Žudnja bez susprege na Splitskom ljetu

13.07.2007. Print | Pošalji link

Kao što Dubrovačke ljetne igre tradicionalno počinju 10. srpnja tako Splitsko ljeto, njihov tek malo mlađi brat, koji bi po mnogočemu želio biti i blizanac, starta četiri dana kasnije.

Ovogodišnje, 53. Splitsko ljeto, festival koji organizira  Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, na programu ima jednu veliku opernu, još veću baletnu te dvije dramske premijere. One, zajedno s prošlogodišnjim reprizama i raznoraznim gostovanjima, čine program koji traje točno mjesec dana, od 14. srpnja do 14. kolovoza, i koji u brojkama zvuči impresivno: bit će izvedena 33 naslova na 22 lokacije u Splitu i oko njega, što ukupno čini 58 izvedbi u tek tridesetak dana.

Intendant splitskog HNK te ujedno i ravnatelj 53. Splitskog ljeta Milan Štrljić ovogodišnji je program poetski posvetio Mediteranu, i to Mediteranu kao mjestu gdje se, citiramo, «žudnja koja poprima ime ljubavi iskazuje bez susprege», što malo znači ali dobro zvuči, ili bi barem trebalo dobro zvučati. Bilo kako bilo, rečene poveznice između Dubrovnika i Splita u ljetnofestivalskom smislu su spektakularnost produkcija i njihova ambijentalnost. Međutim, razlika je, na primjer, u tome da dok Dubrovačke ljetne igre imaju uvijek više ili manje zadanu ceremoniju otvaranja, Splitsko ljeto se jednostavnije otvara premijerom i to u pravilu opernom. Tako će biti i ove godine s Verdijevim «Trubadurom», ali ne na Peristilu nego na Tvrđavi Gripe. Milan Štrljić objašnjava da tome nije razlog učestalo zanovijetanje konzervatora, koji su se prije nekoliko godina posebno rogoborili zbog održavanja predstava na Peristilu nakon što je jedan slobodnopadajući reflektor oštetio otprilike sedamnaest stoljeća stari kamen. Naime, samo je za otvorenje Splitsko ljeto ustuknulo pred navalom turista koji se žele slikati na Peristilu, ali to ne znači da se festival odriče «najljepšeg teatra na otvorenom u svijetu».

Za «Romea i Juliju» Sergeja Prokofjeva, balet u koreografiji proslavljenog Yourija Vamosa, koji će premijerno na Peristilu igrati 31. srpnja, u Splitu i splitskom Baletu već se nadaju da će barem biti na istoj razini kao i prošlogodišnji «Magnum» Ramija Be'era, koji je osvojio nagradu publike nedavnom zagrebačkom Tjednu suvremenog plesa.

Ipak, otvorenje je svojevrsno pokazivanje smjera cijelog festivala, a Verdijev je «Trubadur» jedna od onih referenci s kojom se uglavnom ne može pogriješiti. Kako je «sve potrebno za dobru izvedbu neke opere tek četvero najboljih pjevača na svijetu», Splitsko ljeto se potrudilo kako bi svečano otvorenje na Tvrđavi Gripe zaista i bilo reprezentativno. Sjajna podjela uključuje pjevače kao što su Kiril Manolov, Kamen Čanev, Zlatomira Nikolova, Ivica Čikeš i drugi. Pod ravnanjem Iva Lipanovića, «Trubadura» će postaviti talijanski redatelj Maurizio Di Mattia, dok će i jednu od dvije dramske premijere ovogodišnjeg Splitskog ljeta, «Fedru» Jeana Racinea, također režirati Talijan, Marco Sciaccaluga.

Naime, kao što je prošle godine, zbog angažiranih redatelja i dirigenata, takozvana zemlja-partner Splitskog ljeta bila Mađarska, ovoga je puta izbor pao na talijanske umjetnike, što je dio programa ravnatelja festivala Milana Štrljića da surađuje sa zemljama s kojima smo sada susjedi, a uskoro ćemo biti i puno više. «Fedra» Jeana Racinea, klasicistički biser  koji je danas izuzetno zahtjevno dramsko djelo kako za izvođenje tako i za praćenje, igrat će premijerno 9. kolovoza u Podrumima Dioklecijanove palače. Pored Aleksandra Cvjetkovića, inspektora Čensa koji je odnedavno i na angažmanu u splitskom HNK, jedno od većih izenađenja ove predstave je i  činjenica da je naslovna uloga povjerena Bojani Gregorić. Milan Štrljić tvrdi da se tome ne treba čuditi, jer je Splitsko ljeto uvije otvoreno gostima, a i uvjeren je da će u režiji iskusnog Sciaccaluge i Bojana Gregurić ostvariti značajnu ulogu.

Dramski program 53. Splitskog ljeta čine raznovrsna gostovanja, od skopskog Dramskog teatra i Renitenz Theatera  iz Stuttgarta, do zagrebačkih Epilog Teatra i Teatra EXIT, no ona su ipak tek popratni program onog premijernog, kojih ove godine ima dvije, ili malo više stavki, ovisi kako se gleda. Pored već spomenute «Fedre», druga je velika dramska premijera, koja je na rasporedu 19. srpnja u dvorištu splitskog HNK, «Libar o' Libra Marka Uvodića Splićanina», prerada kalsika koju dramaturški potpisuje Olja Lozica a redateljski Goran Golovko. Dramski program Splitskog ljeta čine još i radionica u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu prema Shakespeareovom tekstu «Kako vam drago», koja je ujedno i ispit iz glume, te teatralizirani recital «Ogledala» s tekstovima Jorgea Luisa Bogesa koje će izvoditi Tonko  Maroević i Goran Matović.

Pridoda li se svemu ovome još i gomila glazbenih programa te  pokoja izložba fotografija i instalacija, i ovoga će ljeta onaj za umjetnost zainteresiran dio Splita i njegovih gostiju živjeti u ritmu Splitskog ljeta. Kao što će otvorenje Verdijevim «Trubadurom» biti spektakularno, takvo mora biti i zatvaranje, jer za 14. kolovoza i službeni završetak 53. Splitskog ljeta najavljen je poseban program pod naslovom «Operne zvijezde Splitu», kad će Prokurative, pod ravnanjem Ivana Repušića, raspjevati Inva Mula, Valentina Fijačko, Tomislav Mužek, Kiril Manolov i Ivica Čikeš.

Onima koji pak u sljedećih mjesec dana iz ovog ili onog razloga ne stignu do Splita, uvijek ostaju reprize «Velog mista» na televiziji. Nije isto, naravno, ali možda u toj davnoj seriji osjete onaj Mediteran i «žudnju bez susprege» iz programskog slogana ovogodišnjeg Splitskog ljeta.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Splitsko ljeto - 'Bakhe' se više ne mogu dogoditi!
Splitsko ljeto 2009.
Ljetni festivali - da ili ne?
Jan ili Milo, pitanje je sad!
Stefan Milenković: Nisam promijenio klasičnu glazbu nego njenu interpretaciju
Stefan Milenković prkosi ljetu crnim gudalom
Eurokaz Saloon
Kazališne tribine: u Eurokazu o inozemnim redateljima
Baletni San ljetne noći na Splitskom ljetu
Bakhe - Oliver Frljić

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici