O radu i pobuni u Teatru &TD

19.03.2009. Print | Pošalji link

Kad već Teatar &TD jest dio Studentskog centra, a on je pak dio zagrebačkog Sveučilišta baš kao i Akademija dramske umjetnosti, što bi moglo biti prirodnije nego da diplomska predstava studentice te Škole igra upravo u Savskoj 25?

Jer, &TD je ipak pravo kazalište, dok je pozornica na ADU, želimo li biti iskreni, tek priručno sredstvo koje može poslužiti za probe i vježbe, ali ne i za pravu produkciju. Upravo taj, treba vjerovati, sretni spoj dogodit će se 19. ožujka 2009. u velikoj dvorani Teatra &TD premijerom predstave naslova „Raditi! Raditi.../ Pokušaji 6, 9, 11“. Autorica i redateljica je Marina Petković Liker, a sama predstava je nastavak njezinog istraživanja započetog prošle akademske godine predstavom „Pokušaji 7, 8, 10“ koja je odigrana i na Eurokazu.

Na sličnom tragu, ali bitno izmijenjena i proširena, kako u tematskom tako i u izvođačkom smislu, i ova nova produkcija govori o radu i neradu, točnije odnosu korisnog i nekorisnog. Umjetnički ali i rad u općenitom značenju bio je već tema kazališnih produkcija, ali Marinu Petković Liker prvenstveno zanima kako je ideologija rada preuzela i ovo konkretno društvo. «Pretrpavamo se poslom i imamo potpuno pogrešan odnos prema radu, a pritom ništa zapravo ne proizvodimo jer nismo ni korisni niti uspješni, a pogotovo nismo mirni», smatra redateljica. 

Jedna od ishodišnih točaka predstave Marine Petković Liker čuvena je rečenica iz Čehova «Treba raditi!». No, ona danas zvuči drukčije, tvrdi Marina Petković Liker. Za Olgu, Mašu i Irinu rad je bio izlaz iz praznine, dosade, tjeskobe, neodlučnosti, dok danas svi nešto ili čak i previše radimo, ali su svi ti osjećaji ostali. Osim radom kao temom, te spomenutim Čehovljevim poučkom o radu, diplomska predstava Marine Petković Liker bavi se i društvenim angažmanom preko nasljeđa mitske 1968. U nastanku predstave kolektiv koji čine glumci različitih generacija, od Ane Karić, preko Suzane Brezovec do Tomislava Krstanovića, Sonje Pregrad, Maje Katić, Helene Petković i Petra Sarjanovića, istraživali su i principe pobune i njezinu današnju nemogućnost. Iako, zbog godine rođenja, sama nema nikakvo iskustvo šezdesetih, redateljica misli da ono što bitno određuje proboj šezdesetih je činjenica da se određena masa ljudi uspjela okupiti i pobuniti: «Danas imamo pravo na pobunu, jer su se za to izborile ranije generacije, ali ne znamo što bismo počeli s tim. Sad se smijemo buniti, ali je naša pozicija jednako uzaludna.»  

Ova predstava diplomski je nastavak one kojom je Marina Petković Liker položila ispit iz Inovativne režije kod svojeg sadašnjeg mentora Branka Brezovca. S obzirom da su od donesenih materijala korišteni samo fragmenti, redateljica je ujedno i autorica predstave, no ona baš i ne voli termin autorski projekt jer se zalaže za kazalište bez hijerarhije, ili u pravom smislu riječi – kolektivni čin. Što se dogodilo s vjerovanjem da naporni rad i sloboda izbora donose ispunjenje životnih ciljeva – pokušat će odgovoriti nova produkcija Teatra &TD. Nakon premijere ponovno igra 20. i 21. ožujka, s početkom u 20 sati.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Raditi! Raditi.../ pokušaji 6, 9, 11 - Marina Petković Liker
Raditi! Raditi.../ Pokušaji 6, 9, 11 - u Teatru &td

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici