Koreografija nevidljivog rada u novoj predstavi BAD Co.

14.01.2009. Print | Pošalji link

Bezimeno autorsko društvo ili BAD Co. jedan je od onih domaćih umjetničkih kolektiva koji se u nepunih desetak godina sasvim solidno pozicionirao na europskoj sceni.

Kompanija je nastala gotovo kao eksperiment, kad je raznorodna grupa u kojoj je, paradoksalno, bilo najmanje izvođača, odlučila svoja znanja i vještine investirati u malo drukčiji oblik umjetničke proizvodnje. Kako funkcionira bez čvrste hijerarhije, bez stupnjevanja i bez zadanih funkcija, projekti BAD Co. zajednički su rad, u kojem su plesači ponekad redatelji, dramaturzi izvođači, filozofi koreografi i slično. Niz  hvaljenih i nagrađenih predstava potvrdio je da je neuobičajeno mišljenje izvedbene kompanije moguće i u Hrvatskoj, ali ne bez pomoći izvana. BAD Co., naime, više igra izvan domovine nego u njoj, pa je i nova predstava pomalo enigmatskog naslova „1 siromašan i jedna 0“ premijeru imala u Grazu, na međunarodnom festivalu Steirischer Herbst ili Štajerska jesen u listopadu 2008. Ova priča o radu, koreografiji, filmu, plesu i politici, takozvanu zagrebačku praizvedbu ima 14. siječnja 2009. u velikoj dvorani Teatra &TD koji je, zajedno s Austrijancima, koprodukcijski partner ovog projekta.

Novu predstavu režijski, uz Gorana Sergeja Pristaša, potpisuje Tomislav Medak, jedan od osnivača kompanije, za kojeg su međunarodne koprodukcije i gostovanja ne samo prirodni razvoj nego i jedini način preživljavanja kazališnog eksperimenta kakav je BAD Co. u Hrvatskoj. Prošlogodišnje izdanje međunarodnog festivala suvremene umjetnosti Štajerska jesen odvijala se pod sloganom „Načini izbjegavanja nesreće“. Medak međutim tvrdi da nije bilo nikakvog tematskog zahtjeva od strane koproducenata, ali da ova predstava u sebi ima element katastrofe ili vakuuma  nakon bitne društvene transformacije, a to je u ovom slučaju postindustrijalizacija: „Ono čime se predstava tematski bavi je evakuacija fizičkog i tvorničkog rada u suvremenom društvu.“.

Predstava „1 siromašan i jedna 0“, tvrdi se u popratnom materijalu, nadahnuta je djelom Augusta i Loisa Lumièrea, Samuela Becketta, Vlade Kristla, Jean-Luca Godarda i Haruna Farockija. Ove različite umjetnike, ili barem začinjavce, povezuje takozvana sedma umjetnost – film. Upravo na jednom filmu, i to baš prvom u povijesti - a riječ je o „Izlasku radnika iz tvornice“ braća Lumière iz 1895. -  bazirao se i početak rada na novoj predstavi BAD Co., nastavlja Tomislav Medak: „Taj početni trenutak u povijesti filma je i simbol ili globalna metafora transformacije iz sfere proizvodnog rada u materijalnoj proizvodnji prema proizvodnom radu u nematerijalnoj proizvodnji. Ona se dešava u svijetu  kulture.“

Problem rada, umjetničkog ali i svakog drugog, već je dulje vrijeme jedna od konstanti u interesima BAD Co. koja i inače ne bježi od takozvanih angažiranih tema, ali joj se rijetko može pripisati i agresivno angažiran pristup. Riječ je prije o materijalu koji propuštanjem kroz autorske filtre i rada na probama dolazi do konačne izvedbene manifestacije. „1 siromašan i jedna 0“ u tome nije bitno drukčija od, na primjer, ranijih radova iste kompanije kao što su „Promjene“ ili „“Brisane poruke“ ili „Memories are made of this...“. Ovdje se, međutim, prati paralelna povijest rada i njegovih manifestacija, točnije onog nevidljivog, u što se rad sve više pretvara, i rezultata, koji je uvijek ljepše i lakše pokazati. Ili, kako kaže Tomislav Medak: „Većina filmova počinje u trenutku kad radništvo prijeđe preko praga tvornice i individualizira se u pojedine sudbine ili priče.“

BAD Co. ne može ipak pobjeći od svoje prošlosti, pa kad već dramaturzi imaju takav utjecaj na tematsko i motivsko grananje zajedničkih projekata, ni plesači nisu mogli ostati po strani. Zato je u ovoj predstavi nevidljivost rada povezana s koreografijom i plesom, također jednoj od ljudskih aktivnosti u kojoj je najveći dio rada nevidljiv. Kao što se bavi dekodifikacijom rada na traci i u tvorničkim halama, predstava „1 siromašan i jedna 0“ ponavlja i obrasce kojim se plesna umjetnost 20. stoljeća pokušava izmaknuti ukalupljenju i pokazati onaj nevidljivi i potisnuti rad tijela.

U svemu tome, pored gomile filmskih, teorijskih, dramskih i političkih citata, jedna od najuočljivijih enigmi nove predstave BAD Co. „1 siromašan i jedna 0“ je upravo naslov. Preuzet je iz rada šezdesetosmaške filmske skupine Dziga Vertov čiji je najpoznatiji član bio Jean-Luc Godard, pa se ovu specifičnu jednadžbu iz naslova može nazvati i „Godardovim aksiomom kapitala“. Najjednostavnije bi je bilo opisati ovako: kad se spoje jedan siromašan i jedna nula, ovaj siromašniji postaje malo manje siromašan dok nula ostaje nula. Takvim dodavanjem nula, siromašan na kraju postaje bogat, čak i vrlo bogat, dok nule uvijek ostaju nule.  

Nule i jedinice premijerno će 14. siječnja s početkom u 20 sati, a od 15. do 17. siječnja  reprizno, u velikoj dvorani Teatra &TD, ponovno u vrlo posebnom režimu sjedenja za koji je zaslužan i scenograf predstave Slaven Tolj, igrati uobičajena BAD Co. postava. Ona uključuje, pored redateljskog tima Tomislava Medaka i Gorana Sergeja Pristaša, i Ivanu Ivković, Aleksandru Janevu Imfeld, Nikolinu Pristaš, Anu Kreitmeyer, Zrinku Užbinec te Pravdana Devlahovića.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane
Liga vremena - Goran Sergej Pristaš
Jelena Vukmirica ima 'Osobnu iskaznicu'
'Osobna iskaznica' - monodrama Jelene Vukmirice
1 siromašan i jedna 0 - Tomislav Medak & Goran Sergej Pristaš
Nova predstava BAD Co. nadahnuta filmom

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici