PSI 15 u lipnju 2009. - najveći znanstveni skup ikada

05.01.2009. Print | Pošalji link

Zagrebački je lipanj najkazališniji mjesec, jer se festivali nižu kao na pokretnoj traci, i takav je već godinama.

Ipak, ove godine nadmašit će sam sebe, ali i mnoge druge, jer se u metropoli sprema međunarodna konferencija najvišeg intenziteta, ujedno znanstvena i umjetnička, zbog koje će se u gradu u jednom trenutku naći oko šest stotina znanstvenika i umjetnika koji se bave izvedbom, sa svih njezinih strana i u svim njezinim značenjima.

Riječ je o 15. po redu konferenciji PSI ili Performance Studies International,
organizacije koja okuplja više od 1.500 članova iz cijelog svijeta, od akademskih istraživača izvedbe do umjetnika kojima je izvedba ujedno i istraživanje. Organizatori konferencije su Centar za dramsku umjetnost iz Zagreba, Filozofski fakultet i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačko kazalište mladih, Studentski centar i Teatar &TD Sveučilišta u Zagrebu te Institut za etnologiju i folkloristiku. Članovi Organizacijskog odbora konferencije ugledni su znanstvenici i nastavnici, koje, kao direktor konferencije, predvodi docent na Odsjeku za dramaturgiju akademije dramske umjetnosti, Marin Blažević. On je posebno ponosan na činjenicu da je ova konferencija «najveći skup u području znanosti o umjetnosti ili humanistici uopće ikada održan u Hrvatskoj», a vrlo vjerojatno i najveći znanstveni skup održan na ovim prostorima.

Konferencija će se, pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Zagreba održati od 24. do 29. lipnja. Znanstveni dio većinom će zauzeti dvorane i predavaonica Filozofskog fakulteta, dok će se umjetničke izvedbe podijeliti na one u Zagrebačkom kazalištu mladih i Teatru &TD. I sama je tema konferencije „Misperformance / kriva izvedba“ izuzetno zanimljiva, čak i provokativna. PSI 15 tako istražuje širok spektar kulturnih, organizacijskih, tehnoloških i političkih izvedbi, ali u žarište rasprave postavlja probleme njihove (ne)uspješnosti, uzroke i posljedice izvedbene pogreške, krivog čitanja, nerazumijevanja, nesporazuma i neprilagođenosti. Izvedbu pritom ne treba shvatiti isključivo kao kazališni čin, nego djelovanje u najrazličitijim sferama života: od privatne do društvene i političke izvedbe, od umjetničkih avangardi i propalih revolucija do ekoloških katastrofa, ili od ideoloških izvrtanja i zloporaba moći do novih perspektiva, pa čak i otpora autoritetima bilo kakve vrste. Taj možda i prije antropološki aspekt izvedbe i njezine pogrešne interpretacije objašnjava Lada Čale Feldman, profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta i predsjednica Organizacijskog odbora konferencije. «Naš je najveći interes refleksija o kazalištu i inim formama koje obuhvaća koncept izvedbenih studija, ali s obzirom da je riječ o interdisciplinarnoj paradigmi, pozvali smo i kolege iz susjednih polja.»

Izvedbeni studiji, osim što su zanimljivi zbog umreženih referencija, bude interes i zbog političkih konotacija, koje u spoju s ovako zadanom temom mogu dati intrigantne rezultate u lipnju, kako u referatima tako i u interpretacijama konkretnih izvedbi.

Zanimljiv je, međutim, i put kako je upravo Zagreb došao do organizacije ovakvog skupa. Riječ je vjerojatno o kruni dugogodišnjih napora Centra za dramsku umjetnost, udruge koja promovira izvedbene prakse drukčijeg karaktera od onog prezentiranog u repertoarnim kazalištima. Radi to na nekoliko polja: od same produkcije do takozvane teorijske potpore putem izdanja među kojima je najvažniji magazin za izvedbene umjetnosti Frakcija. Upravo ona je bila ključ preko kojeg je inicirana ideja o Zagrebu kao domaćinu 15. konferencije PSI. No, CDU ne bi mogao sam ostvariti skup ovakvog profila, pa su se pridružili i akademski partneri. To partnerstvo nema samo praktično značenje, napominje Lada Čale Feldman, jer izvedbeni studiji možda jesu konkurencija, ali nisu pogubni za tradicionalnu teatrologiju. Upravo zato, na Filozofskom fakultetu bit će održana uvodna sesija otvorena za javnost, na kojoj će eminentni svjetski teoretičari raspravljati upravo o odnosu te dvije znanstvene discipline i njihovih tradicija.

Posebno zanimljiv segment programa ove konferencije bit će i njezin umjetnički, točnije izvedbeni dio. Dinamika najvećeg humanističkog skupa u Zagrebu podrazumijeva, naravno, onaj formalniji dio s referatima i diskusijama, ali i poslijepodnevni i večernji program manje akademskog karaktera. Organizatori su smislili poseban format koji će zapravo biti testiran upravo u Zagrebu. Nazvali su ga smjene ili «shifts», i u njima se prepliću, spajaju i međusobno komentiraju umjetničke izvedbe i teorijske refleksije. Neke od smjena bile su pozivne, pa su ih osmislili ugledni umjetnici i teoretičari, dok će se ostatak od dvadesetak termina popuniti putem natječaja. Na adresu Organizacijskog odbora stiglo je trostruko više aplikacija nego što ima slobodnih termina, što najbolje govori o tome koliko je ovaj novi način da konferencija o izvedbenim studijima izađe iz akademskih obrazaca već uspješan. A pritom je još riječ o – domaćem patentu. Organizatori pritom napominju kako sama konferencija nije i ne može biti festival, te da Organizacijski odbor nije selektor, pa su izvedbe koje će se tijekom konferencije dogoditi birane na temelju problemskih, a ne estetskih kriterija.

Sam program konferencije, njezinog teorijskog i izvedbenog dijela, bit će objavljen uskoro, ali već sada je jasno da će PSI 15 postati nezaobilazno odredište kazalištaraca i teoretičara u najširem smislu riječi, ne samo iz regije nego doslovno iz cijelog svijeta.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Barbelo' ili Srbljanović i Magelli u Gavellinom paketu
'Barbelo, o psima & djeci' u Gavelli
Barbelo, o psima i djeci - Paolo Magelli
Narančasti pas i druge priče (još bolje od stvarnosti)
Konferencija PSI tematizira pogrešku
Narančasti pas ili nenapisana povijest performansa
Narančasti pas i druge priče – predstava o povijesti performansa
Najveća konferencija u hrvatskoj povijesti bavi se – greškom?
Sve je spremno za PSI 15
Retrospektiva Milivoja Uzelca u Umjetničkom paviljonu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici