Razloga 4 – koreografija jedna

26.03.2009. Print | Pošalji link

Iz zagrebačkog se HNK često ponosno ističe kako je riječ o jedinom kazalištu u Hrvatskoj koje može postaviti velike klasične "bijele" balete.

Na stranu činjenica da to baš i nije točno, jer takve naslove sve više postavlja i splitski HNK. Ono što je u ovoj priči, zapravo, puno opasnije jest to da se ova teza koristi kao izlika za relativno skromnu prisutnost suvremenog plesnog izraza na daskama središnje nacionalne kuće. Jer, premda je u vrijeme mandata sadašnje uprave bilo nekoliko naslova koje bi se moglo smjestiti u okvire vrlo široke odrednice "suvremenog baleta", koji svoje ishodište ipak ima primarno u klasici, pravog suvremenog plesa gotovo da i nema. Iznimku je predstavljala tek koreografija "Idi vidi" Lea Mujića, a ako bismo htjeli biti žanrovski široke ruke, eventualno i "Danse macabre" Staše Zurovca.

Vjerojatno i sâma svjesna te rupe u repertoaru, ravnateljica Baleta Irena Pasarić za najnoviji je HNK-ov projekt angažirala rumunjskog koreografa Edwarda Cluga. Ovaj umjetnik još od 1991. djeluje u mariborskom Slovenskom narodnom gledališču, najprije kao baletni prvak, a od 2003. i ravnatelj Baleta. Svoj je autorski put započeo još devedesetih, surađujući u nekoliko predstava Tomaža Pandura, dok je kasnije, zahvaljujući upravo njegovim projektima, Maribor ucrtan kao jedno od ključnih mjesta europske suvremenoplesne scene. Sâmog Cluga često pozivaju ansambli i festivali iz čitave Europe. Tako je i koreografija "Razloga 4", koju upravo postavlja u Zagrebu, bila izvorno napravljena u Lisabonu. No, nije riječ o posve istoj predstavi, jer je u Portugalu bila izvedena kraća verzija, dok će Zagreb prvi vidjeti proširenu, cjelovečernju inačicu, koja će sljedeće godine biti postavljena i u Lisabonu.

Govoreći o svom koreografskom stilu, Edward Clug redovito ističe kako ga prvenstveno zanima arhitektura prostora. Time, međutim, dolazi do opasnosti da plesači budu pretvoreni u puke scenske objekte, no to se, ako je vjerovati rumunjskom koreografu, u njegovim predstavama ipak ne događa. Naime, "tijelo je dio arhitekture prostora, ali je atmosfera nešto što se događa onkraj toga – nju se gradi emocijama plesača. U estetskom smislu se komunicira jasnim slikama, ali najvažnije su emocije koje iz tih slika proizlaze".

Uz arhitekturu prostora, još je jedan prepoznatljiv dio Clugovog stila izbjegavanje narativnih elemenata. To ne znači da njegove predstave nemaju priču, ali je njeno otkrivanje prepušteno publici. No, koreograf pritom želi "usmjeriti gledatelje prema određenom svijetu, stvarajući okruženje u kojem, gledajući druge, mogu promišljati vlastita iskustva". Kao i u nekim ranijim projektima, i u "Razloga 4" Edward Clug surađuje sa suvremenim slovenskim skladateljem Milkom Lazarom. Uostalom, i sâm je naziv predstave proizašao iz činjenice da je Lazarova glazba strukturirana u četiri sonate za violinu i glasovir. Što se tiče odnosa između glazbe i pokreta, "postoje dijelovi glazbe koji diktiraju određene strukture, ali većinu vremena ona je samo temelj za atmosferu, kao svojevrstan 'soundtrack' izvedbe".

A kao što je plesače donekle pretvorio u svojevrsne scenske objekte, Clug je isto učinio i s glazbenicima – Milkom Lazarom za glasovirom i violinisticom Jelenom Ždrale – koji glazbu uživo izvode na pozornici. Sve je, naime, krenulo iz vizije slike glasovira na praznoj pozornici, čemu je Lazar dodao violinu, a Clug deset plesača. Tako predstava, prema riječima koreografa, "postaje stvarnijom, pristupačnijom, a istovremeno i pomalo nadrealnom". Kao autor koji voli imati maksimalnu kontrolu nad svojim djelom, Edward Clug u "Razloga 4" potpisuje gotovo sve elemente predstave osim glazbe – dakle, koreografiju, ali i kostime, scenu i oblikovanje svjetla. Plesačku podjelu čini desetero članova HNK-ovog baletnog ansambla, među kojima i Petra Vargović, Pavla Mikolavčić, George Stanciu i Eugen Dobrescu. Premijera je na rasporedu 27. ožujka 2009. u 19:30, nakon čega do zaključno 10. travnja slijedi još sedam repriznih izvedbi.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Staša Zurovac i Berislav Šipuš za kraj MBZ-a
Šipušev i Zurovčev 'Proces' za kraj Biennala
'Razloga 4' - nova plesna predstava
U agoniji – novo Brezovčevo čitanje Krleže
Krleža na Brezovčev način
Danse macabre - Staša Zurovac
'Danse macabre' Staše Zurovca u HNK

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici