Medvešekovi 'Glasi…' iz Dubrovnika u ZKM-u

14.11.2008. Print | Pošalji link

U posljednje vrijeme i hrvatsko je glumište shvatilo da su koprodukcije uvjet preživljavanja.

Osim s inozemnim partnerima, što je uvijek reklamno zanimljivije, tu je i suradnja između domaćih institucija, kako samih kazališnih kuća, tako i između njih i festivala. Najnoviji, i sudeći po kritikama ali i nagradi Orlando, bili su ovoljetni «Glasi iz planina» u režiji Renea Medvešeka, koje sutra očekuje i zagrebačka premijera. Ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, redatelj Ivica Kunčević, dao je možda i najbolji opis kad ju je nazvao «predstavom sretnih susreta», susreta između Medvešeka i Dubrovnika, Igara i ZKM-a, različitih glumačkih generacija, i na kraju između dvojice velikana hrvatske književnosti.

Početna je ideja bila, u godini kad se slavi petstota obljetnica rođenja Marina Držića, postaviti takozvani prvi hrvatski roman, «Planine» Petra Zoranića. Shvativši da su zadarski i dubrovački majstor zapravo vršnjaci, a i zbog zahtjeva od strane Dubrovačkih ljetnih igara, čiji je cijeli ovogodišnji program bio u znaku Držića, «Planine» su se pomiješale s Vidrinom pastoralom «Tirena», pa je predstava koju kao redatelj ali i dramaturg potpisuje Rene Medvešek, na kraju dobila naslov «Glasi iz planina».

Jednom od najuspješnijih i najcjenjenijih redatelja, iako bi Renea Medvešeka prije trebalo jednostavno zvati kazališnim autorom, nije bilo svejedno kad je dobio poziv iz Dubrovnika. Istraživački rad teško je pratiti, a pogotovo je tako kad si uzme zaista zahtjevan zadatak da pomiješa ambijentalni pristup, studente kojima predaje na Akademiji dramske umjetnosti i bivše kolege iz Zagrebačkog kazališta mladih, i sve ostalo što čini jednu festivalsku produkciju. U «Glasima iz planina» igraju ZKM-ovci Rajko Bundalo, Jadranka Đokić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Milivoj Beader i Doris Šarić-Kukuljica. Veći dio ansambla ipak čine studenti glume Akademije dramske umjetnosti: Ivan Vukelić, Ivan Bošnjak, Iskra Jirsak, Zoran Pribičević, Nika Mišković, Aleksandra Stojaković, Mirela Videk, Sanja Crljen, Petar Cvirn i Mia Biondić. Predstava nosi obilježja na koja je Medevešek svoju publiku već navikao, no ovoga puta za eklektični pristup ima i pokriće jer tvrdi da je samo slijedio – zadarskog začinjavca. Iako «Planine» danas zovemo prvim hrvatskim romanom, riječ je zapravo o zbirci koja sadrži prozne ulomke, ali i pjesme i etnografiju, pa je takva i predstava. 

Ipak, ispod vizualnih i glazbenih efekata, među kojima su replike narodnih plesova u koreografiji Vida Bagura i Sonje Pregrad ili glazba Mojmira Novakovića i grupe Kries,  «Glasi iz planina» ujedno i propituju baštinu koju se danas ili u potpunosti odbacuje, ili se koristi u već ustaljenim modelima. Rene Medvešek u analizi jednog okamenjenog književnog žanra, koji definitivno pripada davnini, i danas vidi zanimljivu kazališnu mogućnost i  mogućnost za kazalište. Jer, Držiću i Zoraniću zajednička je upravo pastorala, književni oblik koji opisuje utopiju suživota s prirodom, gdje su likovi uglavnom pastiri, seljaci i mitološka bića poput vila i satira u ljubavnom zanosu. Iako je danas svedena na slikovnicu, Medvešek pastoralu drži iskazom vremena i renesansnih ljudi koji su kroz takav književni oblik reagirali na krutu srednjovjekovnu duhovnost.

Hoće li i u dvorani Istra Zagrebačkog kazališta mladih «Glasi iz planina» biti jednako efektni i zanimljivi kao na otvorenim prostorima Grada-Teatra, premijerna će publika vidjeti u subotu, 15. studenog u 20 sati. Pastorala u srcu metropole ipak ostaje nešto duže nego što je to slučaj s produkcijama ljetnih festivala, jer nova je predstava Renea Medvešeka sastavni dio ovosezonskog repertoara ZKM-a.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Filip Šovagović
Život je san - Rene Medvešek
Rene Medvešek sanja Calderóna
'Život je san' - novi eksperiment Renea Medvešeka
Ne, prijatelj! - Saša Anočić
Ilijada 2001. - Filip Šovagović
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Putujuće pozorište Šopalović - Tomi Janežić
Glasi iz planina - Rene Medvešek
'Glasi iz planina' na daskama ZKM-a

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici