Noć kazališta u Dubravi

25.10.2008. Print | Pošalji link

U imaginarnoj hijerarhiji hrvatskog glumišta dječja kazališta u sklopu centara za kulturu vjerojatno su najniža točka, nakon koje slijede još samo amaterski pokušaji.

No, Dječje kazalište Dubrava koje djeluje u sklopu Centra za kulturu Dubrava, posljednjih je godina postalo relevantno mjesto u kojem rade inozemni i najbolji domaći umjetnici, glumci i redatelji, te čije predstave sa zanimanjem prate i odrasli. Pored toga, produkcije ovog teatra putuju i po europskim festivalima, i to ne samo onima rezerviranim za dječje predstave. Tako su, na primjer, „Blizanke“ u režiji Olivera Frljića čak dobile poziv od sarajevskog MESS-a, festivala na kojem bi rado gostovala i bitno veća i navodno važnija hrvatska kazališta.

Tajnu uspjeha, u kojoj zapravo uopće nema mistike, objašnjava umjetnički ravnatelj Dječjeg kazališta Dubrava Leo Vukelić i pritom se odužuje svojoj prethodnici Franki Perković Gamulin koja mu je, rješavanjem statusa kazališta i njegovom profesionalizacijom, ostavila zdrave temelje. Malo bolji status Dječjeg kazališta Dubrava rezultirao je i povećanjem produkcije, a kvaliteta predstava odradila je ostalo – pozive na festivale, međunarodne i domaće nagrade, te posljedično podizanje renomea na razinu koja je samo prije nekoliko godina bila nezamisliva: „Postalo je uobičajeno da igramo oko 250 predstava godišnje, što je zaista velik broj za kazalište naših gabarita i osoblja. Imamo i pedesetak gostovanja godišnje, uobičajeno smo gosti na pet do sedam inozemnih i domaćih festivala po sezoni, a možemo se pohvaliti i sve većim brojem nagrada.“

Nije stoga čudno da je upravo ovaj mali teatar s periferije izabran kao nositelj jednog europskog pilot-projekta. Tako će se 25. listopada u Dubravi dogoditi «Noć kazališta», manifestacija koju je zamislila francuska redateljica i dramska pedagoginja Eleonora Rossi. Leo Vukelić «Noć kazališta» vidi kao pandan onoga čime si muzealci već nekoliko godina uspješno podižu vrijednost: „Noć muzeja je relativno jednostavna stvar, jer samo treba otvoriti vrata muzeja i dopustiti publici da u nekim drugim terminima uđe u muzej. Noć kazališta je nešto bitno kompliciranije, je na jednoj pozornici treba odigrati nekoliko različitih predstava jednu za drugom, što predstavlja, pored svega ostalog, i velik organizacijski problem.“

U Europi je ovakva manifestacija već viđena, pa «Noć kazališta» u Dječjem kazalištu Dubrava nije pionirski projekt u smislu apsolutnog prvenstva, ali jest u domaćim okvirima. Iako ne traje od 20 do 8 sati, kako je bila prvotna namjera, prva Noć kazališta Dječjeg kazališta Dubrava traje od 17 sati do 2 ili 3 ujutro, ovisno o tome kad se tko sjeti promjene iz ljetnog u zimsko računanje vremena. Program započinje predstavljanjem projekta i okruglim stolom na istu temu, a nastavlja se gostovanjem ljubljanskog Mini Teatra s predstavom „Kalif Štrk“. Nakon Slovenaca predstavit će se i domaće snage, produkcijom samog Dječjeg kazališta Dubrava „Gašpar i napitak zločestoće“, a za njom slijedi nastup i Plesnog studija kazališta-domaćina prve hrvatske «Noći kazališta». Zabavne programe namijenjene najmlađima upotpunit će i predstavljanje Kulturnog centra za djecu i mlade Doroznikaia iz Varšave, a u ponoć je na rasporedu predstava za odrasle. Bit će to „Judith French“, nagrađeni tekst Vlatke Vorkapić koji je autorica i režirala u produkciji Teatra na Trešnjevci i udruge Ars septima. Izborom baš te predstave koja govori o suvremenim opsesijama a završava krvavo, Leo Vukelić pokušava od Dječjeg kazališta Dubrava napraviti i centar koji neće okupljati samo najmlađu nego i mladu publiku.

Svi programi u sklopu manifestacije «Noć kazališta» u Dječjem kazalištu Dubrava su besplatni, pa se u Cerskoj 1 očekuje poprilična gužva. Hoće li Noć kazališta postati uobičajena praksa ove ili sličnih institucija, Leo Vukelić još ne zna, ali se nada da ova inicijativa neće biti kratkog daha, pogotovo zato što se u nju mogu uključiti i sva ostala domaća kazališta.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Balade Petrice Kerempuha - Franka Perković
Ambijentalno kazalište - teatar u prostoru koji pobuđuje maštu
I Novi Zagreb može biti pozornica!
Kraljevo - Ozren Prohić
Bog masakra - Franka Perković
Naš dečko - Franka Perković
Uvjetovani emocionalni odnosi u 'Našem dečku'
Jebote kolko nas ima - Franka Perković
Nova predstava Nine Mitrović u Kerempuhu
Prebrojavanje u Kerempuhu: 'Jebote, kolko nas ima'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici