'Vizita' Irme Omerzo – ples ispod kože

11.03.2009. Print | Pošalji link

„Ništa ljudsko nije mi strano“, rekao je mudrac. Tu se izjavu uglavnom citira u vezi ponašanja, i svega onoga što ljudska bića sebi ili drugima mogu prirediti, kako lijepo tako i ružno.

No, u njoj se krije i ništa manje važan sasvim animalni, ako ne i anatomski, pa i fiziološki aspekt. Uostalom, koliki su samo briljantni mislioci bili fascinirani tijelom i onima koji ga na kraju spašavaju – liječnicima, što je samo dokaz tvrdnji da u konačnici tijelo zaista jest i kuća bitka, te je stoga neodvojivo od takozvanog duha, a i duše.

Zaborave li se želje i potrebe, ostaje sam stroj, sastavljen, kako tvrdi najava „Vizite“, nove predstave jedne od naših najzanimljivijih koreografkinja Irme Omerzo, od vode, ugljika i šačice jednostavnih kemijskih elemenata, koje je moguće pronaći bilo gdje. Razloži li se pak na funkcionalne dijelove, to je devet boca krvi, dva kvadratna metra kože, pet milijuna dlaka, kanta masnoće, šest stotina i četrdeset mišića vezanih uz dvije stotine i šest kostiju, sto tisuća kilometara krvnih žila, srce, dva plućna krila i dva bubrega, mokraćni mjehur, želudac, jetra, devet metara crijeva, trideset i dva zuba, mozak i skupina osjetnih organa. Sasvim dovoljno materijala za plesnu predstavu.

Irmu Omerzo nadahnuli su dokumentarci o ljudskom tijelu profesora Roberta Winstona, koji nude fascinantne podatke i spoznaje. Iako svi razmišljamo o tijelu, ali nažalost rijetko kad mislimo o tome što mu zaista činimo, za profesionalce - kojima je tijelo ne samo sredstvo za putovanje kroz život nego i osnovni instrument - taj je odnos još malo složeniji. Koreografkinja,  koja se zbog prirode posla bavi i vlastitim tijelom i tijelima plesača, bila je tim činjenicama potaknuta da napravi ovaj projekt. Plesna predstava „Vizita“ posebna je i po tome što je jedna od rijetkih takvih, a kod nas možda i prva, u čijem je kreativnom timu potpisan i autor teksta. Riječ je o dramaturgu Dubravku Mihanoviću, s kojim je koreografkinja surađivala paralelno tijekom nastanka samog plesnog materijala: «Predložila sam da želim držati koreografsku stranu predstave, ali i da postoji paralelna tekstualna linija u čemu mi je pomogao Mihanović. Tako su neke stvari na sceni nastale iz teksta, dok su dijelovi teksta potekli iz koreografije.»

Osim što su Irma Omerzo i Dubravko Mihanović, kao i izvođači te sukreatori predstave Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić i Darko Japelj sami sebi objasnili brojne činjenice u vezi s ljudskim tijelom, dodali su i novu dimenziju plesu kao umjetnosti. Ili su barem pokušali to učiniti, tvrdi autorica «Vizite»: «Čini mi se da egzaktne činjenice o tijelu ne možemo otplesati, ali s druge strane, htjela sam postići to da kroz njih ples dobiva drukčiju tjelesnu materiju koje su plesači svjesni, ali ne uvijek i publika.» Autorica  priznaje da joj je bilo poprilično teško uopće zamisliti plesnu scenu koja bi za temu imala, na primjer, žlijezde, s čim će se složiti svatko tko pokuša zamisliti hipofizu u pokretu. No, pokušala je zato tretirati tijelo na neuobičajen način, ali i publiku dovesti u svojevrsno tjelesno iskušenje. Zato je scenografkinja Lara Badurina prostor izvedbe opremila podlogama preko kojih gledatelji dobivaju i tjelesnu senzaciju. Pored toga, na samom kraju «Vizite» publika ima priliku i sama istražiti svoje tijelo, ili se jednostavno prepustiti masaži.

„Vizita“ je presedan i po tome što je u cijelosti nastala kao produkcija Kulture promjene SC-a i Teatra &TD, jer plesne su predstave obično koprodukcije plesnih kompanija ili pojedinaca i institucija koje daju tek prostor i tehniku. Irma Omerzo maksimalno je iskoristila resurse, pa ovaj atipični plesni projekt od premijere 11. ožujka 2009. u 20 sati igra na pozornici Kina SC. U „Vizitu“ se  može se doći još 12., 13. i 14. ožujka.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Igor Grubić spreman je za Istanbul
Grubićeva 'Priča s istočne strane' na Istanbulskom bijenalu
Tjedan suvremenog plesa 2009. - zaključak
Vizita ili kako se Irma Omerzo nadahnula dokumentarcima o ljudskom tijelu
Tjedan suvremenog plesa - velika kreativnost domaće produkcije

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici