Nogomet + tango = 'Argentina' - Hrvatska

21.11.2008. Print | Pošalji link

Često se pitamo kako nas stranci vide.

Ako je reakcija pozitivna, čak i običan posjet kafićima ili mali noćni izlazak dokumentiran u stranom tisku postaje relevantni pokazatelj uspješnosti hrvatske turističke ponude, dok se negativni dojmovi objavljuju tek više ili manje anonimnim postovima, ili ih se, u slučaju da su ipak pronašli put do medija, jednostavno ignorira. Milijuni noćenja, međutim, ne govore ništa o Hrvatskoj i njezinim stanovnicima, jer za pravo upoznavanje potrebno je malo više vremena. Argentinska redateljica Renata Carola Gatica povezana je s ovim prostorom obiteljskim vezama, i imala je dovoljno vremena upoznati nas izbliza. Predstava jednostavnog naslova «Argentina», autorski projekt koji potpisuje zajedno s Hanom Veček, rezultat je tog neformalnog istraživanja. Premijera ove koprodukcije Teatra &TD i KUFER-a na održat će se  21. studenog u 20 sati u SEK-u, ili Studentskom eksperimentalnom kazalištu, što je samo malo ljepši naziv za sobicu iza garderobe Teatra &TD.

Argentinska redateljica vidi Hrvatsku onako kako ju je prikazala u ovoj predstavi: «To je ujedno i moja završna izjava, nakon što sam ovu zemlju upoznavala punih pet godina ne doduše stalnog života ovdje, ali tijekom čestih dolazaka razmišljala sam o čemu zapravo želim nešto reći. Na početku je jezična barijera bila tolika da nisam u potpunosti razumjela Hrvate. S jedne strane bili su mi slični Latinoamerikancima, otvoreni, prijateljski nastrojeni i puni strasti u recimo to tako, dobru i zlu. S druge strane, znate biti i potpuno drukčiji, s reakcijama koje čovjek ne može vjerovati kad mu se dogode.»

Iako je karijeru kazališne redateljice počela graditi u rodnoj Argentini, dolaskom u Hrvatsku Renata Carola Gatica počela je i ovdje tražiti odgovarajuću kazališnu temu. Pomalo neočekivano, pronašla ju je u samom društvu, i to preko privida koji joj se učinio simboličnim. U Hrvatskoj, naime, nije prepoznavala homoseksualce, pa joj se činilo da ih ovdje niti nema: «Kad sam tek počela dolaziti u Hrvatsku, činilo mi se da ovdje uopće nema homoseksualaca. Naravno da nije tako, ali ovdje se oni ne pokazuju tako da ih odmah uočite. U Argentini je drukčije, tamo gotovo više i ne pričamo o gay temama jer su nam postale dosadne».

Gay tematika samo je povod za malo širu usporedbu  Argentine i Hrvatske: «Argentina je vrlo otvorena zemlja, jer je bazirana na miješanju rasa i kultura. Morali smo se miješati da bismo preživjeli, tako da danas uopće ne postoji nešto što bi bio čisti Argentinac. Zato i danas prihvaćamo sve što je drukčije, bilo to dobro ili loše. U Hrvatskoj je priča drukčija, Hrvati su se, barem u posljednje vrijeme, trudili postati nacionalno što čišća zemlja, što je vezano vjerojatno i uz obranu granica i slično», smatra  Renata Carola Gatica.

„Argentina“ je zato predstava koja preko tanga i nogometa, što su zaštitni znaci ove južnoameričke zemlje, priča o Hrvatskoj. Nogomet je pritom samo povod, ali ne treba zanemariti i njegov socijalni aspekt, koji predstavi ovakvog tipa itekako treba: «Ukoliko želite vidjeti kakvo je zaista stanje društva, treba otići na nogometni stadion. Tamo ćete vidjeti što su i kakvi su ljudi zapravo, jer tek tamo su potpuno iskreni. Nogometni navijači na stadionu otkrivaju sve svoje probleme, sve ono što ih muči, jer se tek tamo osjećaju potpuno slobodni i nesputani političkom korektnošću.»

Renati Caroli Gatici u radu na „Argentini“ pomogli su ovdašnji kazališni prijatelji, pa tako u predstavi putem videa igraju Rakan Rushaidat, Janko Rakoš, Saša i Živko Anočić te Bojan Navojec. Uživo u SEK-u nogometnu priču iz Hrvatske ispričat će Janko Popović Volarić, Tvrtko Jurić, Dean Krivačić, Nikša Marinović i argentinski glumac i plesač Damian Cortes Alberti. Upravo njemu pripada i, uvjetno rečeno, glavna uloga, tvrdi redateljica: «Htjela sam napraviti predstavu o tome kako se osoba iz Argentine pokušava snaći u hrvatskom društvu. Međutim, priču sam dotjerala do ekstrema time što sam izmislila čisto hrvatski nogometni klub koji kupuje argentinskog igrača koji je drukčiji, i to na mnogo različitih načina. To kako je on drukčiji i nije previše važno, jer nisam htjela raditi predstavu isključivo o homofobiji ili ksenofobiji, nego o tome kako određena skupina ljudi, u ovom slučaju Hrvata, postane takva jer se boji različitosti.»

Kako na kraju procesa izgleda i što nam sve želi reći „Argentina“, priča o Hrvatskoj kako je vidi argentinska redateljica Renata Carola Gatica,  publika koja nema ulaznice za premijeru vidjet će 22., 24. i 25. studenog.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Argentina' - priča o Hrvatskoj

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici