Otkrij svoj T-faktor ili barem razmisli o njemu

09.03.2009. Print | Pošalji link

Imamo pitanje.

«Što je zajedničko zaljubljenoj Amerikanki koja se prepoznala u hrvatskom identitetu, iračkom tv-reporteru s najskupljim cipelama na svijetu, kontroverznom umjetniku koji zbog herojskog izlaganja opasnosti završava na psihijatriji i ogorčenom branitelju u očajničkoj akciji za uskraćena prava? Ili preciznije; što dijele Julienne Eden Bušić, Chris Burden, Muntadhar al-Zaid i Robert Kralj? Ili možda, kakva je veza između tabua, tajne, tehnologije, televizije, teritorija, teatra, teorije, Tita, tranzicije, turizma, trenutka, tolerancije i taktike?»

Tako glasi najava novog projekta izvedbene skupine Montažstroj, koja upravo ove godine slavi dva desetljeća postojanja i to, a kako drukčije nego – radno. U gomili stvari koje Borut Šeparović, idejni vođa i može se reći jedini stalni član kompanije, najavljuje za obljetnicu, najzanimljivije zvuči ipak performans «I fuck on the first date» koji će se dogoditi samo pet puta, od 11. do 15. ožujka 2009. u prostorima Eurocentra, u Miramarskoj 23.

Performans, tvrdi Šeparović, propituje gdje je u svima nama T-faktor. Misteriozni T-faktor, koji može imati veze s terorizmom ali i ne mora, s provokativnim naslovom povezuje i ne tako bizarna  paralela. Jedna od definicija pornografije ili zabave za odrasle tvrdi da svaki čovjek sam za sebe određuje gdje ona počinje ili završava, i zato je prepoznajemo tek kad je vidimo. Slično je i s T-faktorom, smatra Šeparović, jer on postaje uočljiv tek u kontekstu iako postoji u svakom od nas. U tom smislu, ova predstava govori o tome koliki je osobni T-faktor svakoga u publici. 

Ovaj performans, ili event, odrađuju tri izvođačice sasvim drukčijih karijera, ili barem užih specijalnosti. Roberta Milevoj jedna je od zanimljivijih domaćih suvremenih plesačica, ali neukotvljena u bilo kojem ansamblu. Petra Zanki je, s druge strane, doslovno performerica koja je dosad radila uglavnom s Oliverom Frljićem i kompanijom kombinirane operacije, dok izvan Hrvatske djeluje kao članica međunarodne izvedbene skupine Via Negativa. Treći T-faktor nove predstave Montažstroja je Ana Stunić, koja navodno izvrsno pjeva, a koliko je oslobođena najbolje znaju zagriženi ljubitelji televizijske zabave. One nastupaju kao skupina ali i kao sasvim konkretne individue, jer i same su radile na otkrivanju svojeg T-faktora koliko su im laboratorijski uvjeti proba za «I fuck on the first date» dozvoljavali. Zato bi reklamni slogan ove predstave mogao glasiti: „Otkrijte svoj T-faktor!“ ili barem «Razmislite o svojem T-faktoru!»

Samo pet ekskluzivnih izvedbi s po samo 33 gledatelja koji će platiti ulaznicu 200 kuna, u svojevrsnoj je kontradikciji s pop opredjeljenjem koji izvedbena skupina, ili brend, Montažstroj ima od samih početaka. «U ovom projektu mi je zanimljivo da Montažstroj sad poznaje svoju publiku, najprije virtualno putem interneta, a onda i osobno.», govori Šeparović. Osim toga, nakon recimo izuzetno inkluzivnog «Timbuktua» koji je imao i aktivistički podtekst, ovoga puta namjerno se očekuje da publika plati svoj užitak, a i da izvođači i autor pokriju svoje troškove i zarade - ne dok ih nitko ne gleda, kao u «Kazalištu vaše i naše mladosti», nego upravo obrnuto. Za razliku od spomenutog, ali i «T-formancea» čiji je svojevrsni nastavak, «I fuck on the first date» nije interaktivna predstava i ne računa na angažman gledatelja, osim na onaj mentalni.

Iako je premijera 11. ožujka, treba napomenuti da je svaka od u ovom trenutku najavljenih pet  izvedbi jednakovrijedna. Tko želi biti dio ekskluzivnog kluba koji će pogledati s čime je Montažstroj zakoračio u godinu u kojoj slavi dva desetljeća postojanja, mora se prijaviti na www.montazstroj.com/firstdate.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Srce moje kuca za nju - Borut Šeparović
Tko je hrvatska reprezentacija, pitaju se Šeparović i Frljić
Nogometna utakmica Hrvatska : Engleska iz 2007. na daskama HNK
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Generacija 91.-95. - Borut Šeparović
Generacija 91.-95. – rat u Bosni očima današnjih klinaca
'Generacija 91.-95.' - nova predstava Boruta Šeparovića
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici