Dvostruki Test! studentskog kazališta i multimedije

31.03.2009. Print | Pošalji link

Možda smo se i navikli da časopisi pribjegavaju formi dvobroja kako bi srezali troškove, ali od festivala to još nismo doživjeli.

No, kad je riječ o Test!-u, Festivalu studentskog kazališta i multimedije, ništa ne treba čuditi, pa ni to da se ove godine od 31. ožujka do 4. travnja u prostorima Studentskog centra održava istodobno njegovo deveto i deseto izdanje. Razlog ipak nije ekonomski, ili možda nije samo ekonomski: testovci naime pokušavaju promijeniti uobičajenu praksu i model kakav je postojao svih ovih godina, ali s druge strane nisu mogli ne podržati i razočarati sve one koji su se i ovoga puta prijavili u velikom broju. Tako deveti i deseti Test! Teatar studentima, kako glasi puni naziv ovog festivala, ima u programu i konferenciju, što je smjer kojim planira ići, ali i klasični reprezentativni, pokazivački segment. Umjetnička ravnateljica Martina Miholić pritom mora ponovno objasniti da iako je počeo iz kazališta, Test! već pet godina nije isključivo kazališna smotra nego manifestacija koja pokriva sveukupno umjetničko stvaralaštvo mladih.

Studentsko kazalište i izvaninstitucionalno umjetničko stvaranje uopće, nose takozvani teret slobode, jer iako ne moraju, niti trebaju robovati uzusima, upravo ih to ponekad čini i nerazumljivim ili promašenim. Iako nitko ne kaže da treba naći zlatni rez između institucionalizacije, ili pripadanja i slobode koja nije uvijek i kreativnost, stav tima Test!-a u tom je smislu poprilično jasan: «Eksperiment podrazumijeva poznavanje materije i strukture kojom se umjetnik bavi, i odluku želi li se boriti protiv prijašnjeg sustava ili pak radi sintezu dosadašnjih znanja i iz nje kreira nešto novo.» Zato Test! pokušava ohrabriti mlade ljude na eksperiment, kamo god ih on odveo.

Kako ne bi samo pokazivao, nego i stvarao klimu potrebnu za kvalitetnu produkciju ali i recepciju, festival Test! ove godine organizira i pravu kazališnu konferenciju, s temom «Kolektivnost – težnje i perspektive aktivnosti studentskih teatara; suradnja i mogućnosti umrežavanja». Održat će se 2. i 3. travnja, ali ne u SC-u kao ostatak programa, nego u kongresnoj dvorani Studentskog doma Cvjetno. Kolektivitet i kolektivni rad ne samo u kazalištu posebno su intrigantne teme, smatra umjetnička ravnateljica festivala, jer se na našim prostorima miješaju paradigme nekadašnje težnje općoj kolektivizaciji i današnje intenzivne individualizacije.

Konferencija možda najširoj publici i nije najzanimljiviji programski segment istovremenog devetog i desetog Test!-a, pogotovo zato što on nudi sasvim dovoljno kazališnih, multimedijskih, plesnih i  glazbenih događanja. Pravo prvenstva, ne samo zbog povijesnih zasluga ipak ima kazalište, a koordinator tog dijela Darko Jeftić napominje da je selekcija toliko različita da joj i nije mogao smisliti točniji naziv od «Kaleidoskopa». Riječ je o 17 različitih produkcija, u ukupno 22 izvedbe tijekom samo pet dana trajanja festivala. S druge strane, iako ni glazbeni ili plesni ne treba zanemariti, najzanimljiviji je dio festivala Test! onaj multimedijalni, koji je uredila Maja Rožman. I on, kao i ostatak programa, reagira na ovogodišnju temu, a to je «Komunikacija» i bavi se intimom ali i urbanim intervencijama, sve do radova koji ne postoje ukoliko u njima ne sudjeluje i gledatelj.

Pored svega toga, spojeni deveti i deseti Test! nudi još i nekoliko radionica. Tako će uz radionicu afričke glazbe, bivša suradnica Grotowskog Nhandan Chirco u kinu Forum Studentskog doma Stjepan Radić ili na Savi održavati glumačke treninge, dok će japanska gošća NaoKo TakaHashi zagovarati «Akademiju kao laboratorij», ali u SEK-u, Studentskom eksperimentalnom kazalištu pored Teatra &TD. Sveukupno, svima koji vole studentsko kazalište i kazalište uopće, slijedi naporan tjedan, s ponekom feštom u skvotu Medika. Uostalom, kakav bi to festival bio, pa još pritom i studentski, koji ne bi završio feštom do dugo u noć!

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Počinje dvostruko izdanje Festivala studentskog kazališta i multimedije
Počinje osmi Test!
Test! - osmi festival studentskog kazališta i multimedije
25 FPS 2007.
Eksperimentalni 25 FPS po treći i veći put među Hrvatima

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici