Kazalište Ulysses i u sedmu godinu postojanja ulazi ambiciozno

21.06.2007. Print | Pošalji link

U skladu s jednim davnim sloganom, Kazalište Ulysses, već sedam godina stacionirano tijekom ljetnih mjeseci na Malom Brijunu, sve godine u svakom pogledu sve više napreduje.

Nakon prošlogodišnjeg izleta u međunarodnu koprodukciju s kompanijom Tomaža Pandura na projektu «Tesla Electric Company», ovoga ljeta kazalište nazvano po Odiseju vraća se u domaću luku i intenzivno se bavi, ne Titom kao Eurokaz, nego Krležom.
Pod općenitim i neobaveznim naslovom «Krleža danas» Brijuni će od početka srpnja pa do kraja kolovoza biti u znaku najvećeg  hrvatskog pera prošlog stoljeća. Pored okruglog stola i zbirke referata koja je već u tisku, Ulysses priprema ukupno dvije premijere i jednu obnovu, dva gostovanja i nekoliko koncerata, te premijeru dokumentarnog filma o Krleži.

Veliki krležijanski mehanizam na Brijunima pokrenut će sam Rade Šerbedžija jednom davnom uspješnicom, odigranom od 1975. do 1990. više od 2.000 puta. «Moj obračun s njima», monodrama koju je Šerbedžija znao izvoditi i pred Titom, što je ponovno tema za ovogodišnji Eurokaz, igra i 6. srpnja. To je prvi dan mini-simpozija, ili foruma, na temu «Krleža danas» koji u hotelu na Velikom Brijunu uz Kazalište Ulysses organizira krležolog, urednik enciklopedije Krležijane i uopće «čuvar Krležinog pečata», Velimir Visković. Namjera foruma je promisliti o tome na koji način treba danas interpretirati Krležino djelo i što nam ono danas, nakon svega, znači.
Broj sudionika Foruma «Krleža danas», kao i njihovo medijsko, znanstveno, a u ponekim slučajevima i političko značenje, nije zanemarivo Dosad je prijavljeno šesnaest referenata, u rasponu od Vladimira Bitija i Igora Mandića, Mani Gotovac i Antuna Vujića, preko Zvonka Makovića i Mihajla Pantića, do Zlatka Viteza, Predraga Lucića i Tomislava Brleka.

Ipak, glavna ovosezonska briga Kazališta Ulysses je njegova središnja produkcija. Očekivano, riječ je o Krležinom tekstu, ali ne jednoj od njegovih drama nego noveli «Pijana noć 1918.», za čiju je dramatizaciju zadužen Ivo Štivičić. Nekadašnju scenarističku zvijezdu i čovjeka koji zaista jest zašutio tijekom devedesetih, danas na posao gone redateljica predstave Lenka Udovički i njezina dramaturginja Tena Štivičić. «Pijana noć» već je pretvorena u predstavu, na Splitskom ljetu prije dva desetljeća i to, znakovito, od strane Ljubiše Ristića. Brijunska predstava trebala bi pak  biti manje spektakularna, ali bi se njezino značenje trebalo produbiti s obzirom na slojeve koje je tom tekstu dodala sama povijest, smatra Velimir Visković: «Postoje stanoviti paralelizmi između tog teksta i naših vremena, odnosno devedesetih godina, jer on je komentar događaja neposredno nakon velikog sloma i promjene vlasti. Zapravo je to Krležin mladenački prosvjed protiv čajanke što su je Zagrepčani, do jučer pokorni podanici austrougarske monarhije, organizirali novopridošlim srpskim oficirima.» «Pijanu noć» izvest će premijero 10. kolovoza na malobrijunskoj Tvrđavi Minor internacionalna glumačka ekipa: Sreten Mokrović, Nebojša Glogovac, Branislav Lečić, Jasmin Telalović, Josipa Lisac, Nina Violić, Damir Borojević i mnogi drugi.

Međutim, iako je najveća, ona nije i jedina ovosezonska produkcija Ulyssesa, jer je za 18. srpnja najavljena i premijera «Balada Petrice Kerempuha» u zajedničkoj režiji Rade Šerbedžije i Darka Rundeka. U njoj, pored haustorovca i kantautora na privremenom radu u Parizu, nastupaju Vili Matula, Mladen Vasary, Maja Posavec i članica Rundekovog Cargo Orkestra, violinistica Isabel. U sedmu, krležijansku sezonu Kazališta Ulysses treba ubrojiti još i premijeru dokumentarnog filma Eduarda Galića o Krleži pod naslovom «Predvečerje jedne skepse», gostovanje Dragana Despota s monodramom «Na rubu pameti» i gostovanje Umjetničke organizacije Act Lab s kabareom «Petritza und Militargrenzmusik» Željka Vukmirice i pratećeg benda.

Sve to zvuči dobro i veselo, programski objedinjeno i logičnije od, na primjer, programa Dubrovačkih ljetnih igara. No, kako život, a to Rade Šerbedžija najbolje zna, uvijek iza ugla skriva i neku psinu, na jednu takvu je ovoga puta morao i sam reagirati, pa je podsjetio na činjenicu da Feral Tribune više ne izlazi i pozvao sve zainteresirane na akciju spašavanja splitskog tjednika koji mu je čak i objavio knjigu poezije. Što će biti od akcije spašavanja Ferala, i hoće li joj se pridružiti ostali krležolozi i krležijanci, čije se mišljenje o slučaju slitskog tjednika i njegovoj sudbini dosad nije moglo ovako javno čuti, tek ćemo vidjeti. Ali, nadamo se da će o tome na Forumu «Krleža danas» progovoriti Predrag Lucić, i nekako nam se čini da bi to mogao biti i najzanimljiviji dio tog okruglog stola, a možda i cijelog krležijanski ambicioznog i grandioznog plana sedme sezone Kazališta Ulysses.

Pročitajte i ...
Don Juan - Paolo Magelli
Kazalište Ulysses ove godine ima samo jednu premijeru
'Don Juan' na Malom Brijunu – atipično i aktualno
Kaligula - Tomaž Pandur
Romeo i Julija '68 - Lenka Udovički
Brijunski povratak u '68.
Hipi komuna na Brijunima
Dani satire 2008. - komentar
Balade Petrice Kerempuha na Brijunima
Zlatni lav okuplja umjetnike na granici

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici