrebački suvremeni plesači.

U ostatku programa, i deveta Platforma mladih koreografa zadržava dosadašnju strukturu, koja se dijeli na tematske večeri. Tako Dancetarium donosi prezentacija luksemburških i francuskih koreografa selektiranih od strane Platforminih inozemnih partnera, večer nazvana Break a Leg je natjecateljski program mladih domaćih koreografa, dok Koreomat podrazumijeva prezentaciju profesionalnih hrvatskih plesnih produkcija. Treba ipak izdvojiti 16. listopada, kad će Udruženje plesnih umjetnika Hrvatske u sklopu Platforme dodijeliti svoju godišnju nagradu, ali će zagrebačku premijeru imati i novi projekt prošlogodišnje pobjednice Sanje Tropp Frühwald  naslova „Tainted“. Pored izvedbenog programa i ovogodišnja Platforma nudi brojne druge sadržaje, poput radionica, predavanja, diskusija, prezentacija projekata i inozemnih partnerskih institucija, kao i izložbu. Ostaje još samo pozvati sve ljubitelje plesa da prepoznaju i listopad, a ne samo lipanj i srpanj, kao mjesec obilježen plesom.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Srce moje kuca za nju - Borut Šeparović
Tko je hrvatska reprezentacija, pitaju se Šeparović i Frljić
Nogometna utakmica Hrvatska : Engleska iz 2007. na daskama HNK
Generacija 91.-95. – rat u Bosni očima današnjih klinaca
'Generacija 91.-95.' - nova predstava Boruta Šeparovića
CRŠ dovodi Paheka, Janjetova i Pecaua, a prisjeća se i Edvina Biukovića
Crtani Romani Šou 2009.
Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju
Platforma mladih koreografa 2009.
Dvije djevojke i dvije instalacije

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici