Uz Tjedan plesa, otvara se i Zagrebački plesni centar

14.04.2009. Print | Pošalji link

Za razliku od dosadašnjih nekoliko izdanja, ovogodišnji, 26. Tjedan suvremenog plesa, zaista bi mogao otvoriti i Zagrebački plesni centar. No, ne treba se prerano veseliti.

Posljednjih šest godina staro je kino Lika u Ilici 10 služilo i kao festivalski stožer, i kao blagajna, čak i kao mjesto neformalnih druženja, ali još ne i kao poprište samih izvedbi. Kako se gradnja otezala u nedogled, ne uvijek s uvjerljivim objašnjenjem, suvremenoplesna je scena, dakle potencijalni korisnici, već počela gubiti strpljenje. Nakon što su propali pokušaji aktivnog zagovora i intervencije kod gradskih službi čija bi prva briga trebala biti kultura, a ne politika, pokrenuta je i akcija Odbrojavanje. Izabran je, naime, jedan od datuma otvorenja Centra kojima je ista ta gradska vlast manipulirala, i do njega se odbrojavalo gotovo svakodnevnim fotografiranjem građevinskih radova u Ilici. Naravno, ni to odbrojavanje nije urodilo plodom, ali agoniji se, valjda napokon, nazire kraj.

No, iako će 26. Tjedan suvremenog plesa otvoriti Zagrebački plesni centar, u njemu se neće i održati. Pomalo paradoksalnu situaciju svi akteri duguju možda lokalnim izborima, a možda i činjenici da je inozemna gostovanja teško rezervirati za prostor koji još nije provjeren i koji, znajući kako je to bilo s, na primjer, obnovljenim Zagrebačkim kazalištem lutaka, ali i Arenom, na otvorenju još neće imati sve građevinske i sigurnosne dozvole. Zato je HIPP, Hrvatski institut za pokret i ples, ili Mirna Žagar i njezina suradnička ekipa, ipak pametno odlučio zadržati poznatu rasutost programa po postojećim institucijama, a istovremenost otvaranja festivala, svojeg najreprezentativnijeg projekta, i Plesnog centra zadržati kao medijski udicu.

I nije jedina takva, jer od prije par godina Tjedan suvremenog plesa ima praksu najaviti sam sebe gostovanjem, pa ako ovog puta u Zagreb 18. svibnja stiže produkcija Centra Suzanne Dellal, predstava naslova „Monger“ u koreografiji Baraka Marshalla. Nekadašnji kućni koreograf izraelske Batsheva Dance Company na najvećem plesnom festivalu u regiji bio je već prije jedanaest godina, ali danas služi tek kao uvod u ono što će se zbivati od 25. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Metropolski i ipak središnji dio festivala otvara zaista reprezentativno gostovanje Nederlands Dans Theatera, nakon čega slijedi cijeli niz uglednih ili manje uglednih gostiju. Među njima su i neki već dobro poznati zagrebačkoj publici, poput Paola Ribeira i Tera Saarinena ili Karine Holla.

Pored kao i uvijek zanimljivog inozemnog programa, 26. Tjedan suvremenog plesa obilježit će i iznimna domaća plesna platforma. Nakon prošle godine, kad je scena gotovo bojkotirala ovaj festival, čini se da su se odnosi poboljšali, pa Mirna Žagar i njezin tim moraju birati između čak 45 prijava. Ta brojnost nije slučajna, jer Plesni centar koji je dosad bio samo mogućnost, zaista postaje i donekle očekivana realnost, pa se vjerojatno i sama scena počinje pozicionirati u odnosu na situaciju nakon svečanog otvorenja 25. svibnja. ZPC nije kazalište, nego produkcijska kuća i koreografski centar, s tri studija i tribinama za oko 150 gledatelja, iskoriste li se svi potencijali. To znači da je spremna za pripremanje i izvedbu manjih i srednjih plesnih formi, dok će se ansambli s većim ambicijama ipak i dalje morati gurati na pozornicama gradskih kazališta.

No, i dalje ostaje pitanje kako će Zagrebački plesni centar zaista funkcionirati. Osim što ga vodi Hrvatski institut za pokret i ples, još se ne zna niti tko će birati program niti tko će biti onaj minimum administrativnog osoblja koje takva institucija mora imati. U posljednjih nekoliko godina održano je nekoliko čak i javnih sastanaka s domaćom suvremenoplesnom scenom, na kojima se pokušala iskristalizirati ili barem okvirno definirati programska strategija i politika budućeg centra, ali konkretni rezultati još uvijek nisu poznati. Mirna Žagar najavljuje da će uskoro raspisati natječaj za program, ali unaprijed se ograđuje tvrdnjom da će ZPC ugostiti mnoge, ali ne sve. Ona je uostalom uvijek naglašavala, vjerojatno i zato kako bi se što bolje pozicionirala i prema  sceni i prema Gradu Zagrebu kao osnivaču i vlasniku, da otvorenje Zagrebačkog plesnog centra neće riješiti sve ovdašnje probleme suvremenog plesa. Baš naprotiv, zbog njega će i produkcija i apetiti samo narasti.

S obzirom da se otvara krajem svibnja, Zagrebački plesni centar trebao bi i uskoro nakon tog datuma zaista i profunkcionirati. Iako produkcijski fleksibilan, za to funkcioniranje trebat će i neka sredstva, barem do kraja godine. Informirani optimisti bili su sigurni da Grad nije osigurao sredstva za program Centra u ostatku 2009., što je potvrdila i Mirna Žagar. Grad Zagreb će sredstava, ili barem dio njih, na kraju dati, samo što ga treba podsjećati. Kao što ga je zadnjih šest godina trebalo trajno podsjećati na Zagrebački plesni centar.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju
Platforma mladih koreografa 2009.
Boškarini i think-dance u Savičenti
Festival plesa i neverbalnog kazališta – 10. put
Umrla Pina Bausch
Počinje Tjedan suvremenog plesa
Tjedan suvremenog plesa 2009. - zaključak
Tjedan suvremenog plesa 2009. - izvještaj drugi
Gilles Jobin na Tjednu suvremenog plesa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici